Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 ian 2016 - Anul XXI, nr. 22 (6135)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Vernisaj

„Anuala 2015”, un mesaj pentru viitor, pentru valoare, unire şi înţelegere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Galeria de Artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava a avut loc marţi vernisajul expoziţiei „Anuala 2015”, manifestare care etalează lucrări reprezentative ale membrilor Uniunii Artiştilor Plastici Profesionişti - Filiala Suceava.

 

Un omagiu adus artistului plastic Tiberiu Moruz (1941-1990)

Aşa cum a subliniat la deschidere artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedinta filialei sucevene, evenimentul a avut loc chiar în ziua în care unul dintre foştii colegi de breaslă, artistul plastic Tiberiu Moruz (1941-1990), ar fi împlinit vârsta de 75 de ani, prilej pentru a i se aduce un omagiu celui despre care criticul de artă Valentin Ciucă scria, în monumentala lucrare „Un secol de arte frumoase în Bucovina”, că picta sub „impulsurile realului”, care declanşau „fantezii cromatice susţinute de fervoarea intelectuală a unui spirit cultivat şi deschis către orizonturile reflexivului”.

Trei lucrări semnate de Tiberiu Moruz (între care un expresiv autoportret) au fost expuse pe simeze alături de cele ale artiştilor plastici Iulia Andrieş, Iulian Asimionesei, Gabrel Baban, Eugenia Boteanu, Ovidiu Buzec, Loredana Ceică, Anton Costîn, Ioan Coţofan, Victor Foca, Georgeta Gheorghiu, Eugenia Goraş, Veronica Gridinoc, Adrian Grosari, Oana Ruxandra Hrişcă, Marcela Larionescu, Oana Miron, Niculai Moroşan, Viorica Moruz, Oana Chilariu Moruz, Mihai Pânzaru PIM, Puşa Pîslaru, Lucia Puşcaşu, Dumitru Rusu, Camelia Rusu Sadovei, Raluca Schipor, Vasile Anghel Siminiuc şi Constantin Ungureanu BOX.

 

Circa 50 de lucrări (pictură, grafică, tapiserie, metaloplastie) realizate de 28 de artişti expozanţi

Evenimentul, care a debutat cu un moment muzical, un microrecital de chitară susţinut de eleva Ana Creangă (care a oferit auditoriului un dans cubanez, o sonată şi două piese instrumentale de virtuozitate interpretativă) a fost prezentat de conf. univ. dr. Sabina Fînaru.

Cele circa 50 de lucrări etalate (pictură, grafică, tapiserie, metaloplastie), realizate de cei 28 de artişti expozanţi, au stat la baza expozeului critic în care Sabina Fînaru nu a omis nici o prezenţă de pe simeză, remarcând totodată şi „câteva absenţe notabile” de la această ediţie a „Anualei”.

Accentuând asupra necesităţii participării alături de artiştii plastici a scriitorilor, actorilor, muzicienilor, aşa cum a văzut, cu o săptămână în urmă, la un eveniment desfăşurat la Galeriile „Ştefan Luchian” din Botoşani (vernisajul expoziţiei „Îngeri urbani - Îngerarium”, a artistului plastic Liviu Şoptelea), Sabina Fînaru a remarcat „densitatea” şi „expresivitatea” lucrărilor prezentate, chiar dacă într-un număr ceva mai mic decât anul trecut.

 

Lucrări aparţinând unor artişti „care şi-au conturat şi şi-au afirmat un stil propriu”

Lucrări aparţinând unor artişti „care şi-au conturat şi şi-au afirmat un stil propriu”, „cu preferinţă pentru figurativ”, lucrări care se remarcă fie prin „diversitatea şi sinceritatea culorii”, prin „lirismul contigentului” sau prin „solemnitatea şi măreţia vecine cu sacrul”, fie prin „eleganţa execuţiei”, prin „tonul grav al cromaticii” sau prin „aura energetică pe care o emană”.

Comentând lucrările din expoziţie, Sabina Fînaru s-a referit la „efortul artiştilor de a căuta noi mijloace de expresie a limbajului plastic”, la „drumul misterios pe care-l parcurge materia către formă”, la „valorificarea stilului decorativ”, dar şi la „căldura şi prospeţimea aurorală pe care o iradiază lucrările”.

O expoziţie la care Lucia Puşcaşu a salutat prezenţa unor poeţi şi scriitori, dar şi a pictorului botoşănean Victor Foca, participant constant, cu ani în urmă, la manifestările filialei artistice sucevene.

 

Artişti care s-au evidenţiat şi au obţinut diplome şi premii la festivaluri, bienale, saloane şi expoziţii

Cu prilejul vernisării salonului anual, Lucia Puşcaşu a făcut cunoscute numele câtorva artişti (între care se află şi ea) care s-au evidenţiat şi au obţinut diplome şi premii la diverse festivaluri, bienale, saloane şi expoziţii, felicitându-i pe colegii laureaţi (Georgeta Gheorghiu, Marcela Larionescu, Niculai Moroşan...).

Şi dacă în intervenţiile sale Lucia Puşcaşu s-a adresat breslei artistice sucevene să strângă rândurile şi să militeze pentru instituţii culturale puternice, pentru obţinerea unui spaţiu de expunere mai mare sau pentru reluarea unor manifestări artistice de anvergură, aşa cum a fost „Voroneţiana”, la final i-a invitat pe participanţi să închine un pahar de vin în amintirea lui Tiberiu Moruz, dar şi „pentru viitor, pentru valoare, pentru unire şi înţelegere”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Anuala 2015”, un mesaj pentru viitor, pentru valoare, unire şi înţelegere.
 Vizualizări articol: 1725 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
„Anuala 2015”, un mesaj pentru viitor, pentru valoare, unire şi înţelegere4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Alivenci dulci şi sărate (mălai cu brânză) Consistente şi hrănitoare, alivencile, fie ele dulci sau sărate, sunt unul dintre deliciile rustice perfecte. Alivanca este, pe scurt, un fel de mămăligă în care amestecăm tot felul de bunătăţi şi o coacem la cuptor, iar de acolo iese... Citeşte