Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 oct 2008 - Anul XIII, nr. 251 (3932)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bursa a atins cel mai redus nivel din ultimii patru ani

Bursa a continuat să scadă semnificativ, cu 5,3%, şi a atins minimul ultimilor patru ani, iar acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au căzut cu 6,64%, la cel mai redus redus nivel din iunie 2004.

Piaţa a avut o revenire spectaculoasă după prima oră urcând cu 0,6%, anulând declinul de la deschidere, de 2,57%. Recuperarea a fost de foarte scurtă durată, întrucât, după ora 11:30, un nou val de ordine de vânzare a dus din nou cotaţiile sub valorile de miercuri. În jurul orei 16:00, piaţa a atins minimele zilei şi indicele general a fost cu 6% mai jos.

Presiunea la vânzare a coborât puternic acţiunile SIF-urilor încă din primele zece minute, cu 7%. Odată cu revenirea pe creştere a pieţei, cotaţiile SIF-urilor au recuperat integral pierderile şi au urcat chiar cu 3,6% peste nivelul de referinţă.

Ulterior, tendinţa s-a inversat încă o dată şi acţiunile SIF au fost tranzacţionate la cotaţii inferioare celor de miercuri. Cu puţin după ora 14:00, indicele BET-FI a atins cel mai redus nivel al zilei, plasându-se în medie cu 9,7% sub valorile de la finalul şedinţei precedente. Spre închiderea zilei, patru dintre acţiunile SIF-urilor şi-au temperat declinul, însă titlurile SIF Moldova au rămas cu peste 11% mai jos.

Ultimul transfer cu acţiunile SIF Moldova a fost efectuată la 0,5 lei, preţ cu 11,5% sub referinţă. Volumul total al acţiunilor SIF Moldova tranzacţionate a reprezentat 1,55% din capitalul societăţii de investiţii, iar valoarea operaţiunilor a fost de patru milioane lei.

Ordinele de vânzare au redus semnificativ şi preţurile titlurilor SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana, cu 7,5%, respectiv cu 6,78%. Acţiunile SIF Transilvania au scăzut la 0,37 lei, în timp ce titlurile SIF Banat-Crişana au încheiat ziua la 0,55 lei. Regresul acţiunilor SIF Transilvania a venit pe a treia lichiditate din piaţă, de 2,1 milioane lei, iar titlurile SIF Banat-Crişana au avut cel mai mic rulaj de la categoria SIF-urilor, de 686.000 de lei.

Acţiunile SIF Transilvania tranzacţionate a reprezentat aproape 0,54% din capitalul societăţii, în timp ce operaţiunile cu SIF Banat-Crişana au vizat numai 0,22% din titluri.

La finalul zilei, acţiunile SIF Oltenia au fost cotate la 0,605 lei şi au pierdut 6,2% din valoarea de miercuri. Investitorii au transferat titluri reprezentând 0,83% din capitalul SIF Oltenia, pentru 2,9 milioane lei.

Acţiunile SIF Muntenia au avut cel mai lent rimt de scădere dintre SIF-uri, de 2,78%, astfel că ultima tranzacţie a fost efectuată la 0,525 lei. Volumul total al titlurilor cedate a reprezentat 0,4% din toate acţiunile societăţii de investiţii financiare.

Tranzacţiile cu acţiuni SIF au însumat 11,5 milioane lei, valoare care reprezintă aproape 60% din lichiditatea Bursei, de 19,4 milioane lei.

"Investitorii instituţionali sunt prezenţi la vânzare, unii îşi lichidează poziţiile, iar alţii îşi reduc participaţiile pe care le au la companiile din România. În momentul de faţă nu mai contează nicio judecată, este panică. Cei care au mai rămas la cumpărare nu pot face faţă vânzătorilor şi schimbă preţul cerut de la moment la moment. Deja nu mai vorbim de o criză în sistemul financiar, ci de una în întreaga economie", a declarat pentru MEDIAFAX Daniel Pocorea, directorul general al BRD Securities.

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni au fost efectuate la preţuri în medie cu 4,74% sub referinţă, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au pierdut în medie 6,85% din valorile de miercuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bursa a atins cel mai redus nivel din ultimii patru ani.
 Vizualizări articol: 452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bursa a atins cel mai redus nivel din ultimii patru ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei