Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 sep 2008 - Anul XIII, nr. 219 (3900)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bursa a căzut ieri cu 7,4%, cel mai sever declin din martie 2005

Bursa a căzut ieri cu 7,41%, cel mai sever declin din ultimii trei ani şi cinci luni, linia descendentă fiind mai accentuată pe acţiunile BRD, care s-au prăbuşit cu aproape 14%, şi pe titlurile SIF-urilor, care au coborât cu 8,98%.

O scădere mai accentuată a indicelui general al pieţei a fost înregistrat în şedinţa din 28 martie 2005, când piaţa s-a prăbuşit cu 9,78%.

La finele şedinţei de ieri, indicele BET-C a atins un nou minim al ultimilor trei ani, un nivel mai redus fiind înregistrat doar la 29 august 2005.

La nivelul capitalizării declinul pieţei a însemnat un minus de 6,14 miliarde lei (1,87 miliarde euro), valoarea de piaţă a companiilor de la Bursă coborând de la 94,42 miliarde lei (26,07 miliarde euro) la 88,31 miliarde lei (24,19 miliarde euro).

Regresul Bursei a fost peste scăderea indicilor marilor pieţe europene, care la momentul închiderii şedinţei de la Bucureşti erau în coborâre cu până la 6,11%, în cazul bursei de la Viena.

De asemenea, bursa din Rusia a suspendat tranzacţiile timp de o oră, ca urmare a declinului acţiunilor cu peste 15%.

 

BRD cade cu 14%

Titlurile BRD-Groupe Societe Generale a căzut cu 13,25%, ultimele operaţiuni fiind efectuate la 13,1 lei. În partea a doua a zilei, investitorii au pus presiune mare la vânzarea acestor acţiuni, şi preţurile au coborât chiar cu 13,91%, minimul zilei.

"Există un zvon în piaţă potrivit căruia Societe Generale ar avea o expunere mare pe Lehman Brothers, iar după anunţul de luni privind falimentul băncii americane, o parte dintre investitorii în Societe Generale s-au panicat, aşteptându-se la scăderi mari şi pe acţiunile băncii franceze. Astfel, au vândut şi BRD, la fel cum au făcut şi când a fost problema cu frauda făcută de Kerviel", a afirmat un broker.

În urma aplicării algoritmului de fixing, media cotaţiilor celor mai lichide zece acţiuni a fost cu 7,1% mai jos faţă de nivelul de la finele şedinţei de luni. Regresul indicelui a fost apropiat de căderea din 20 martie, când BET a căzut cu 7,29%.

La finalul tranzacţiilor indicele BET a avut cel mai redus nivel din ultimii trei ani şi nouă luni, o valoare mai mică fiind atinsă doar în şedinţa din 24 decembrie 2004.

 

Acţiunile SIF au avut ieri cea mai grea zi din ultimii doi ani

Acţiunile celor cinci SIF au avut ieri cea mai grea zi din ultimii doi ani şi cinci luni, media preţurilor coborând cu 8,98%. Numai în şedinţa din 28 martie 2006 indicele BET-FI a avut un ritm descendent apropiat, coborând cu 8,99%.

Presiunea la vânzarea titlurilor SIF a dus indicele BET-FI la cel mai redus nivel din ultimii aproape trei ani, o valoare mai mică fiind înregistrată numai la 28 iulie 2005.

Prăbuşirea SIF-urilor a doborât şi indicele extins al Bursei, care a încheiat ziua cu 7,49% sub referinţă.

Trendul puternic descendent al pieţei a fost urmat şi de acţiunile companiilor din sectorul energetic, preţurile coborând cu 5,85%.

Tranzacţiile au însumat 54,7 milioane lei (15,1 milioane euro), din care 21,2 milioane lei (5,8 milioane euro) valoarea unui transfer special cu acţiunile Petrom. Comparativ cu rulajul şedinţei de luni, de 15,7 milioane lei (4,3 milioane euro), lichiditatea este de aproape 3,5 ori mai mare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bursa a căzut ieri cu 7,4%, cel mai sever declin din martie 2005.
 Vizualizări articol: 338 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bursa a căzut ieri cu 7,4%, cel mai sever declin din martie 20050.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei