Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 iul 2008 - Anul XIII, nr. 170 (3851)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Trei confederaţii sindicale vor semna acordul privind salariul minim

Trei din cele cinci confederaţii sindicale au decis să semneze acordul cu Guvernul privind salariul minim, dar au unele precizări la text, care nu modifică partea de conţinut, ci doar "responsabilizează actorii" care se angajează să respecte acest protocol iar celelalte două urmează să decidă astăzi.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, ieri, că organizaţia pe care o conduce şi alte două confederaţii - Meridian şi CSDR - au hotărât că vor semna acordul cu Executivul privind majorarea salariului minim, dar vor aduce textului guvernamental unele completări, cuprinse în şase articole.

"Completările noastre nu modifică partea de conţinut a textului, ci doar responsabilizează toţi actorii care se angajează să respecte protocolul. Astfel, noi vrem ca Guvernul să se angajeze să emită două hotărâri anuale cu privire la majorarea salariului minim, una pe bază de prognoză, la 1 ianuarie şi alta pe bază de realizări, la 1 iulie, astfel ca în 2014 raportul dintre salariul minim şi cel mediu să ajungă de la sub 30 la sută, cât este în prezent, la 50 la sută", a precizat Hossu.

Liderul Cartel Alfa a afirmat că BNS şi CNSLR Frăţia vor hotărî, astăzi, dacă vor semna acordul.

Confederaţiile sindicale au anunţat, miercurea trecută, la finalul întâlnirii cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, că vor stabili săptămâna viitoare dacă acceptă oferta Guvernului de majorare a salariului minim la 540 de lei de la 1 octombrie.

Liderii sindicali s-au declarat mulţumiţi că premierul şi-a asumat obligaţia de a discuta mecanismele prin care salariul minim să ajungă să reprezinte 50% din cel mediu până în 2014. După consultările de săptămâna viitoare, confederaţiile sindicale vor decide dacă semnează sau nu acordul propus de premierul Tăriceanu.

 

Propunerea guvernului

Premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a propus, miercurea trecută, reprezentanţilor confederaţiilor sindicale să accepte ca salariul minim să fie majorat la 540 de lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, cu o creştere ulterioară graduală de o sută de lei pe an.

El a mai propus sindicatelor ca salariul minim să fie majorat la 600 lei la 1 ianuarie 2009 şi ca, în cadrul unei strategii pe termen lung, creşterea salarială să fie graduală şi anuală, astfel încât salariul minim brut să înregistreze o creştere anuală de aproximativ 100 de lei, pentru a se apropia la jumătate din salariul mediu.

 

Protestele sindicatelor

Sindicaliştii au organizat, timp de două săptămâni, pichete de protest, la sediile ministerelor Muncii şi Finanţelor, precum şi la Palatul Victoria. Aceştia ameninţau atunci cu un miting de amploare dacă Executivul nu va aproba majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei, aşa cum s-a angajat în protocolul încheiat în decembrie anul trecut.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit, în 11 decembrie 2007, ca din 2008 să fie un singur salariu minim unic pe economie, în primul semestru nivelul acestuia fiind stabilit la 500 de lei şi, dacă indicatorii economici vor permite, la 540 lei, din semestrul al doilea.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei confederaţii sindicale vor semna acordul privind salariul minim.
 Vizualizări articol: 383 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trei confederaţii sindicale vor semna acordul privind salariul minim0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei