Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 mar 2008 - Anul XIII, nr. 62 (3743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Românii, cel mai puţin informaţi cetăţeni UE

Românii sunt cel mai puţin informaţi cetăţeni din UE despre sectorul agricol european şi se află pe ultimele locuri ale clasamentului privind cunoştinţele despre Politica Agricolă Comună (PAC), potrivit rezultatelor unui sondaj realizat în cele 27 de state membre.

Sondajul a fost efectuat de TNS Opinion la comanda Direcţiei Generale Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene, în perioada 9 noiembrie - 14 decembrie 2007, fiind realizate circa 1.000 de interviuri directe în fiecare stat comunitar.

Respondenţii români s-au clasat pe ultimul loc în funcţie de cunoştinţele despre sectorul agricol european, urmaţi îndeaproape de bulgari.

Participanţii la sondaj trebuiau să califice ca adevărate sau false trei afirmaţii despre agricultura europeană, referitoare la ponderea spaţiului rural în UE, procentul de fermieri din totalul populaţiei şi ponderea import/export.

"Proporţia răspunsurilor corecte este în mod special scăzută în cele două state cel mai recent aderate, România şi Bulgaria, cu numai 20% intervievaţi cu răspunsuri corecte (cu 18 puncte procentuale mai puţin decât media europeană) şi, respectiv, 22% (cu 16 puncte mai puţin decât media). Această situaţie este datorată mai mult faptului că o proporţie mare dintre respondenţi nu se simt în stare să încerce un răspuns decât de procentul de răspunsuri incorecte", se spune în analiza sondajului.

Cel mai bine informaţi sunt danezii şi slovacii.

România nu stă foarte bine nici la capitolul cunoştinţe despre Politica Agricolă Comună, numai 33% dintre respondenţi afirmând că au auzit sau citit despre aceasta (pe locul 23 în topul celor 27 de state membre).

Românii sunt în schimb printre cei mai dornici de cunoştinţe. Circa 70% dintre respondenţi ar vrea mai multe informaţii despre sectorul agricol (primul loc în UE), iar 65% ar vrea să fie mai informaţi despre PAC ( locul trei în UE). Mijlocul preferat pentru informare ar fi televiziunea (81%).

Un alt subiect al sondajului a fost reformarea politicii agricole europene, unde românii s-au clasat pe locul al doilea ca susţinători ai plăţilor directe, dar pe ultimele locuri când au fost chestionaţi despre adeziunea la ideea de a reduce plăţile pentru încălcarea normelor de mediu, de sănătate animală sau siguranţă alimentară.

În ceea ce priveşte bugetul UE alocat pentru agricultură, circa 30% dintre intervievaţii români l-au considerat insuficient (locul trei în UE), în timp ce 36% au afirmat că este potrivit. Când au fost puşi să-şi exprime opinia despre o majorare a bugetului, românii au fost cei mai numeroşi în a se declara de acord (69% dintre respondenţi, primul loc în UE).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii, cel mai puţin informaţi cetăţeni UE.
 Vizualizări articol: 458 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Românii, cel mai puţin informaţi cetăţeni UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sorbet amar de portocale 6 porţii – 20 minute + 3 ore la congelator4 portocale 250g zahăr600ml apă3 linguri Campari roşu2 albuşuri Tăiaţi coaja de portocale în fâşii şi puneţi-le la fiert în apă cu zahăr. Trebuie să fiarbă 10 minute, la... Citeşte