Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 feb 2008 - Anul XIII, nr. 37 (3718)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Numărul firmelor profitabile a scăzut după aderarea la UE

Ponderea firmelor profitabile în totalul companiilor a scăzut, în primul semestru al anului trecut, la 56,2%, faţă de 58% în primele şase luni din 2006, unul dintre motivele acestei evoluţii fiind impunerea de noi cerinţe de competitivitate şi calitate, după aderarea României la Uniunea Europeană.

"Participarea României la piaţa unică europeană, prin cerinţele de competitivitate şi calitate, a afectat într-o oarecare măsură performantele agenţilor economici în anul 2007. Astfel la nivelul semestrului I din 2007 numărul de agenţi care înregistrează profit (56,2%) a scăzut şi s-a majorat corespunzător numărul de agenţi care au înregistrat pierderi (43,8%). Dacă se ia în considerare că şi în semestrul I 2006 s-a înregistrat o reducere a unităţilor cu profit se poate aprecia că impactul aderării nu a fost semnificativ", se arată într-un studiu al Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

Cele mai recente date disponibile privind profitabilitatea firmelor sunt cele din primul semestru al anului trecut, pentru a doua jumătate din 2007 firmele nedepunând, încă, declaraţiile aferente întreg anului trecut.

Analizând profitabilitatea firmelor în funcţie de tipul acţionariatului, CNP arată că ponderea cea mai ridică a companiilor care au obţinut profit în primul semestru din 2006, de 63,8%, a fost înregistrată de cele aflate în proprietate cooperatistă şi obştească.

În primul semestru din 2007, rata de profitabilitate s-a situat la 6,4%, în creştere cu numai 0,1 puncte procentuale faţă de perioada corespunzătoare din anul anterior.

Cea mai mare creştere a ratei de profitabilitate s-a înregistrat în sectorul de stat, de la 6% la 9,2%, în timp ce în domeniul privat s-a înregistrat un spor de numai 0,1 puncte procentuale, de la 5,8% la 5,9%.

"Deşi cea mai mare rată a profitabilităţii se regăseşte la alte servicii (hoteluri, învăţământ, activităţi de asistenţă socială, activităţi de asigurări, închirieri de autoturisme) respectiv 18,9%, totuşi atât transporturile (6,7%) cât şi construcţiile (8,6%) şi industria (5,8%) rămân sectoare importante care contribuie la creşterea economică durabilă, crearea de noi locuri de muncă, creşterea competitivităţii economiei şi dezvoltarea clasei de mijloc", se arată în documentul CNP.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul firmelor profitabile a scăzut după aderarea la UE.
 Vizualizări articol: 435 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numărul firmelor profitabile a scăzut după aderarea la UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Aripioare cu sos dulce acrişor 4 porţii - 50 minute 20 aripioare de pui100ml ulei2 linguri miere1 lămâie1 ceapă 1 linguriţă pastă de tomate2 linguri sos Worchester1 căţel de usturoi1 linguriţă rasă nucşoară3 morcovi3 tulpini de ţelină± sare, piper ... Citeşte