Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 144 (8368)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

Până pe 30 iunie se fac înscrieri pentru Concursul interjudețean de folclor „Șezătoarea copiilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Clubul Copiilor din Fălticeni, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Fălticeni și Inspectoratul Școlar Județean Suceava, organizează, în cadrul programului Zilele Municipiului Fălticeni, ediția 2023, Concursul interjudețean de folclor „Șezătoarea copiilor”. Manifestarea va începe pe 20 iulie, la ora 9:30, cu parada portului popular, urmată de concursul găzduit de Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” de la ora 10:00 și spectacolul de gală al formațiilor câștigătoare, care va avea loc de la ora 16,00, pe scena pe care se va desfășura și spectacolul folcloric de Sfântul Ilie.

De organizarea concursului se ocupă interpreta de muzică populară Lenuța Rusu, care duce mai departe munca de peste un deceniu a învățătorului Gheorghe Popa, cel care a inițiat „Șezătoarea copiilor”.

Așa cum am aflat de la organizatorul „Șezătorii copiilor”, prof. interpret Lenuța Rusu, coordonatorul Cercului de muzică populară din cadrul Clubului Copiilor Fălticeni, înscrierea concurenților se face până pe 30 iunie 2023, la adresa: Clubul Copiilor Fălticeni, Str. Aleea Căminului, nr. 2, tel./ fax: 0230/ 542472, e-mail: c_c_falticeni@isj.sv.edu.ro, sau rusulenuta@gmail.com. Fiecare grup se va înscrie în concurs pe baza unei de fișe de participare completată și transmisă până la data de 30 iunie 2023.

 

Concurs destinat ansamblurilor folclorice și jocurilor din folclorul copiilor

Concursul este de echipă, destinat formațiilor de obiceiuri populare (cu excepția celor de iarnă), ansamblurilor folclorice, fanfarelor de copii, tarafurilor, grupurilor instrumentale, grupurilor vocale, grupurilor vocal-instrumentale, formațiilor de jocuri populare și jocurilor din folclorul copiilor.

Fiecare grup va prezenta un program artistic compact, cu o anumită tematică, de 10 minute pentru obiceiuri folclorice și jocurile de copii, 5-6 minute pentru jocurile populare, 5-6 minute pentru grupurile vocale (două cântece), 15 – 20 minute pentru ansambluri folclorice, 5-6 minute pentru grupurile instrumentale. La grupul vocal nu se admite acompanierea cu CD, ci doar cu instrumente tradiționale (fluier, cobză, vioară, tobă etc.) sau fără acompaniament. Grupurile vocale fără acompaniament orchestral nu vor fi depunctate din acest motiv, punându-se accent pe valoarea interpretării și autenticitatea repertoriului.

„Se vor prezenta, cu repertoriu specific local, formații artistice (inclusiv ale minorităților) de la școli generale, licee și cluburi ale copiilor, împărțite pe categorii de vârstă, după cum urmează: elevi clasele I-IV, elevi clasele V-VIII și elevi clasele IX-XII. Criterii de evaluare sunt  autenticitatea repertoriului și a costumului, prezența scenică, interpretarea”,  a precizat prof. Lenuța Rusu.

 

Un juriu de specialitate va aprecia evoluția formațiilor

Concursul, structurat pe secțiunile: Tradiții și obiceiuri locale; Jocuri populare specifice zonei de proveniență a formației; Ansambluri folclorice (tarafuri populare, bante țărănești, fanfare populare, grupuri instrumentale etc.); Grupuri vocale, va fi organizat în două etape. Prima etapă este cea județeană (pentru școlile din județul Suceava), iar cea de-a doua este etapa interjudețeană, (pentru formațiile din județul Suceava promovate la fazele anterioare și pentru formațiile din celelalte județe ale țării), care se va desfășura pe 20 iulie 2023. Un juriu de specialitate va aprecia evoluția formațiilor și va acorda diplome, medalii și trofee. Marele Premiu este trofeul „Șezătoarea copiilor”, dar vor fi acordate, pentru fiecare secțiune și categorie de vârstă, premiile I, II, III, și mențiuni. Se vor acorda și premii speciale (pentru cel mai autentic costum, pentru valoarea repertoriului etc.).

Nu se percepe taxă de concurs, cea mai mare parte a cheltuielilor organizatorice fiind suportate din bugetul local al municipiului Fălticeni.

 

Istoric

Timp de 10 ani, până în anul 2015, Festivalul „Șezătoarea Copiilor” a fost organizat de Asociația Culturală „Dumbrava Minunată” și Primăria Fălticeni, în parteneriat cu Clubul Copiilor Fălticeni, Centrul Cultural Bucovina și Inspectoratul Școlar al Județului Suceava. Manifestarea a fost inițiată de învățătorul Gheorghe Popa, Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni, care și-a dedicat peste 40 de ani din viață carierei didactice, dar mai ales promovării folclorului moldovenesc, din postura de dansator și instructor coregraf al mai multor formații de dansuri populare din Fălticeni. Gheorghe Popa a ajuns în Fălticeni în anul 1976, ca învățător la Școala Nr. 1 „Alexandru Ioan Cuza”, în paralel instruind zeci de generații de copii în cadrul cercurilor de dans popular ale Clubului Pionierilor și ulterior ale Clubul Copiilor. Director al Clubului Copiilor până la pensionare, de activitatea lui Gheorghe Popa se leagă apariția, timp de 10 ani, a revistei „Dumbrava Minunată”, cu apariție lunară. Învățătorul Popa a înființat Asociația Culturală nonguvernamentală „Dumbrava Minunată”, cu scopul de a sprijini Festivalul „Șezătoarea Copiilor” și apariția revistei „Dumbrava Minunată”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Până pe 30 iunie se fac înscrieri pentru Concursul interjudețean de folclor „Șezătoarea copiilor”.
 Vizualizări articol: 811 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Până pe 30 iunie se fac înscrieri pentru Concursul interjudețean de folclor „Șezătoarea copiilor”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei