Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 124 (6834)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Premieră

Emil Ursu: „Cu expoziţia de sculptură pe esplanada Casei Culturii, Suceava se aliniază orașelor mari, în care acestea au loc în mod curent”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 Primul vernisaj al unei expoziţii în aer liber din municipiul Suceava a fost al expoziţiei itinerante Triumf, a sculptorului Virgil Scripcariu. Marţi după-amiază, în prezenţa unui public restrâns, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a subliniat că prin „locaţia neconvenţională” a acestei expoziţii, care cuprinde 6 sculpturi amplasate pe esplanada Casei Culturii, ”Suceava se aliniază orașelor mari, în care acestea au loc în mod curent”. ”Este pentru prima dată când avem o astfel de expoziţie la Suceava și sper să nu rămână un demers singular”, a declarat directorul Ursu.

Consilierul cultural al primarului Ion Lungu, Doina Irimie, a salutat și ea iniţiativa acestei expoziţii, despre care a spus că astfel „se completează cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri”, susţinute de administraţia locală.

Despre semnificaţia celor 6 sculpturi de bronz, care rămân în centrul municipiului Suceava până în data de 15 iunie, a vorbit cu multă pasiune iniţiatorul și curatorul expoziţiei, preotul Gabriel Herea, parohul Bisericii -monument UNESCO „Sfânta Cruce”, din Pătrăuţi. Preotul a arătat că statuile reprezintă „o atenţionare la sensul imaginii în viaţa noastră”, „un ciclu sculptat care e ca o poveste” și că „bucuria întâlnirii cu sculpturile lui Virgil Scripcariu vine din naturaleţea lor".

La rândul său, artistul a declarat că această expoziţie reprezintă „un experiment” pentru că îl interesează atât cum reacţionează oamenii la întâlnirea cu opera sa, cât și cum „se așează” sculpturile într-un spaţiu public. Virgil Scripcariu a vorbit cu amărăciune despre „lipsa uriașă de familiarizare cu arta” a unei mari părţi a publicului din România, care nu recepţionează arta, în oricare dintre formele ei, cu același interes ca publicul din străinătate. El a apreciat, însă, că la Suceava există un teatru municipal care poartă numele unui dramaturg contemporan, Matei Vișniec, considerând că „este un pas uriaș” în micșorarea distanţei dintre instituţii și dezvoltarea artistică.  

 

Statuile expuse la Suceava au fost admirate la Londra și la Palatele Brâncovenești

La eveniment a participat și primarul comunei Dărmănești, Dan Chidoveţ, care i-a înmânat sculptorului titlul de Cetăţean de Onoare al localităţii Măriţeia Mică, unde artistul a copilărit. Vizibil emoţionat și surprins, Virgil Scripcariu a declarat că în biografia sa localitatea este scrisă de multe ori „Măreţia Mică”, dar este o greșeală pe care o acceptă deoarece consideră că i se potrivește.

Cele 6 lucrări din bronz de pe esplanadă sunt Maternitate, Supermam 1, Supermam 2, Omagiu aviatorului Tudor Greceanu, Miracol și Primul pas. Expoziţia este organizată de Muzeul Bucovinei în parteneriat cu  Primăria Suceava. Suma alocată de administraţia locală pentru eveniment este de 8.000 de lei. Virgil Scripcariu a participat la numeroase expoziţii colective și personale din ţară: Romanian Design Week, ANNART – Bucureşti, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, şi pe plan internaţional, în Israel, Belgia, Japonia, Marea Britanie.

Are lucrări în spaţii publice din București și alte orașe din ţară, printre care amintim Monumentul Eroilor Piloţi de Vânătoare – Bucureşti; Supermam şi Eva - sculpturi în spaţiul public în Timişoara, centrul istoric;  Divan - lucrare în piatră, Parcul Tineretului, Bucureşti; fântâna cu sculptura Maternitate din str. Arthur Verona, București; instalaţia Arca lui Noe din scuarul Cărtureşti, București; bustul arhitectului Paul Smărăndescu de pe str. Romulus, Bucureşti.

„Traducerea” pe larg a statuilor, realizată de părintele Herea, a fost publicată de preotul Gabriel Herea în „Monitorul de Suceava”, în cronica „Promenada spre Triumf”: https://www.monitorulsv.ro/Local/2018-05-30/PROMENADA-SPRE-TRIUMF

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emil Ursu: „Cu expoziţia de sculptură pe esplanada Casei Culturii, Suceava se aliniază orașelor mari, în care acestea au loc în mod curent”.
 Vizualizări articol: 1372 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Emil Ursu: „Cu expoziţia de sculptură pe esplanada Casei Culturii, Suceava se aliniază orașelor mari, în care acestea au loc în mod curent”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei