Google
UnionCars Ford Suceava
 
joi, 7 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 124 (6834)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,8378 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Shopping City Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie

Medici şi angajaţi ai Primăriei Suceava, condamnaţi într-un dosar privind falsificarea unor certificate de handicap sau pensii de invaliditate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Judecătorii de la Tribunalul Suceava s-au pronunţat ieri într-un dosar care a vizat sute de falsuri prin care s-au obţinut în mod fraudulos certificate de încadrare în grad de handicap sau pensii de invaliditate. Lista celor trimişi în judecată a vizat nu mai puţin de 35 de persoane, dintre care 26 şi-au aflat sentinţele anterior, iar pentru celelalte 9 verdictul a venit ieri.

Pe lista celor trimişi în judecată se regăsesc, pe lângă beneficiarii de pensii ilegale, doctori, asistente-şefe, personal auxiliar, foşti sau actuali angajaţi de la Spitalul Judeţean Suceava, dar şi doi inspectori ai Primăriei Suceava, unul dintre ei chiar şef de serviciu de asistenţă socială.

 

Ancheta a început de la un denunţ din 2010

Ancheta a pornit în 2010, în urma unui denunţ înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, care şi-a declinat ulterior competenţa la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Din primele date, confirmate ulterior, a rezultat că mai multe persoane, doctori la cabinete individuale sau angajaţi ai Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, la solicitarea unor persoane care aveau contact direct cu viitorii beneficiari ai pensiilor de invaliditate sau certificatelor de handicap, au falsificat, în perioada 2009-2011, înscrisuri din care rezulta că mai mulţi suceveni au fost supuşi unor investigaţii medicale în urma cărora au fost diagnosticaţi cu diferite boli cronice, lucru ce nu corespundea realităţii.

La vremea respectivă, au urmat percheziţii la persoanele vizate de anchetă, fiind ridicate teancuri de documente medicale.

„Actele falsificate au ajuns într-un final la persoanele ale căror date de identificare erau consemnate în cuprinsul lor, fiind folosite pentru obţinerea frauduloasă de certificate de încadrare în grad de handicap sau pensii de invaliditate”, au explicat anchetatorii.

 

Investigaţi medical doar pe hârtie

Multe dintre persoanele care au beneficiat de sume de bani prin aceste falsuri erau totuşi bolnave, însă, din lipsă de timp sau de frica de a nu fi trecute într-un grad mai mic de invaliditate, acestea preferau să „aranjeze” obţinerea actelor medicale ce trebuiau prezentate la revizuire. Astfel, respectivii beneficiari erau investigaţi medical doar pe hârtie, au explicat anchetatorii.

„Pentru analizarea situaţiei medicale a beneficiarului pensiei de invaliditate, acesta trebuia să realizeze, anterior termenului stabilit de comisie, investigaţiile medicale solicitate. În urma realizării acestor investigaţii, pacientul prezenta o anumită situaţie medicală, care era supusă, la termenul de revizuire, analizei medicului expert din cadrul comisiei de examinare. Or, atât timp cât persoanele cercetate nu s-au supus în mod real unui control medical menţiunile din actele medicale prezentate comisiilor de examinare nu indică situaţia medicală reală a acestora în momentul respectiv”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

 

Afacerile erau derulate în majoritate de personal medical din anturajul medicilor specialişti

Procurorii au subliniat că majoritatea înscrisurilor medicale au fost falsificate de persoane care au dobândit cunoştinţe medicale ca urmare a funcţionării lor în cadrul secţiilor Spitalului Suceava, o anumită perioadă de timp, pe lângă medicii specialişti, timp în care au observat modul de examinare, consemnările realizate (conţinutul actelor), tipul de analize corespunzătoare, diagnosticul corespunzător unui anumit tip de analize etc. O parte din aceste persoane, având acces la formularele tipizate folosite de unitatea spitalicească, şi le-au însuşit, aceste înscrisuri fiind găsite la locuinţele lor în cadrul percheziţiilor efectuate.

Sunt însă şi cazuri în care s-a constatat implicarea directă în comiterea de falsuri a unor doctori specialişti care au completat diferite acte medicale fără nici un fel de consultaţie.

 

Doctori trimişi în judecată

Pe lista medicilor trimişi în judecată se află Ana Burcă, de la Secţia de Neurologie, care deţine şi un cabinet medical particular. Aceasta a fost trimisă în judecată pentru două infracţiuni de fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune şi participaţie improprie la fals intelectual. Ea este acuzată că a falsificat scrisori medicale, prin care a ajutat la inducerea în eroare a medicilor primari care au emis ulterior deciziile de acordare a unor forme de ajutor.

Un alt medic trimis în judecată este Teodor Chiriac, doctor la Cabinet Urologie „Chiriac Teodor”. El a fost trimis în judecată pentru patru infracţiuni de fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi este acuzat că a ajutat, cu ştiinţă, prin emiterea de scrisori medicale, la inducerea în eroare a reprezentanţilor legali ai statului.

Pe lista inculpaţilor se mai află Silvia Ginghină, medic la Spitalul Judeţean Suceava – Secţia Oncologie, trimisă în judecată pentru comiterea a şase infracţiuni de fals material în înscrisuri sub semnătură privată. Este vorba şi în cazul ei de scrisori medicale emise în fals, în baza unor examene clinice şi de laborator fictive.

Lucia Motoveleţ, actualmente pensionară, fost cadru medical, a fost trimisă în judecată pentru un întreg lanţ de infracţiuni de fals material în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals şi complicitate la uz de fals.

 

Acuzaţiile pentru care vor fi judecaţi inspectorii din cadrul Primăriei Suceava

Printre cei trimişi în judecată se găsesc şi Iuliana Niculina Chiforiuc, inspector la Primăria municipiului Suceava – Serviciul de Protecţie Socială, şi Vasile Dănuţ Cîrcu, şef Serviciu Protecţie Socială din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială – Primăria Suceava. Prima a fost trimisă în judecată pentru fals intelectual şi complicitate la înşelăciune. Aceasta este acuzată că a inserat, cu bună-ştiinţă, în ancheta socială eliberată în vederea solicitării încadrării în grad de handicap a unei femei, Elisabeta Raţă, şi ea inculpată în dosar, date necorespunzătoare realităţii. Mai exact, i-a agravat din „pix” starea şi mobilitatea, ajutând la inducerea în eroare a reprezentanţilor legali ai statului în vederea obţinerii de către femeie a unui certificat de încadrare în grad de handicap în baza căruia aceasta a încasat nejustificat suma de 2.808 lei.

În cazul lui Dănuţ Vasile Cîrcu, acesta a fost trimis în judecată tot pentru „fals intelectual” şi „complicitate la înşelăciune” după ce, în cazul unui alt inculpat, Constantin Raţă, a inserat că necesită ajutor parţial pentru efectuarea unor activităţi şi că starea respectivului s-a deteriorat. Şi în acest caz, prin aceste constatări, neconforme susţin procurorii, beneficiarul ar fi încasat ilegal peste 2.800 de lei.

 

Inculpaţi cercetaţi pentru un întreg lanţ de infracţiuni

Dintre inculpaţii cărora li se impută cele mai multe fapte pot fi amintiţi Rodica Luminiţa Morar, Maria Axinte, infirmieră la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Neurologie, Maria Andruchovici, asistent medical generalist la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Geriatrie, sau Olga Nastasiuc, infirmieră la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Neurologie.

În cazul inculpatei Rodica Luminiţa Morar, pensionară aflată în capul listei inculpaţilor, anchetatorii au trimis-o în judecată pentru implicarea în 17 cazuri de dosare fabricate pentru încasarea de pensii ilegale.

Printre infracţiunile reţinute în sarcina ei este şi cea de trafic de influenţă. Iată doar un exemplu: “în perioada 2009 - începutul anului 2011, a pretins de la C.G. 4.000 lei şi 200 euro, din care a primit 4.000 lei, lăsând să creadă că are influenţă pe lângă doctori şi membrii Comisiei de stabilire a gradului de handicap, pentru a obţine acte medicale fără realizarea de investigaţii medicale/consultaţii de specialitate şi <pensie>, în scopul încasării ilegale de sume de bani, reprezentând prestaţii sociale”.

 

Condamnările dictate ieri

Iată şi ce condamnări au primit cele 9 persoane pentru care dosarul nu s-a terminat. Trebuie spus că este vorba de pedepse care nu sunt definitive şi pot fi contestate la Curtea de Apel Suceava:

1. Burcă Ana, medic la Spitalul Judeţean Suceava – Secţia Neurologie şi CMI Burcă Ana - 6 luni cu suspendare;

2. Chiriac Teodor, doctor la Cabinet Urologie Chiriac Teodor - 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere;

3. Ginghină Silvia, medic la Spitalul Judeţean Suceava – Secţia Oncologie - 1 an şi 2 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere;

4. Chiforiuc Liliana Niculina, inspector la Primăria Suceava – Direcţia de Asistenţă Socială – Serviciul de Protecţie Socială - 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere;

5. Cîrcu Vasile Dănuţ, şef Serviciu Protecţie Socială la Primăria Suceava - 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere;

6. Lupăştean Vasile, pensionar - 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere;

7. Vleju Maria, pensionară - 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere;

8. Scutariu Silvia, pensionară - 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere;

9. Chelba Maria, casnică - 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere.

 

Condamnările rămase definitive

În acest dosar s-au dat şi soluţii finale. Iată care sunt acestea:

1. Morar Rodica-Luminiţa, pensionară – 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere;

2. Axinte Maria, infirmieră la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Neurologie – 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere;

3. Andruchovici Maria, asistent medical generalist la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Geriatrie – 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere;

4. Motoveleţ Lucia, pensionară – 3 ani cu suspendare sub supraveghere;

5. Nastasiuc Olga, infirmieră la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Neurologie – 2 ani cu suspendare;

6. Holbură Carmina-Elena, asistentă medicală la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Cardiologie – 2 ani cu suspendare;

7. Bizum-Şutu Lăcrămioara, statistician medical la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Nefrologie – 2 ani cu suspendare;

8. Haureş Vasile, pensionar – 2 ani cu suspendare;

9. Şpac Lucia, pensionară – 2 ani cu suspendare;

10. Laurus Veronica, vânzător – 2 ani cu suspendare;

11. Lucescu Cleuţa – 2 ani cu suspendare;

12. Chira Olimpia Achilina, casnică – 2 ani cu suspendare;

13. Floria Natalia, confecţioneră – 2 ani cu suspendare;

14. Floria Ilie-Sorin – 2 ani cu suspendare;

15. Păstrăv Ilie – 2 ani cu suspendare;

16. Raţă Elisabeta, casnică – 2 ani cu suspendare;

17. Raţă Constantin, administrator – 2 ani cu suspendare;

18. Maftean Dumitru, instalator, fără loc de muncă – 2 ani cu suspendare;

19. Cazacu Aurel Vasile, operator utilaj tăierea lemnului, fără loc de muncă – 2 ani cu suspendare;

20. Pintrijel Viorel, strungar, fără loc de muncă – 2 ani cu suspendare;

21. Furnică Viorel, mecanic, fără loc de muncă – 2 ani cu suspendare;

22. Parasca Eleonora, însoţitor bătrâni, fără loc de muncă – 2 ani cu suspendare;

23. Popescu Dumitru, mecanic agricol, fără loc de muncă – 2 ani cu suspendare;

24. Parasca Gheorghe, pensionar – 2 ani cu suspendare;

25. Popescu Ilie, fără loc de muncă – 2 ani cu suspendare;

26. Nastasiuc Ioan – 2 ani cu suspendare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medici şi angajaţi ai Primăriei Suceava, condamnaţi într-un dosar privind falsificarea unor certificate de handicap sau pensii de invaliditate.
 Vizualizări articol: 4489 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 4 voturi
Medici şi angajaţi ai Primăriei Suceava, condamnaţi într-un dosar privind falsificarea unor certificate de handicap sau pensii de invaliditate3.554

Facos Suceava
Iulius Mall Suceava
LaStrada - Incaltaminte - Piele - Blanuri - Accesorii
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.Toyota - Programul Rabla 2020
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei