Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 124 (6834)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


Cum se face și se drege

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La cum arată subiectele zilei și la repeziciunea cu care apar și dispar news-alerturile metamorfozate în breaking-news, nu e de mirare că atenția ne este distrasă fie de Roland Garros care, să recunoaștem, merită toată energia, fie de Elena Udrea și condamnarea la închisoare, definitivă dar primită cu aroganță și un cocktail în față în Costa Rica, informație ce n-ar merita să ne perturbe echilibrul zilei dar reușește, fie de ce mai face sau zice Curtea Constituțională a României. Are balta pește și motive de dezbatere, suficient pentru ca un alt subiect, extrem de important, să treacă aproape neobservat. Guvernul de la București a stopat procedura de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Cererea de stopare a dosarului a fost făcută de Ministerul Culturii și transmisă ambasadorului României la UNESCO prin intermediul Ministerului de Externe, a declarat pentru G4Media.ro ambasadorul Adrian Cioroianu. Motivul stopării? România este în plin proces cu de arbitraj cu Gabriel Resources, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer. Adică exact motivul declanșării procedurii. Protestele pentru Roșia Montană au determinat societatea să reușească cea mai amplă acțiune de civism din România din 89 încoace, evenimente încununate cumva de ultima hotărâre a Guvernului tehnocrat cu care acesta și-a făcut o onorabilă ieșire din scenă – intenția de a include localitatea Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Părea că statul român e în sfârșit capabil să se reprezinte pe sine, având ca scop binele cetățenilor săi. A fost o decizie care avea tocmai rolul de apăra Roșia Montană de acțiunile distructive ale exploatării. Șansele ca acest demers să fie o reușită erau chiar foarte mari, câtă vreme în luna mai a acestui an, Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor, corpul experţilor din cadrul UNESCO, a recomandat înscrierea sitului istoric Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial. Ca răspuns, Ministerul Culturii de la București a solicitat ambasadorului UNESCO să ceară în numele guvernului stoparea dosarului, ce-i drept, nu retragerea lui. Asta s-a întâmplat, aș spune, pe ultima sută de metri, căci decizia privind includerea Roșiei Montane urma să fie luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de-a 42-a sesiune a acestuia, care va avea loc între 29 iunie şi 2 iulie la Manama, în Bahrain. În condițiile în care îscrierea Roșiei Montane în lista Patrimoniului UNESCO ar însemna de facto interzicerea oricărei activități economice care ar aduce atingere patrimoniului cultural din localitate, inclusiv demararea vreunei exploatări miniere pentru extragerea zăcămintelor de aur și alte metale prețioase, oare cui servește o astfel de decizie? Interesele sunt uriașe, mizele la fel, iar noi cu cât mai ocupați vom deveni, cu atât mai puțin vigilenți vom fi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum se face și se drege.
 Vizualizări articol: 1379 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Cum se face și se drege4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei