Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 nov 2015 - Anul XX, nr. 264 (6076)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Păstrătorii tradiţiei

Suceveni la Gala „Tezaure umane vii”, de la Bucureşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministerul Culturii, Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a organizat luni, 9 noiembrie a.c., la Bucureşti, Gala „Tezaure Umane Vii”, manifestare care a încununat, sub auspiciile UNESCO, creaţia populară românească în cadrul programului omonim derulat în perioada 2014 - 2015.

Manifestarea a avut ca scop recunoaşterea şi promovarea creatorilor şi păstrătorilor tradiţiei româneşti prin acordarea titlului onorific „Tezaur uman viu”, iar printre cei 11 români care au primit acum acest titlu s-au aflat şi sucevenii Vasile Ungureanu şi Traian Davidean.

Vasile Ungureanu, din comuna Mălini, este rapsod popular, virtuoz al fluierului mare păstoresc, care conservă un repertoriu foarte valoros de melodii rituale pastorale, precum şi melodii de joc reprezentative pentru zona Fălticeni şi pentru nordul Moldovei. Este un strălucit povestitor înzestrat cu umor şi un ascuţit simţ de observaţie.

La rândul său, Traian Davidean, în vârstă de 91 ani, din Frătăuţii Noi, este un vestit meşter popular cojocar, care duce mai departe meşteşugul pe care l-a deprins de la vârsta de cincisprezece ani.

A lăsat în urmă mai mulţi ucenici, pe care i-a învăţat să croiască şi să coase bundiţe, cheptare, cojoace şi alte obiecte vestimentare.

Partea a doua a manifestării a constat într-o ceremonie impresionantă, care a avut loc la Palatul Cotroceni, sub înaltul patronaj al preşedintelui României, Klaus Iohannis, care a acordat personal medalia „Meritul cultural” pentru 37 de români care şi-au dedicat viaţa păstrării şi transmiterii elementelor de patrimoniu cultural imaterial - tradiţii, obiceiuri şi meşteşuguri care dau vigoare şi originalitate creaţiei populare.

Printre aceştia au primit înalta distincţie şi Felicia Cuciurean, din Bilca, şi Dorin Cocîrţă, din Fundu Moldovei, cărora le-a fost înmânată diploma care le conferă titlul de „Tezaur uman viu” din anul 2013.

În urma documentaţiei întocmite de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Creaţiei Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural Bucovina în perioada 2013 - 2015 au obţinut titlul de „Tezaur uman viu” un număr de patru păstrători şi promotori ai tradiţiilor sucevene.

Pentru următorii ani, Centrul Cultural Bucovina va  evalua şi va propune alte dosare de candidatură pentru acordarea acestui titlu onorific.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceveni la Gala „Tezaure umane vii”, de la Bucureşti.
 Vizualizări articol: 1996 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Suceveni la Gala „Tezaure umane vii”, de la Bucureşti4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pâine de casă cu secară şi maia Nu e chiar simplu de făcut şi durează mult pregătirile, dar mirosul acestei pâini de casă sănătoase şi gustul ei special vă vor face să o încercaţi iar şi iar.Avem nevoie de:250 g făină integrală de secară, 750g făină de grâu tip... Citeşte