Google
 
joi, 12 nov 2015 - Anul XX, nr. 264 (6076)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,5194 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,2442 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe Google+ Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
CAR Invatamant Falticeni
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |  Trimite pe Yahoo MessengerMessenger |   1 imagine |   ø fişiere video

Pâine de casă cu secară şi maia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu e chiar simplu de făcut şi durează mult pregătirile, dar mirosul acestei pâini de casă sănătoase şi gustul ei special vă vor face să o încercaţi iar şi iar.

Avem nevoie de:

250 g făină integrală de secară, 750g făină de grâu tip 650,50g drojdie, 2 linguriţe sare, 2 linguri miere/zahăr, 2 linguri seminţe chimen, 1 lingură coriandru seminţe măcinat, 1 cană ulei, 3 căni apă

Preparare:

Cu 2 zile înainte, seara, într-un castron sau lighean mărişor, punem făina de secară cu două căni de apă caldă şi zahărul. Amestecăm şi lăsăm acoperit. În seara următoare adăugăm 4 linguri din făina de grâu şi 10 grame de drojdie, seminţele de chimen şi coriandrul, amestecăm bine şi lăsăm acoperit. Va creşte foarte mult peste noapte, apoi se va lăsa. În următoarea dimineaţă, peste maia punem restul de făină albă, sarea, 1 cană apă călduţă cu restul de drojdie dizolvată în ea, uleiul. Amestecăm bine, trebuie să iasă un aluat normal de pâine, des, dar puţin mai lipicios. Poate fi frământat prin simpla izbire energică de masă, de 30-40 de ori. Iese perfect aşa şi frământatul manual e gata în 5 minute!
Modelăm imediat 2 pâini, fără să lăsăm iniţial la dospit aluatul, le punem în tăvi pe hârtie de copt, le presărăm cu făină albă şi le crestăm uşor cu un cuţit foarte ascuţit. Lăsăm să crească 30 minute, punem tăvile cu multă grijă în cuptorul bine încins şi nu umblăm la cuptor 15 minute. Nu trântim tăvile, pentru că pâinea se va lăsa! Apoi reducem flacăra la mediu şi mai ţinem pâinea încă 30 minute la copt, chiar dacă pare că se rumeneşte prea tare. Scoatem tava şi batem cu degetul în pâine, repetat. Daca sunetul e de "gol", pâinea este bine coaptă. Dacă pare grea tava şi nu sună a gol, mai ţinem 10 minute la copt. La final scoatem pâinea din tavă imediat şi o lăsăm la răcit răsturnată pe o parte. Dacă totul a fost riguros respectat, ne iese o pâine cu mult miez dens si elastic, care se taie frumos, este foarte săţioasă, aromată şi se păstrează proaspătă cel puţin trei zile. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pâine de casă cu secară şi maia.
 Vizualizări articol: 1506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pâine de casă cu secară şi maia5.051

Vanzare Service Automate Cafea
Iulius Mall - Regatul Inimioarelor
Denis Shoes
ROMFOUR - Transport de persoane si colete
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pâine de casă cu secară şi maia Nu e chiar simplu de făcut şi durează mult pregătirile, dar mirosul acestei pâini de casă sănătoase şi gustul ei special vă vor face să o încercaţi iar şi iar.Avem nevoie de:250 g făină integrală de secară, 750g făină de grâu tip... Citeşte