Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 nov 2015 - Anul XX, nr. 257 (6069)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Studiu

Un arheolog sucevean promovează arealul bucovinean într-o publicaţie editată la Oxford

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Recent a văzut lumina tiparului volumul „Homines, Funera, Astra 2. Life beyond death in ancient times (romanian case studies)”, editat de arheologii Raluca Kogălniceanu, Mihai Gligor, Roxana-Gabriela Curcă şi Susan Straton, în cadrul prestigioasei edituri britanice Archaeopress Archaeology din Oxford, cea care a asigurat şi apariţia seriei British Archaeological Reports, volum în care publică un studiu şi arheologul sucevean dr. Bogdan Petru Niculică.

Dr. Bogdan Petru Niculică, arheolog expert în cadrul Muzeului Bucovinei din Suceava, a propus editorilor volumului o copertă interesantă, care a fost acceptată de comitetul redacţional. Coperta reprezintă o secvenţă dintr-o grafică realizată de artistul vienez Theodor von Ehrmanns, publicată în capitolul „Vorgeschichte”, semnat de celebrul preistorician austriac Josef Szombathy, în cadrul monografiei „Die österreichisch-ungarische Monarchie in Wort und Bild. Bukowina” (Viena, 1899). Pe coperta volumului apărut la Oxford se poate observa o săpătură arheologică efectuată de Josef Szombathy într-un tumul de pe Vârful Colnicului din Horodnic de Jos (jud. Suceava în prezent). Josef Szombathy, care a efectuat săpături arheologice în Bucovina în anii 1893 şi 1894, este descoperitorul cunoscutei statuete paleolitice Venus din Willendorf.

În anul 1976, reluarea săpăturilor pe Vârful Colnicului, de către arheologul sucevean Mircea Ignat, a prilejuit, pentru prima dată în România, precizarea existenţei culturii Komariv, datată în Bronzul Mijlociu, cca. 1800-1500 a.Chr. De asemenea, în 2012 şi 2013, arheologul Bogdan Petru Niculică a continuat săpăturile mai vechi, cercetând şase tumuli, identificând elemente inedite de comportament funerar, practicate de populaţia acelor timpuri, între care incineraţia în gropi la baza movilelor şi dispersarea resturilor calcinate pe suprafaţa mantalelor movilelor. Studiul semnat de Bogdan Petru Niculică este realizat în colaborare cu universitarul sucevean Dumitru Boghian şi se referă la anumite particularităţi constructive ale monumentelor funerare specifice Bronzului Mijlociu din Podişul Sucevei. Acesta este cel ce de-al patrulea studiu pe care arheologul sucevean Bogdan Petru Niculică îl publică la Oxford în ultimii trei ani, al cincilea, în care se discută apariţia şi formele de manifestare a incineraţiei la începutul Epocii Bronzului în spaţiul est-carpatic, urmând a fi publicat tot la Editura Archaeopress din Oxford, în primăvara anului 2016.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un arheolog sucevean promovează arealul bucovinean într-o publicaţie editată la Oxford.
 Vizualizări articol: 1050 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Un arheolog sucevean promovează arealul bucovinean într-o publicaţie editată la Oxford5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitură cu lămâie Această prăjitură răcoritoare și aromată o putem întâlni, fie tăiată în diferite forme, fie ca tartă savuroasă, în cofetăriile din numeroase țări, din Marea Britanie până în Brazilia. Rețeta este aproape identică... Citeşte