Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 nov 2015 - Anul XX, nr. 257 (6069)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Condiţii absurde

Elevi nevoiaşi, prea „bogaţi” pentru a primi bursa „Bani de liceu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Chiar dacă au trecut mai bine de zece ani de la debutul programului de acordare de burse pentru liceenii nevoiaşi, „banii de liceu” sunt acordaţi în aceleaşi condiţii şi la aceeaşi valoare din anul implementării programului, respectiv 2004.

Mai exact, plafonul pentru obţinerea unei burse sociale pentru liceeni este de 150 de lei pe membru de familie, sumă menţinută de 11 ani, de la instituirea programului.

Liceenii pot primi aceşti bani dacă fac dovada faptului că se află în întreţinerea familiilor al căror venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii cererii, este de maximum 150 de lei.

Sute de familii sunt nemulţumite de faptul că plafonul stagnează la acest nivel, fiind eligibili doar elevii care provin din familii care se întreţin din alocaţiile de stat ale copiilor.

Mai mult de atât, în timp ce tarifele pentru cazare, navetă şi masă au crescut, valoarea bursei „Bani de liceu” a rămas aceeaşi. Astfel, elevii care provin din familii cu venituri reduse, dar care vor să îşi continue studiile liceale, fac faţă cu greu costurilor pe care le presupune acest fapt.

În anul şcolar 2008-2009, plafonul pentru obţinerea unei burse sociale destinată continuării liceului crescuse de la 150 de lei la 200 de lei, însă, un an mai târziu, Guvernul a revenit la pragul de 150 de lei, situaţie în care mii de elevi au pierdut bursa.

 

Plafonul de 150 de lei împiedică mulţi elevi să fie pe lista beneficiarilor

Cu toate că plafonul de 150 de lei împiedică mulţi elevi să fie pe lista beneficiarilor banilor de liceu, Suceava este în fiecare an lider la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul dosarelor depuse şi aprobate în acest program de Ministerul Educaţiei. În acest an şcolar, 5.886 de elevi din judeţ, care provin din familii foarte sărace, vor beneficia de ajutor bănesc de la stat.

Sprijinul financiar prevăzut în cadrul programului “Bani de liceu” se acordă pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de bacalaureat.

„Parcă au pus anumit suma asta de 150 de lei, să nu putem primi banii. Trebuie să fii muritor de foame, poate aşa să îţi dea ceva. În familie doar soţul lucrează, am trei copiii la şcoală, ne descurcăm foarte greu, însă tot nu ne încadrăm. Vrem să depunem dosarul pentru bursele sociale de la şcoală, poate acolo vom primi”, ne-a mărturisit o suceveancă.

Banii acordaţi nu îi ajută prea mult pe liceenii din familiile cu venituri reduse, deoarece cei 180 de lei nu le ajung nici măcar să-şi plătească masa şi cazarea.

Pentru anul şcolar 2015-2016, unităţile de învăţământ care au cămine şi cantine au făcut o serie de propuneri de tarife pentru serviciile oferite care nu pot fi acoperite din bursă. Asta fără a pune la socoteală costurile pe care le implică achiziţionarea de manuale sau alte cheltuieli de întreţinere.

 

Euro 200 şi „Rechizite gratuite”, alte programe sociale cu plafoane scăzute

Ministerul Educaţiei mai demarează alte două programe sociale prin care încearcă să ajute familiile cu o situaţie materială precară – Euro 200 şi „Rechizite gratuite”.

Euro 200 oferă posibilitatea elevilor şi studenţilor cu resurse materiale reduse să-şi cumpere un calculator, ministerul oferind, în acest sens, câte un bon valoric de 200 de euro.

Însă şi în cazul acestui program condiţiile de acordare sunt neschimbate de ani de zile, astfel că beneficiarii tichetului de 200 de euro sunt doar elevii şi studenţii care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 150 de lei pe membru de familie.

De cealaltă parte, la programul „Rechizite gratuite” au acceselevii care fac parte din familii al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie 2015, este de maximum 50% din salariul de bază minim pe ţară, mai exact 525 de lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi nevoiaşi, prea „bogaţi” pentru a primi bursa „Bani de liceu”.
 Vizualizări articol: 2236 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Elevi nevoiaşi, prea „bogaţi” pentru a primi bursa „Bani de liceu”4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitură cu lămâie Această prăjitură răcoritoare și aromată o putem întâlni, fie tăiată în diferite forme, fie ca tartă savuroasă, în cofetăriile din numeroase țări, din Marea Britanie până în Brazilia. Rețeta este aproape identică... Citeşte