Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 nov 2015 - Anul XX, nr. 257 (6069)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Final de anchetă

Primarul din Şcheia, absolvit de orice acuzaţie de corupţie în dosarul schimburilor de terenuri de la şoseaua de centură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vasile Andriciuc, primarul comunei Şcheia, a fost absolvit de orice acuzaţie de corupţie în dosarul schimburilor de terenuri de la şoseaua de centură a Sucevei. Printr-o ordonanţă din 27 octombrie 2015, procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus clasarea cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită şi dare de mită.

Principalul acuzat din acest dosar era Vasile Andriciuc, în cazul său ajungându-se la concluzia că nu sunt probe pentru infracţiunile de corupţie pentru care s-au derulat cercetările.

„În ceea ce-l priveşte pe Andriciuc Vasile şi membrii Comisiei Locale de Fond Funciar Şcheia, nu există probe care să dovedească faptul că ar fi comis cu intenţia impusă de lege infracţiunea de abuz în serviciu, astfel că se va dispune clasarea cauzei. Subzistă însă indiciile comiterii în cauză a infracţiunii de neglijenţă în serviciu de către Andriciuc Vasile şi membrii Comisiei Locale de Fond Funciar Şcheia”, se arată în ordonanţa procurorilor DNA.

Contactat telefonic, primarul din Şcheia a precizat că nu doreşte să facă nici un fel de comentariu pe marginea acestui subiect.

De asemenea, din cercetări nu a rezultat că s-ar fi luat ori s-ar fi dat mită pentru aprobarea schimburilor de terenuri care au provocat discuţii, nemulţumiri şi ulterior plângeri la parchet.

„Având în vedere că în cauză este începută urmărirea penală pentru infracţiunile de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals,  precum şi faptul că există indicii de comitere a infracţiunii de neglijenţă în serviciu, iar printre persoanele implicate în circuitul documentelor se află notari publici, urmează să se dispună disjungerea şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava”, se mai menţionează în ordonanţa DNA.

 

Inginerul Vasile Mamciuc, decedat între timp, era principalul suspect din dosar

În afara primarului Andriciuc, în acest dosar a mai fost cercetată Luminiţa Rîşca, secretara comunei Şcheia, dar şi Vasile Mamciuc, inginer de fond funciar. Toţi cei care au fost audiaţi în acest dosar au declarat că persoana care s-a ocupat de schimburile de teren cu cântec a fost Vasile Mamciuc.

„Am semnat toate procesele verbale de punere în posesie pe care le-am găsit la mapa de documente fără a primi sau fără a cere lămuriri lui Mamciuc Vasile. Am constatat că pe islazul comunal în locul denumit Dealul Flămândului figurează ca proprietari persoane fizice abia cu ocazia stabilirii traseului şoselei de centură a municipiului Suceava. Deşi eu ştiam că este proprietatea primăriei, ca islaz, am constatat că în zona respectivă sunt proprietari persoane fizice. L-am întrebat pe Mamciuc Vasile cum este posibil aşa ceva şi mi-a răspuns că a venit la el Onciu Vasile, zis Capra Neagră, şi că la solicitarea acestuia a mutat o serie de persoane cu terenuri din alte zone în Dealul Flămândului”, este declaraţia dată la DNA de primarul Vasile Andriciuc.

Printre persoanele audiate de procurori s-a numărat şi „Capra Neagră”, care a recunoscut relaţia sa de prietenie cu inginerul Vasile Mamciuc, precum şi faptul că a intermediat o serie de schimburi de terenuri.

„Eu nu am discutat niciodată cu primarul Andriciuc Vasile despre vânzarea-cumpărarea sau intermedierea de terenuri pe raza comunei şi în nici un caz despre schimburi de teren cu primăria, pe raza comunei. Mamciuc Vasile nu mi-a spus niciodată că primarul Andriciuc Vasile este de acord cu schimbul de terenuri între primărie şi cetăţeni, dar eu am considerat că totul este legal din moment ce schimburi s-au făcut pe raza comunei încă din anii 2000”, este o parte din depoziţia lui Vasile Onciu, alias Capra Neagră.

Din toate datele de anchetă s-a conturat că principalul suspect din acest dosar este inginerul Vasile Mamciuc. Totuşi, având în vedere că acesta a decedat, continuarea anchetei şi administrarea altor probe au devenit misiune imposibilă.

 

Ancheta vizează 17,5 hectare de teren

Ancheta din acest dosar vizează schimbul a 17,5 hectare, terenuri situate în apropierea şoselei de centură, la Şcheia, trecute din domeniul public în domeniul privat, prin intermediul unor samsari de terenuri şi prin complicitatea unor funcţionari din primăria din localitate.  

Zeci de ţărani din Şcheia, de regulă persoane în vârstă, proprietari de suprafeţe de teren pe raza comunei Şcheia, multe dintre aceste suprafeţe de o valoare infimă, s-au trezit la poartă cu cumpărători care le ofereau câţiva lei pe metrul pătrat. Oamenii erau duși la notar şi puși să semneze, pentru a-şi primi banii. Ce nu știau vânzătorii era faptul că, la notar, nu semnau contracte de vânzare-cumpărare, ci procuri prin care îl mandatau pe aşa-zisul cumpărător să le vândă terenul. Ulterior, terenul, fie el şi pe o râpă, o gârlă, tarla - nu conta - era dat la schimb cu un teren de dimensiuni similare tocmai la şoseaua de centură. Beneficiarii, însă doar în acte: moşii şi babele care şi-au vândut pe câţiva lei terenurile iniţiale, fără să aibă habar că au devenit proprietari ai unor suprafeţe de teren de o valoare mult mai mare, de zeci de mii de euro. Ulterior, intrau din nou în rol mandatarii, în spatele cărora se pare că se afla un samsar de terenuri din Şcheia, mandatari care vindeau terenurile.

Lista cumpărătorilor reali, de bună credință până la proba contrarie, cuprinde numele unor oameni politici, oameni de afaceri şi poliţişti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul din Şcheia, absolvit de orice acuzaţie de corupţie în dosarul schimburilor de terenuri de la şoseaua de centură.
 Vizualizări articol: 3535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Primarul din Şcheia, absolvit de orice acuzaţie de corupţie în dosarul schimburilor de terenuri de la şoseaua de centură1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ...... trimis de
( 4 nov 2015, 23:29:32
Este un .... de primar ... Poate la voi in Mihoveni a facut ceva .. dar in Scheia ce? Si se mai spune ca e si cea mai bogata comuna ... Dar normal Domnul primar isi permite masini de lux .. Dar nu isi permite sa dea bani la asistenti personali ... Deoarece sunt "conturile sunt blocate" .. dar jegosul de primar nu stie cum e sa traiesti cu 750 de lei pe luna si cu copil bolnav si cheltuieli, controale si tratament... Ce primar e asta ? Un prima corupt?? Da el bani din primarie ? NU .. bani vin de la U.E .. aa sa nu uit ..la tigani are sa le dea ajutoare sociale ?care dau cu matura pe drum si nici macar nu strang gunoaiele... Domnule primar daca aveti o functie mai avansata nu profitati de ea.. ROATA SE INTOARCE ORICAT DE PATRATA E ... Hai sa fim seriosii! Nustiu cum mai ai tupeul sa treci pe langa oameni si sa ii saluti avand in vedere ca din cauza ta o duc greu .. ca tu nu sti sa respecti legile ... Pt persoanele cu dezabilitati de gradul 1 esti obligat prin lege sa le angajezi ca asistenti personali ... Poate sunt un om ca orice om .. poate sunt mai mica ca tine.. poate am mai putine clasa ca tine ... Dar cunosc si eu cat de cat legile ... Si stiu cum se invart .. Nustiu cum mai puteti spune ca sunt conturile blocate. cand merg mamele de copii cu dezabilitati sa-si ia bani de la primarie ... Sa nu uitam si de scoala din Scheia. .. Mare  ☭  ai facut si tu ... Ai renovat-obig grin dar degeaba .. cati copii de romanii invata in ea.. Ca majoritatea parintilor isi dau copii in oras la scoala ! De ce ? Ca sunt prea mullti tigani ... FAC UN APEL la persoanele care sunt asistenti personali si de care isi bate joc primarul ... Luptati pentru drepturile voastra.. ca o persoana singura nu poate lupta pt toate 50 cat sunteti ... aveti mult mai multe drepturi

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitură cu lămâie Această prăjitură răcoritoare și aromată o putem întâlni, fie tăiată în diferite forme, fie ca tartă savuroasă, în cofetăriile din numeroase țări, din Marea Britanie până în Brazilia. Rețeta este aproape identică... Citeşte