Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 iul 2014 - Anul XIX, nr. 160 (5669)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

FIST, la final

Premiile Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru de la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru (FIST) s-a încheiat, vineri seara, după spectacolul susţinut de studenţii Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Budapesta, cu premierea câştigătorilor. Juriul, format din Bogdan Stanoevici - ministru delegat pentru românii de pretutindeni, Sorin Avram - director programe Radio Top '91, Cătălina Biholar - redactor-şef Intermedia TV, Olga Gancevici Oprea - lector univ. dr. la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Rodica Dominte - consultant artistic teatru, George Ivaşcu - director Teatrul Metropolis Bucureşti şi Catinca Nistor - studentă UNATC „I.L. Caragiale”, a dat şase premii.

Premiul Juriului pentru Spectacola fost acordat pentru „Crimă”, de Nico Vaccari, pus în scenă de studenţi de la Universitatea de Arte Central Saint Martins din Londra, în coproducție cu Béznă Theatre din Londra.

Premiul Juriului pentru interpretare colectivă a fost obţinut de piesa „Clasa noastră”, de Tadeusz Slobodzianek, în interpretarea absolvenţilor clasei de actorie a prof. Adrian Titieni, de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Facultatea de Teatru, București.

Juriul festivalului a mai acordat două premii pentru interpretare feminină şi două pentru interpretare masculină. Acestea au fost obţinute de

Mihaela Velicu, pentru rolul Anna din piesa „Stele în lumina dimineţii”, de Alexandr Galin, interpretată de masteranzii anului doi la Arta Actorului din cadrul UNATC Bucureşti, şi de Zuzanna Zazulin, pentru rolurile multiple din „Mândrie şi munţi”, după opera lui German Sadulaev, spectacol jucat de studenții Școlii Poloneze de Film, Televiziune și Teatru din Lodz.

Pentru interpretare masculină au fost premiaţi Theodor St.Claire, interpretul rolului Cămătăreasa din spectacolul „Crimă”, şi Barnabas Horkay, pentru Robin, din spectacolul „Purificare”, prezentat de Compania de Teatru Trojka, în coproducție cu Trafó Production – Füge Production și Universtitatea de Artă Teatrală și Cinematografică Budapesta, Ungaria.

 

FIST şi Suceava pot deveni „un punct important pe harta teatrală a Europei”

Organizatorii au decis ca tuturor celor zece şcoli de teatru din Bucureşti, Sibiu, Cluj, Târgu-Mureş, Iaşi, Lodz-Polonia, Londra- Marea Britanie, Budapesta-Ungaria şi Chişinău-Republica Moldova să li se acorde „Diplomă de participant la fondarea FIST” pentru prezenţa la această primă ediţie la care s-au pus bazele Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru de la Suceava. Diplomele au fost înmânate de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, în calitate de organizator şi principal finanţator al manifestării, prin Muzeul Bucovinei, şi de directorul festivalului, conf. Univ. dr. Paul Chiribuţă, decanul UNATC „I.L. Caragiale” Bucureşti.

Directorul FIST, Paul Chiribuţă, a declarat că cele opt zile de teatru de la Suceava au adus în faţa unui public din ce în ce mai numeros „exerciţii promiţătoare şi o generaţie de actori care va aduce un plus de inovaţie actului cultural european”. „Această primă ediţie, care a început cu destule emoţii din cauza vitezei cu care am înaintat, s-a dovedit un lucru foarte bun. Toate temerile noastre s-au evaporat şi la sfârşitul acestor opt zile am convingerea că acest festival şi-a găsit un loc al lui în Suceava. Vom încerca, prin viitoarele ediţii, ca FIST şi oraşul care îl găzduieşte să devină un punct important pe harta teatrală a Europei”, a afirmat directorul Chiribuţă, care a transmis şi scuze pentru disfuncţionalităţile organizatorice.

Preşedintele Nechifor a adresat mulţumiri participanţilor - în polonă, engleză şi maghiară pentru oaspeţii din Lodz, Londra şi Budapesta şi le-a spus tuturor că prin participarea la fondarea FIST „sunteţi ambasadorii noştri din Bucovina peste tot”.

Organizatorii FIST Suceava sunt Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti, Institutul Cultural Român, Ministerul de Externe, Asociaţia pentru Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premiile Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru de la Suceava.
 Vizualizări articol: 1506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Premiile Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru de la Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei