Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 iul 2014 - Anul XIX, nr. 160 (5669)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   48 imagini |   ø fişiere video

Festivalul Concurs pentru Tineret „Fălticeni Folk”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 11 - 13 iulie, Asociaţia „Fălticeni Cultural” a organizat a treia ediţie a Festivalului Concurs pentru Tineret „Fălticeni Folk”.

Deschiderea festivalului a avut loc sâmbătă, 12 iulie, la Sala “Aurel Băeşu” a Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, fiind urmată de vernisajul expoziţiei de pictură a maestrului Radu Bercea, lansarea cărţii “Un zâmbet per/vers” şi a CD-ului “De dorul ochilor căprui”.

„Ca noutate, festivalul are două secţiuni, interpretare şi creaţie, iar primii zececlasați de la secţiunea creaţie plus încă doi folkişti care au câştigat primele două ediţii, Daniela Bejenariu, câștigătoarea primei ediţii, şi Cosmin Mariciuc vor scoate un CD împreună cu Sorin Poclitaru şi Asociaţia Fairplay. CD-ul va fi lansat la Festivalul Internațional de Teatru <Grigore Vasiliu Birlic>,care se va desfășura în perioada 30 august – 7 septembrie. De aceea juriul trebuie să fie foarte exigent şi cei mai buni să se regăsească pe acest CD”, a declarat preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”.

 

Radu Bercea a redat muzica prin desene tridimensionale

Prezentarea expoziţiei de artă decorativă „Deco Art 2014” a maestrului Radu Bercea şi a câtorva date despre biografia artistului humorean a fost realizată de jurnalistul TVR Iaşi Andrei Giurgea. În expoziţia care rămâne deschisă până la mijlocul lunii august sunt peste 30 de lucrări în relief având ca temă muzica, realizate în maniera originală care l-a impus pe artist ca un inovator în domeniul decorativului. Piesele decorative expuse sunt realizate dintr-un amestec de gleturi şi chituri, ceea ce conferă lucrărilor o tridimensionalitate palpabilă alături de un univers cromatic în care predomină roşul, negrul şi auriul.

Radu Bercea a preferat să se exprime prin lucrările sale şi mai puţin prin cuvinte, mulțumind publicului şi organizatorilor pentru că, după 15 ani de la prima expoziţie organizată la Fălticeni, o expoziţie de caricatură, a revenit în urbea de pe Şomuz, cu lucrări dintr-o altă categorie a artelor plastice.

„Las lucrările să vorbească despre ceea ce am făcut. Sper ca în continuare să particip cu expoziţii la manifestările culturale organizate la Fălticeni pentru că am avut onoarea să îl cunosc pe acest mare om care este părintele Liviu Mihăilă. Sper că vom colabora foarte bine”, a spus Radu Bercea.

 

Folkiştii pun mână de la mână pentru a se ajuta

În cadrul proiectului „Eu şi prietenul meu” au fost scoase mai multe albume şi tipărite cărţi. O parte dintre produsele acestui proiect au fost lansate la Fălticeni, sâmbătă, printre acestea numărându-se şi cartea cu versuri semnate de Sorin Poclitaru, „Un zâmbet per/vers”.

„<Eu şi prietenul meu> se doreşte a fi un proiect în care folkiştii să pună umăr lângă umăr, să pună mână de la mână şi să se ajute unul pe altul, să se promoveze unul pe altul. A început în urmă cu un an cu Vasile Mardare, a continuat cu Adrian Bezna, a venit Ştefania Iacob,  urmează să iasă luna viitoare albumul lui Cristi Corcioveanu, iar până la sfârşitul lunii august urmează să realizăm şi albumul cu cei mai buni creatori de folk din cadrul acestui festival. Cartea <Un zâmbet per/vers> a ieşit de sub tipar acum câteva luni. Eu spun că este suficient de comică încât să râd eu de ea, dumneavoastră nu mai are rost să o citiţi>”, a spus Sorin Poclitaru.

“De dorul ochilor căprui” este primul album al Ştefaniei Iacob şi a fost lansat în luna mai la Botoşani, fiind realizat cu sprijinul lui Sorin Poclitaru.

„Este o mare realizare pentru mine pentru că la 16 ani am deja primul album. Conţine optpiese pe versurile lui Sorin Poclitaru, muzica îmi aparţine, aranjamentul muzical este făcut de Florin Bejan. Mulţumesc celor care m-au susţinut şi datorită lor am reuşit să ajung aici”, a precizat  Ştefania Iacob.

 

20 de solişti şi formaţii folk în finala festivalului

După etapa de preselecţie, 20 de solişti şi formaţii folk s-au calificat în finala  Festivalului „Fălticeni Folk”: Grupul „Fără nume” din Dorohoi, Ioana Cătălina Culbecea din Tazlău, Neamţ, Grupul „Gânduri noi”, Loredana Loghin, Grupul „Percusio”, toți din Fălticeni, Sebastian Ionel din Dorohoi, George Palfi, din Negreşti Oaş, Grupul „Zări”, din Botoşani, Alexandru Ioan Turcu, din Bucureşti, Cristian Mihai, din Tulcea, Grupul „Corpora” și Mateiana Anichiforesei, din Falticeni, Ioan Flavius Ciubotaru, din Zăneşti, Neamţ, Ciprian Cotruţă, din Iaşi, Grupul „Tagma”, din Bacău, Bianca Lazăr, din Dorohoi, Alexandrina Chelu, din Oradea, Paul Adrian Tihan, din Fălticeni, Ștefan Andrei Cîșlariu, din Dorohoi şi Grupul „Noi doi”, din Dorohoi.

„Trebuie să ne bucurăm de ceea ce se întâmplă la Fălticeni pentru că în ultima vreme lucrurile au început să meargă pe un traseu descendent. Este o mare bucurie ca nişte oameni deosebiți să vină să vadă la Fălticeni nişte copii care cresc cu chitara în mână, copiii care vin şi găsesc în jurul lor o normalitate muncită de oameni frumoşi. Mă bucur să mă întâlnesc cu colegi tineri foarte valoroşi, cu colegi care au mâncat muzică şi umor pe pâine de foarte multă vreme. De fiecare la Fălticeni au fost manifestări <sfinţite> cu prietenie, cu drag, şi cu bucurie”, a precizat solistul folk Adrian Beznă, care a susţinut sâmbătă seara un recital alături de câştigătorii ediţiilor anterioare, Daniela Bejenariu şi Cosmin Mariciuc.

Juriul, prezidat de regizorul Gheorghe Balint şi avându-i în componenţă pe Ovidiu Mihăilescu, Puiu Creţu, Clara Mărgineanu, Sorin Poclitaru, Cristina Tonolla şi Ştefania Iacob, a avut o misiune dificilă, aproape toţi concurenţii având o evoluţie foarte bună şi creaţii proprii de valoare. Toţi cei 20 de aspiranţi la un loc pe podium au prezentat sâmbătă seara câte două piese, festivitatea de premiere fiind programată duminică seara, după spectacolul Teatrului Naţional din Bucureşti “Escroci în aer liber” şi “Traşi la Xerox” în care iubitorii de teatru i-au putut vedea pe Monica Davidescu, Dan Tudor, Ovidiu Cuncea şi Afrodita Androne.

 

Este nevoie de manifestări care să meargă direct la sufletul omului

La finalul concursului, Adrian Fetecău, liderul Grupului „Vouă”, a declarat: „Am rămas impresionat de ceea ce am văzut în concursul de folk. Felicitări concurenţilor, felicitări organizatorilor. Faptul că are loc acest festival, faptul că se întâmplă o serie de manifestări culturale aici în nordul ţării este un lucru extraordinar. Până la urmă folkul, venirea artistului pe scenă este de a-l  face pe cel din sală să ridice puţin capul şi să ia atitudine. Lumea are nevoie de lucruri normale, de nişte lucruri frumoase, de lucruri care să meargă direct la sufletul omului, fără snobism. Tot ce am ascultat aici face parte din sfera lucrurilor normale. Mă bucur că în această parte a ţării se întâmplă nişte lucruri care în sud au început să scadă. Oamenii au nevoie de un umor normal, de un festival de folk normal, de tineri care vin din spate”.

 

Momente umoristice de calitate cu Grupul „Vouă” 

Pe lângă muzică de calitate, Grupul „Vouă”, care din 1982 a scris o pagină în istoria umorului românesc,  a prezentat sâmbătă seara la Fălticeni un spectacol de umor şi muzică alături de Ovidiu Mihăilescu şi Dan Caramihai.

„Şcoala de agenţi” şi un fragment din spectacolul de umor şi muzică „Ţara Căţeilor”, spectacol care face parte dintr-o serie de manifestări organizate de Grupul „Vouă” prin care oamenii sunt îndemnați să ridice capul din turmă şi să privească ce se întâmplă în jurul lor, au adus aplauze prelungite pentru membrii grupului, aceştia fiind nevoiţi să revină pe scenă la cererea spectatorilor. Adrian Fetecău a promis că trupa va reveni la Fălticeni în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru.

Duminică, după festivitatea de premiere au susţinut recitaluri Marius Matache, Ovidiu Mihăilescu, Puiu Creţu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Concurs pentru Tineret „Fălticeni Folk”.
 Vizualizări articol: 1405 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Festivalul Concurs pentru Tineret „Fălticeni Folk”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei