Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 mar 2012 - Anul XVII, nr. 62 (4967)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Destin… cu umor

Muzică, dans şi măşti din folclor, în spectacolul „Ivan Turbincă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzică, dans şi măşti din folclor, mult umor, dar şi aplecare spre latura psihologică a destinului omenesc, toate în spectacolul „Ivan Turbincă”, jucat de actori ai Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani, marţi şi miercuri seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava. Sub bagheta regizorală a lui Ion Sapdaru, basmul plin de umor scris de Ion Creangă a prins la publicul sucevean, în majoritate tânăr, care a aplaudat şi a apreciat jocul actorilor, decorul, coregrafia, muzica, dar şi dansul măştilor inspirate din folclorul românesc.

 

Povestea… lui Ivan

Studiat de generaţii la rând în manualele de literatură, basmul „Ivan Turbincă” are un conţinut simplu, dar şi complicat, în acelaşi timp. Un destin tragico-comic. După mai mulţi ani în slujba patriei, în armată, Ivan este în sfârşit lăsat la vatră, dar se simte bătrân şi simte ca nu mai are mult de trăit: „Era odată un rus, pe care îl chema Ivan. Şi rusul acela din copilărie se trezise în oaste. Şi slujind el câteva soroace de-a rândul, acuma era bătrân”.

Libertatea vine mult prea târziu. Moartea, întruchipată într-o tânără frumoasă, îi dă târcoale pe un drum pe care Ivan mergea cântând, ameţit bine de alcool, purtând în mâini o damigeană, drum pe care întâlneşte şi doi cerşetori, cărora personajul nostru le dă ultimii lui bănuţi. Cerşetorii sunt de fapt Sf. Petru şi Dumnezeu. Pentru că s-a dovedit a fi mărinimos cu ei, Ivan este răsplătit de aceştia cu îndeplinirea unei dorinţe. Nu poate fi făcut nemuritor, precum şi-ar fi dorit Ivan, dar Dumnezeu îi vrăjeşte turbinca, astfel că poate băga în ea tot ce doreşte şi poate scoate din ea tot ce îi pofteşte inima. Aşa reuşeşte Ivan Turbincă să mai păcălească Moartea şi să petreacă, când în iad, când în rai: „Mă rog, ia să stau şi să-mi fac socoteală cu ce m-am ales eu cât am trăit pe lumea asta, zise Ivan în gândul său. În oaste am fost numai de zbucium: hăis, haram, cea, haram! De-atunci încoace am umblat ia aşa, teleleu Tanasă. M-am dus la rai, de la rai la iad, şi de la iad iar la rai. Şi tocmai acum, la adică, n-am nici o mângâiere...”.

 

Şi l-a lăsat Moartea de izbelişte să trăiască...

Dorinţa lui Ivan de a „opri timpul” se loveşte “de perspectiva unei veşnicii plictisitoare, astfel încât, finitudinea existenţei umane devine o binecuvântare de care Ivan Turbincă va fi privat în finalul spectacolului”, după cum spun protagoniştii spectacolului.

Într-o oră şi 20 de minute, publicul a putut “citi” cu ochii, cu urechile, cu sufletul, destinul unui om, cu bune, cu rele, cu umor, cu temeri: “Şi l-a lăsat Moartea de izbelişte să trăiască: Cât e lumea şi pământul,/ Pe cuptor nu bate vântul...”, cum stă scris în basm.

Spectacolul „Ivan Turbincă” poartă semnătura regizorului Ion Sapdaru, coregrafia Victoria Bucun, scenografia Mihai Pastramagiu. În distribuţia piesei: actorii Andreea Moţcu, Gina Pătraşcu, Petronela Duşa, Silvia Rusan, Maria Frunză, Bogdan Horga, Florin Aioaniţoaiei, Gheorghe Frunză, Bogdan Muncaciu, Mihai Donţu, Sorin Ciofu, Ciprian Tabacaru, Eduard Sandu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muzică, dans şi măşti din folclor, în spectacolul „Ivan Turbincă”.
 Vizualizări articol: 998 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Muzică, dans şi măşti din folclor, în spectacolul „Ivan Turbincă”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei