Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 mar 2012 - Anul XVII, nr. 59 (4964)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

La Librăria Cărtureşti

„O carte şi jumătate”, sau proba umorului şi bunului-simţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poetul humorean Sorin Poclitaru şi-a lansat vineri, la Librăria Cărtureşti din incinta Iulius Mall Suceava, volumul de versuri intitulat „O carte şi jumătate”, produs editorial inedit care conţine, într-un „marsupiu” de sub copertă, o cărticică pentru copii.

 

Un volum de versuri pentru maturi, care ocroteşte sub aripa copertei o cărticică pentru copii

Se pare că „întâmplarea” de la sfârşitul anului trecut, când la lansarea precedentei sale cărţi, „Poveste pentru oameni şi femei”, un puşti cu joben a interpretat, în aceeaşi locaţie, cântecul „Mi-a ieşit coşaru-n drum”, i-a adus noroc lui Sorin Poclitaru, întrucât, în scurt timp, a scos din jobenul hornarului un nou volum, oferit acum ca mărţişor literar, mărţişor de şnurul căruia a „agăţat” şi microrecitalul cantautorilor de muzică folk Adrian Bezna şi Cătălin Ungureanu.

„O carte şi jumătate” este un produs editorial  neconvenţional, alcătuit dintr-un volum de versuri pentru maturi (care cuprinde 104 poeme), care ocroteşte sub aripa copertei, într-un buzunar interior, o cărticică pentru copii (cu 20 de poezii ilustrate de graficianul Daniel Florescu).

 

Sorin Poclitaru ne propune umorul ca antidot pentru toate neîmplinirile sufleteşti

Prefaţată de epigramistul George Petrone, cartea lui Sorin Poclitaru (despre care distinsul senior al Academiei Libere „Păstorel” spune că este „un liric care, într-un limbaj eliberat de constrângeri şi pregnant în semnificaţii, redă trăirile şi zbuciumările sufletului său”) ne oferă un grupaj de versuri care „îl califică drept un umorist de tip clasic, care înţelege, zâmbeşte condescendent şi absolvă cu îngăduinţă” toate cele lumeşti.

Sorin Poclitaru, poet care a dedicat versuri cu precădere femeii, ne propune acum umorul ca antidot pentru toate neîmplinirile sufleteşti, pentru iubirile eşuate, pentru inadecvarea vieţuirii romantice într-o lume rapace, axată pe pragmatism.

 

„Cel mai mare nou-născut din lume”, care „se regăseşte prin cărţi”

Medicul, scriitorul, scenaristul şi realizatorul TV Nicolae Dărămuş, care a prezentat volumul la Librăria Cărtureşti, a adăugat umorului remarcat de maestrul Petrone o doză considerabilă de bun-simţ, care însoţeşte mesajul poetic al autorului. Bunul-simţ şi candoarea, care, din păcate, nu mai caracterizează omul societăţii contemporane, în care „se poartă pragmatismul şi ipocrizia”.

Renăscut prin poezie, Sorin Poclitaru („cel mai mare nou-născut din lume”, cum l-a numit Nicolae Dărămuş) „se regăseşte prin cărţi”, parcurgând un traseul iniţiatic prin care-şi „perfecţionează stilul şi versificaţia”, de la o carte la alta.

 

„La Gura Humorului vei fi deja acoperit de praful drumului şi de glorie”

Un poet care însă nu îşi lansează cartea în urbea în care trăieşte, decât după ce face acest lucru în oraşe mai mari (Bucureşti, Cluj, Suceava...).

Aşa cum a spus Nicolae Dărămuş, Sorin Poclitaru „a sărit peste Gura Humorului”, pentru că a înţeles că, aşa ca în poezia lui Macedonski, „Oraşul mic te fură-ncet / Cu ale lui tăcute strade, / Cu oameni proşti, dar cumsecade, / Ce nici nu ştiu că (sunt) eşti poet”.

„Când te duci la Gura Humorului - a accentuat Nicolae Dărămuş - vei fi deja acoperit de praful drumului şi de glorie”. De glorie şi entuziasm, pentru că activitatea creativă se alimentează cu entuziasmul care-i conferă creatorului energia necesară de-a continua. Nicolae Dărămuş a oferit un exemplu în acest sens din învăţăturile lui Eckhart Toole, cel al săgeţii care se îndreaptă spre ţintă şi care se bucură de această călătorie.

 

„Eşti bătrân abia atunci când copilăria ţi se pare de neînţeles”

Aşa cum a subliniat Nicolae Dărămuş „Sorin Poclitaru, atent la mesaj, îşi valorifică experienţa şi imaginarul fără savantlâcuri şi reuşeşte să transmită prin versuri emoţie”.

Emoţie pe care o dozează atent şi în stihurile pentru cei mici,

cărticica din „buzunarul” interior al cărţii, pe care autorul a prevăzut-o cu un text explicativ („Manual de casă”), care porneşte de la zicerea că „nu există copil cuminte şi babă frumoasă” motivând astfel orice năzbâtie copilărească.

Cărticica circumscrie un univers domestic cu diverse obiecte cu rostul şi rolul lor (patul, uşa, sertarul, lipiciul, căciuliţa, creionul, periuţa de dinţi, bradul de Crăciun).

”Dragi copii - spune Sorin Poclitaru - să ştiţi că există măcar un om mare care să fie întru totul de acord cu obrăzniciile fără de care copilăria ar fi plictisitoare şi care va spune mereu celor ce au uitat cât de frumoasă e această vârstă că eşti bătrân abia atunci când copilăria ţi se pare de neînţeles”.

 

Folk din pana lui Sorin Poclitaru, cu Adrian Bezna şi Cătălin Ungureanu

Lansarea volumului cu un „pui în marsupiu” a beneficiat de microrecitalul cantautorilor de muzică folk Adrian Bezna şi Cătălin Ungureanu.

Adrian Bezna (pentru care Sorin Poclitaru este „un om care păstrează un echilibru al bunului simţ în comunicare”), a citit mai întâi din poeziile autorului şi a interpretat apoi, în duet cu Cătălin Ungureanu, câteva cântece compuse pe versurile poetului.

„Folk din pana mea”, aşa cum s-a numit albumul lansat toamna trecută, un CD care conţine 19 piese pe versurile lui Sorin Poclitaru interpretate de  Adela Ţiţescu, Adrian Beznă, Cătălin Ungureanu, Eme­ric Imre, Liviu Nechita, Marius Daşcău, Marius Matache, Ovidiu Mihăilescu, Puiu Creţu, Viorel Gheor­ghiu, grupul Zări şi Doru Cătălin Urâtu. Folk din pana lui Sorin Poclitaru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „O carte şi jumătate”, sau proba umorului şi bunului-simţ.
 Vizualizări articol: 988 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
„O carte şi jumătate”, sau proba umorului şi bunului-simţ3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei