Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 feb 2012 - Anul XVII, nr. 26 (4931)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Cronica plastică

„Un diplomat prin excelenţă” şi „un poet al acuarelei”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Artistul plastic humorean Radu Bercea etalează în aceste zile, pe simezele Muzeului de Istorie din municipiul Suceava, o expoziţie care cuprinde 70 de lucrări de acuarelă, grafică şi artă decorativă.

 

„Deco Art”, „Metamorfoze”, „Peregrin - Veneţia şi Bucovina”, „Matrice”

Expoziţia, vernisată în ultima zi a linii ianuarie cu prilejul sărbătoririi „Anului 80 al Artelor Plastice Bucovinene (aniversarea a opt decenii de la înfiinţarea, la Cernăuţi, la data de 31 ianuarie 1932, a Societăţii Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina), a constituit cadrul în care s-a desfăşurat festivitatea de premiere a patru artişti care s-au remarcat în arta plastică suceveană, între care s-a aflat şi Radu Bercea, “Ghepardul din Gura Humorului”, cum l-a numit prietenul şi scriitorul ieşean Aurel Brumă.
Desfăşurarea expoziţională, vizibilă din capul scării care se deschide în  două aripi spre palierul de la etaj, cumulează lucrări din câteva expoziţii pe care artistul le-a organizat şi itinerat în vara/toamna anului trecut, expoziţii care, cu generice ca „Deco Art”, „Metamorfoze”, „Peregrin - Veneţia şi Bucovina”, „Matrice”... au fost prezentate la Gura Humorului, Vatra Dornei, Suceava şi Iaşi.
Un an cu o activitate bogată pentru Radu Bercea, care a ilustrat câteva cărţi, a participat la o tabără internaţională de creaţie („Bucovina - trecut, prezent şi viitor”, organizată la Vama), dar a şi reprezentat ca ambasador cultural oraşul Gura Humorului expunând în localitatea Puck / Gdansk, din Polonia.

 

„Tăcerile” şi „psalmii lui Radu Bercea”

Cu numeroase alte expoziţii prezentate în străinătate, din Cernăuţi (Ucraina), până la Curitiba (Brazilia), Radu Bercea, onorat acum cu Premiul „Pictorul Anului”, a fost numit, pe drept cuvânt, de graficianul Mihai Pînzaru PIM, ca fiind „un diplomat prin excelenţă” („dacă arta din Bucovina a avut în ultimii ani un diplomat, acesta a fost, cu siguranţă, Radu Bercea”) şi „un poet al acuarelei”.
Acuarele care sunt tăcerile lui Radu Bercea, tăceri vizuale pe care privindu-le ne putem descărca de tensiuni existenţiale.
Alături de aceste tăceri cu culori diafane şi distilate, expoziţia de la Muzeul de Istorie etalează şi lucrări de artă decorativă, cu forme în relief configurate uneori după ecuaţiile imprevizibilului (care l-au determinat, cu câţiva ani în urmă, pe sculptorul Ion Maftei să le definească prin sintagma “hazardul bine temperat”), lucrări despre care Aurel Brumă spunea că sunt „psalmii lui Radu Bercea”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Un diplomat prin excelenţă” şi „un poet al acuarelei”.
 Vizualizări articol: 496 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Un diplomat prin excelenţă” şi „un poet al acuarelei”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei