Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 feb 2012 - Anul XVII, nr. 26 (4931)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Acuzaţii grave

Poliţiştii locali se plâng că sunt trataţi ca nişte câini de superior

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi poliţişti locali din Câmpulung Moldovenesc au sesizat prin fax ITM Suceava, pe 31 ianuarie, despre condiţiile inumane de muncă. Poliţia Locală aparţine de primăria municipiului, este condusă interimar de Cristian Balan şi este subordonată direct primarului Gabriel Şerban.
Contactaţi telefonic după depunerea sesizărilor, inspectorul superior Nelu Andronic şi poliţistul local principal Mihai Amanoloae au refuzat iniţial să facă precizări, pe motiv că ”am fost deja ameninţaţi cu concedierea pentru că suntem printre cei incomozi”. Ulterior au confirmat totuşi că sunt autorii sesizărilor şi că au recurs la acest demers după ce au fost obligaţi să lucreze în ture de noapte de câte 12 ore, două zile consecutiv, cu pauze doar la patru ore, pe un frig de minus 20 de grade, fără a li se asigura de către instituţie un loc în care să se încălzească, ceai cald, echipament de protecţie sau program de lucru redus. Cei doi admit că au fost văzuţi în miez de noapte într-o maşină privată cu motorul pornit, cu pături în cap, dar spun că a fost singurul mod de a se încălzi şi că însuşi şeful lor i-a văzut şi fotografiat, fără a lua măsuri pentru protejarea lor.
Nelu Andronic a declarat: „Pur şi simplu am simţit că murim de frig, ne-au lăsat să îngheţăm ca nişte câini pe drum la minus 20 de grade. Am pornit motorul la maşina personală, cu carburant procurat din salariile noastre de mizerie şi la fiecare oră am stat cam zece minute în maşină, cu păturile în cap, ca să nu intrăm în hipotermie. Asta a fost două nopţi la rând, ceea ce e ilegal şi inuman. În noaptea de 30 spre 31 a apărut şeful în civil, însoţit de un poliţist înarmat, dislocat de la postul ANL, ne-a fotografiat în maşină cum dârdâiam de frig şi a fugit fără să vorbească cu noi. Dimineaţă a spus că am părăsit postul ca să stăm în maşină şi că vom fi daţi afară. Noi am recurs la soluţia asta pentru că nu aveam unde să ne încălzim şi oricât am fi de rezistenţi, cu gerul nu e de joacă. Ne-am şi îmbolnăvit din cauza asta, putem proba cu documente. În altă parte nu putem merge, pentru că nu există un loc al nostru nicăieri”, a precizat Andronic.

 

Sediu pe hârtie

Discuţiile cu cei doi poliţişti au relevat şi alte aspecte uluitoare despre condiţiile în care lucrează poliţiştii locali câmpulungeni. Astfel, deşi instituţia are un sediu lângă Vila Stadion, poliţiştii spun că acolo stau doar şeful Cristian Balan şi liderul sindical, în timp ce restul poliţiştilor nu au acces.
”Noi lucrăm în hol la primărie, de când clădirea a fost retrocedată parţial nu mai avem o cameră a noastră. Înainte, pe vremea fostului director, care era militar de carieră, totul era bine organizat. Acum sediul e al şefilor şi noi nu putem intra. Facem schimbul de tură în hol, predăm şi încercăm armele şi muniţia în hol printre oamenii care vin la primărie cu treburi, expunându-i şi pe ei la risc, nu avem unde să audiem martori. Eventual îi audiem în maşină, dacă avem acces şi la ea, pentru că în general o foloseşte şeful în interes personal de câte ori are ocazia. S-au întâmplat lucruri incredibile şi cu maşina de serviciu, dar s-a muşamalizat totul”, spun poliţiştii.

 

Maşina universală

Poliţiştii locali câmpulungeni au la dispoziţie o singură maşină de serviciu pentru intervenţii. Potrivit afirmaţiilor nemulţumiţilor, aceasta este însă folosită şi în scopuri personale, de către şeful lor şi nu numai. Poliţiştii spun că au şi raportat oficial faptul că şeful lor interimar ar fi utilizat autovehiculul pentru a căra acasă cărămizi şi alte materiale, dar şi că obişnuieşte să o parcheze acasă. Despre aceeaşi maşină circulă printre poliţiştii locali o altă poveste, care spune că în noaptea de 23 spre 24 decembrie ar fi fost pur şi simplu sustrasă de un alt coleg, Vasile Valach, care ar fi plecat cu maşina şi cu arma din dotare, dar şi cam ”în curaj”, în timpul serviciului, la nişte rude dintr-o comună, unde maşina a fost şi uşor avariată şi de unde ar fi fost recuperată a doua zi chiar de şeful poliţiştilor locali.
”Eu am intrat în tură dimineaţă. L-am auzit pe şeful nostru spunând că merge după maşină, armă şi după Valach. Aşa a şi fost. Au predat arma în maşină, într-un cartier Bodea, la kilometri distanţă de post, unui alt coleg, iar maşina a fost adusă la ora 10 uşor avariată, de şeful nostru. Nu am semnat nici un raport până seara, se poate vedea din acte. Ulterior am depus rapoarte şi eu, şi Valach, şi colegul de la care a sustras cheile maşinii, dar totul a rămas pe hârtie. În mod normal incidentul trebuia raportat organelor în drept de şeful nostru sau de dl. primar, care ne este superior direct, dar au tăcut şi problema a rămas la sertar”, a confirmat Mihai Amanoloae.
Deşi situaţia a fost menţionată explicit în rapoarte de serviciu, nu s-a luat nici o măsură. Nu este însă unicul caz în care comportamente incompatibile cu statutul de poliţist local sunt tolerate la Câmpulung. Un alt poliţist local este şi în prezent menţinut în funcţie deşi a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului.

 

De serviciu pentru şef

Andronic şi Amanoloae spun că există mai mulţi nemulţumiţi printre colegii lor, dar care se tem să reclame abuzuri sau să facă declaraţii, de teama ameninţărilor cu concedierea.
 „Şi noi am tăcut şi am suportat până acum, dar nu mai suportăm. Salariul nostru este de două-până la patru ori mai mic decât al acestui om, dar munca şi stresul le ducem noi”, e declarat Mihai Amanoloae, care a adăugat că „şeful ne-a spus în şedinţă că din 24 trebuie să rămânem 19. Incomozii trebuie să plece. Eu am ajuns incomod pentru că nu am mai vrut să mai lucrez acasă la Balan. Înainte am făcut diferite munci în gospodărie şi mi-a plătit, dar nu consider că e normal să apeleze la noi. În timpul serviciului sau în timpul liber, colegii mei au făcut sobe la şeful, au încărcat scândură, ba chiar colegul care a avut incidentul cu maşina a fost obligat a doua zi să îi care gunoiul de grajd. Alţi colegi l-au ajutat să ducă acasă astă vară, cu acceptul primarului, iarba cosită de prin parcuri. Eu cu şeful Balan eram prieteni înainte, dar s-a supărat când am spus că nu e normal să ne folosească aşa”.
Nelu Andronic spune că este şi el un incomod, dar din alt motiv. ”Postul de şef al Poliţiei Locale e neocupat din 2009. De atunci au fost numiţi pe rând doi şefi interimari, chiar dacă nu aveau studiile sau vechimea potrivit legii. Eu sunt fost poliţist cu experienţă, absolvent de studii juridice la Academia de Poliţie, masterand în Drept şi Administraţie Publică şi am o specializare în management. La un eventual concurs pentru post, dintre toţi colegii sunt singurul care întruneşte cumulativ toate condiţiile pentru post şi vor să mă elimine ca să nu mă înscriu. Nici măcar actualul nostru şef interimar nu ar putea concura, el are studii superioare în domeniul financiar şi nu are experienţa necesară. Aşa că sunt incomod pentru că ştiu legea, le spun în faţă când o încalcă şi sunt singurul inamic pentru concursul la şefie”, a explicat Andronic.

 

Nici o explicaţie

Şeful Poliţiei Locale, Cristian Balan, ne-a declarat că nu ştie nimic despre plângerile depuse la ITM şi a explicat că de la 1 februarie s-au luat măsuri pentru protecţia poliţiştilor, care vor lucra doar opt ore pe zi şi vor primi un ceai cald. Balan infirmă categoric existenţa incidentului din decembrie cu dispariţia maşinii, precum şi celelalte acuzaţii.
La rândul său, primarul Gabriel Şerban ne-a precizat în dimineaţa de 1 februarie că nu are cunoştinţă de plângeri despre condiţiile de muncă, dar că se va informa şi va lua măsuri dacă se impun. Nici despre alte nereguli nu are cunoştinţă primarul municipiului, chiar dacă poliţiştii au inclus în rapoarte acuzaţii detaliate. ”Nu mi s-au adus la cunoştinţă nici un fel de incidente sau evenimente speciale, nu cunosc nimic despre aşa ceva. Voi cere să se verifice cele semnalate”.
Primarul Şerban a mulţumit în final pentru că i s-au comunicat de către ziarişti informaţii pe care nu i le-au furnizat subordonaţii săi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţiştii locali se plâng că sunt trataţi ca nişte câini de superior.
 Vizualizări articol: 6069 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 12 voturi
Poliţiştii locali se plâng că sunt trataţi ca nişte câini de superior3.8512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 2 feb 2012, 11:03:51
Pe un pod luminat de-un singur bec un om căuta , la lumină
Trece-un poliţist şi-l întreabă : - ai nevoie de ajutor ?
-Aş avea , da ! haideţi să căutăm cheile mele de la maşină !
-Le-ai pierdut aici ? NU ! acolo-n întuneric! Dar .. acolo-s chior

Le caut aici , că se vede , e luminată zona , de ce .. greşesc ?
-Ar trebui să merg în întuneric ? DA , răspunde poliţistul
-Păi .. nu văd nimic acolo , cum aş putea ,ceva, să găsesc ?
-Caută acolo unde te aştepţi să găseşti ! opreşte-te,e destul !

Tăciunii aprinşi ai Credinţei pâlpâie ( culmea ) în întuneric
Becul e aprins taman acolo unde nu găseşti ( şi vezi) .. nimic
Asta-l face pe necredinciosul ce se crede credincios : isteric
(Nu vă supăraţi pe mine ,dar... ) se-nţelege ce vreau să zic ?
1.1  RE: * trimis de
( 2 feb 2012, 11:13:54
Mai prostane,iar ai inceput?!..,daca sunt oarecum bine dispus si plin de bunavointza...incerc sa citesc aberatiile tale purulente insa...am senzatia ca imi gangureste in minte un oligofren de la scoala speciala...incoerent si ratacit complet...iremediabil!!Nu ai nici cea mai mica notiune de poezie,amesteci cuvinte fara rost si fara rima,manjesti aici de fiecare data forumul...am senzatia ca manifestarea asta a ta disperata e un fel de terapie pentru schizofreniile tale acute...maaaaaaaaaaaaaare dobitoc mai esti Pocaila!!!
1.2  RE: * trimis de
( 2 feb 2012, 11:23:28
Sanchez esti cel mai mare talamb pe care la vazut Pamantul!!!!!....bravo ABCDRe...asta chiar e misto;)
1.3  RE: * trimis de
( 2 feb 2012, 11:51:46
Pesedistii se baga peste tot pentru a crea scandal dar pentru a ajuta la modernizarea judetului nu vezi pe niciunul dintre ei.
1.4  RE: * trimis de
( 2 feb 2012, 13:22:57
SHMRTZ - cand o sa incepi scoala o sa inveti cum se scrie corect... LA sau L-A. cand e folosit ca pronume, cum e cazul in exprimarea ta, se scrie despartit, adica "l-a vazut". din acest motiv nu sunt surprins ca-ti plac minunatele aberatii ale ABC-ului!
1.5  RE: * trimis de
( 2 feb 2012, 15:53:36
TOMTOM stii ce cred yo ? ca ,,minunatele aberatii ale ABC-ului'' iti plac si tie , exceptand poate cele politice . am dreptate?
1.6  RE: * trimis de
( 2 feb 2012, 16:46:23
Daca nici gerul de afara nu a reusit sa-i inghete muza lui ABCDAR, e grav. Nu o sa scapam asa de usor de aberatiile sale. Poate doar catunci cand o sa vina canicula, mai avem o sansa, daca-l paleste damblaua...
1.7  RE: * trimis de
( 2 feb 2012, 23:35:08
SHMRTZ e una si aceasi persoana cu DEBILCEDAR...doar stii ca te-am mai prins de atatea ori cu trucul asta mediocru,te loghezi cu alt nume si iti iei singur apararea...nu inainte de a-ti lauda abjectiile de``poezii``...un amanunt infim te tradeaza oligofrenule agramat:GRESELILE DE ORTOGRAFIE specifice tie,poetul pwulii,cu creierii arsi de sistemul ticalosit bineinteles,cu totii avem cate o scuza...mai putin tu care te-ai nascut bou!
2.   E VINA VOASTA trimis de
( 2 feb 2012, 11:35:12
nu va suparati dragii mei ..pana acum ati tacut si l.ati astupat pe" sefu"si asta o faceti voi si restu colegilor..inclusiv toti agentii .. peste tot e asa dar vina e a voastra pentru ca nu raportati adevarul si impreuna va ascundeti unul pe altul.. in toate posturile de politie sunt nereguli si magarii... atunci cand ai sa.ti raportezi colegul ptr abuz si restu.. nu se v.a mai intampla aceste lucruri... in toata europa ..politistii nu au voie sa aiba prietenie cu colega de servici sau sa lucreze cu sotia asa cum intr.un articol politaiu era coleg de servici cu sotia.. iar la sfarsitul programului fiecare face raport individual cu ce s,a intamplat in ziua respectiva
2.1  RE: E VINA VOASTA trimis de
( 2 feb 2012, 12:09:10
Politistii sunt cei mai marsavi,daca a un punmct de vedere,sustine-l pana la capat.
3.   Discutabil trimis de
( 2 feb 2012, 11:40:49
Ca sunt nereguli la politia locala din Campulung probabil ca nimeni nu ar trebui sa nege, dar ca cel care le sesizeaza si le reclama este acest Andronic nu cred ca este chiar cinstit. Poate ne spune Andronic de ce a fost mazilit din functia de sef al gardienilor publici, ce matrapazlacuri a facut pe timpul cat a fost in aceasta functie, etc. Andronic este in conflict cu toata lumea... Nu cumva el era acum cativa ani in divergente cu seful lui de la Suceava? Nu el reclama peste tot si daca nu cumva s-au si judecat? Acum cand a fost vazut stand (sau poate dormind!!!) in masina personala in loc sa patruleze sau ce avea de facut a trecut la contraatac? Repet, probabil ca sunt probleme la politia locala (cu asa un primar nici nu vad cum nu ar fi) dar parca nu este cel mai potrivit sa iasa in fata, sa le reclame si sa le sustina domnul Andronic. Putina decenta nu i-ar strica!
3.1  RE: Discutabil trimis de
( 2 feb 2012, 12:11:38
Spre deosebire de restul cetatenilor,politistii beneficiaza de multe lucruri,ar trebui sa isi mai vada de lungul nasului.
3.2  RE: Discutabil trimis de
( 2 feb 2012, 15:39:48
da..ei beneficiaza si de ☭ n gros ..sper deosebire de tine..:))
3.3  RE: Discutabil trimis de
( 2 feb 2012, 17:55:06
P>U>L>A>N..adica
4.   Sa va dea afara trimis de
( 2 feb 2012, 11:44:52
Ar trebui sa va dea afara... si bine va face... Si ar trebui sa va dea cate un an de parnaie ..pe motiv ca ati musamalizat totul pana acum. De ce pana acum nu ati turnat fraierilor???? Vina va apartine 80% contrentelor
5.   Pt meletzieni trimis de
( 2 feb 2012, 12:08:40
aia care sunt nemultumiti sa isi dea demisia! ii obliga cineva sa stea?! cum era aia: iesi afara j......
6.   Daca si transpiratia de paznic e foarte grea...... trimis de
( 2 feb 2012, 12:25:12
dati-va demisia si angajati-va in alta parte,fiind zona montana de ce nu incercati in explotare forestiera/?
7.   Da ,da ,da trimis de
( 2 feb 2012, 12:30:28
E greu si e nevoie de indemanare ,daca nu am invatat la scoala asa ne trebuie ajungem politisti locali ,si dormim in servici ca suntem obositi de atata invatat la scoala si trebuie sa ne odihnim .Ghinionul controlului a fost ca a venit cand era frig si am gasit o scuza , ca daca era vara eram la plaja la ANL.
8.   COMPLETARE trimis de
( 2 feb 2012, 14:35:31
TOV.ANDRONIC,ASTEPTAM DEZVALUIRI ,,INCENDIARE''SI DESPRE ,,CUMATRI'' CU EPOLETI A LUI BALAN,CAT SI CEI FARA EPOLETI,CAT SI DESPRE NASII ACESTUIA,CUM AR FI CEL DE LA ,,ELECTRICA'',SPECIALIST IN ,,DESCARCARE'' DE CONTOARE ELECTRICE.AICI MAI ,,INGHESUIM'' SI BANZICUL DIN OGRADA LU' BALAN.CE ZICI,AI STOFA DE LUPTATOR?
,,UN LUPTATOR,NU CAPITULEAZA NICIODATA''-POATE NE VOM INTALNI PE ,,BARICADA''!
9.   COMPLETARE LA...COMPLETARE! trimis de
( 2 feb 2012, 14:52:29
SE POT ,,CONTABILIZA'' SI CIOATELE DE PE RAPA DE DEASUPRA CASEI,, BALANELULUI''!
10.   EXTAZ trimis de
( 2 feb 2012, 15:06:16
VA URMA -DESPRE JAFUL DIN FOSTUL CAMIN DE NEFAMILISTI,STR.SIRENEI NR.2-DUPA EVACUAREA ACESTUIA,CAT SI DESPRE JAFUL BORDURILOR SI CEL DIN FOSTELE CENTRALE TERMICE.SOSESTE SCADENTA!
11.   ,,P.S.' trimis de
( 2 feb 2012, 15:21:21
SERBAN STIE CA A AJUNS PRIMAR ACUM 8 ANI???POATE NICI ASTA NU O STIE,MAI SCRIETI CEVA DESPRE ,,SOMITATE''.
12.   Andronic... trimis de
( 2 feb 2012, 16:43:10
"Eu sunt fost poliţist cu experienţă, absolvent de studii juridice la Academia de Poliţie, masterand în Drept şi Administraţie Publică şi am o specializare în management." Cu atatea studii, eu ma mir ca nu esti macar prefect... Fugi tare mai ex-gabor obosit si jegos si nu te mai c@c@ pe tine , ca imputi primaria. Poate ne spui si de ce te-au fugarit cu lut in ☭ de la militie? De fruntas ce erai? Pacat ca nu te-au pus sa patrulezi de-a lungul conductei de gaz, de la Podul bucatarului pana la Sadova si sa te asiguri ca nu fura nimeni presiunea din ea... Gunoiule!

13.   Comentariu trimis de
( 2 feb 2012, 22:24:44
ba abcdar aste e bolnav????
13.1  RE: Comentariu trimis de
( 2 feb 2012, 23:29:53
da...nu i se oxigeneaza bine creierul si este intr-o permanenta criza...singurele momente de luciditate ale DEBILCEDARULUI sunt alea cand lesina:))
14.   Municipiu ssuprapazit trimis de
( 3 feb 2012, 10:59:21
Ma adresez gospodarilor si oamenilor de bizuiala de pe acest sector mai lung de drum denumit Statiunea turistica mun. Campulung Moldovenesc. Fiindca pe o portiune de circa 300 m de sosea se perinda zilnic cate sase politisti locali ,4 jcu raspandirea acestor oameni platiti de statul romanesc fiindca numarul acestora a depasit de mult populatia care tranziteaza acest centru al statiuniii.andarmi iar bodegile de pe margine sunt pline de cadre bine pregatite ale politiei nationale ,rog insistent sa se faca un desfasurator la sediul acestor institutii. Pe capitas de gospodar exista la ora actuala doi politisti locali,doi gardieni 2 lucratori ai politiei nationale , 2 lucratori ai politiei circulatiei, un politist de la DSV, unul de la protectia mediului ...... . Oameni buni si de bizuiala locuri de munca nu mai exista de mult iar acesti bugetari se calca pe bombeu pe centru municipiului ,tot acesti draguti asigurand si protectia firmei ce ridica masini. Acel balan ,seful lor un profesionist al mafiei locale oare nimeni si nimic nu-i poate schimba orientarea profesionala. Pe linga aceste structuri ale lui Basescu cu toata camarila lui,te mai tortureaza si atitudinea lor aroganta si lipsita de dispret.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei