Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 iul 2011 - Anul XVI, nr. 174 (4772)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Cronica plastică

„Matrice 2011”, sau „arta vibraţiei” la Radu Bercea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din oraşul Gura Humorului s-a deschis vineri după-amiază expoziţia de artă decorativă cu genericul „Matrice 2011”, a artistului plastic Radu Bercea.

 

Stările şi etapele evolutive ale vieţii, până la supremul moment al sacrificiului

Expoziţia, care continuă şirul manifestărilor expoziţionale din acest an ale artistului humorean (în luna iunie, Radu Bercea a prezentat, în Salonul Alb

al Casei de Cultură “Platon Pardău” din municipiul Vatra Dornei, expoziţia intitulată „Deco Art”, iar la sfârşitul primei decade a lunii în curs a avut o expoziţie personală în cadrul salonului organizat cu prilejul Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor... la Gura Humorului), etalează un număr de 34 de lucrări realizate în această vară.

O reîntâlnire cu „un artist complex”, aşa cum l-a apreciat pe expozant prof. Elvira Romaniuc, directorul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, un artist care revine pe simeze cu lucrări executate „într-o tehnică nouă, prin care încearcă să se întoarcă la origini”, lucrări în care codifică stările şi etapele evolutive ale vieţii ajungând până la supremul moment al sacrificiului.

 

„Descompune duhul existenţei în interiorul unor lucruri pe lângă care trecem nepăsători”

Unul dintre vechii prieteni ai lui Radu Bercea, scriitorul şi jurnalistul Aurel Brumă, cel care, aşa cum a spus Elvira Romaniuc, „a fost una dintre vocile remarcabile ale Radio Iaşi”, şi-a asumat prezentarea autorului şi a expoziţiei, o desfăşurare vizuală în care Radu Bercea „nu ne propune tablouri, ci stări”.

Prezentându-l pe autorul lucrărilor (lucrări care sunt aidoma unor „cioburi de oglindă”, prin care privitorul „poate să intre în armonie cu propria simţire”) ca fiind „diplomatul care reprezintă oraşul Gura Humorului în varii spaţii de existenţă umană” (Radu Bercea a expus de la malul Balticii, din Letonia, până la Rio Negro, în Brazilia), Aurel Brumă a subliniat faptul că artistul „descompune duhul existenţei în interiorul unor lucruri pe lângă care trecem nepăsători”.

 

„Reiniţierea în datul nostru primordial”

Fie că este vorba de cochilii de melci şi scoici, „armuri” pentru mici fiinţe „luminate de duh” prin picurarea unui strop de auriu sau albastru, fie că sugerează zborul prin desprinderi telurice şi desfăşurări fâlfâitoare de aripi (pentru că, aşa cum a remarcat Aurel Brumă, „avem nevoie de altitudine”), Radu Bercea, care lucrează cu simboluri şi semne uneori greu de decriptat, face permanente şi insistente trimiteri la rafturile din bibliotecă sau, cum a spus Aurel Brumă, la „rafturile de trăire”, invitându-ne prin alambicate configurări cromatice (matrice) la „reiniţierea în datul nostru primordial”.

Din „acvariul minţii” lui Radu Bercea apar felurite alcătuiri „purtătoare de duh”, care ne creează stări de perplexitate.

„Radu Bercea - ne asigură Aurel Brumă - a descoperit cum poate să integreze cu o potenţialitate fantastică albastrul infinitului într-un lucru aparent lipsit de importanţă. Iar cei care nu au ochi să vadă, păcătuiesc!”.

 

„Psalmii lui Radu Bercea despre dorinţa de a fi fericit”

Într-un context social fără rezonanţă, antifonat, Radu Bercea ne propune să ne cufundăm în nadir sau să ne înălţăm spre zenit şi „să trăim cu plenitudine întrebându-ne: Mai ştiţi, oameni buni, să trăiţi şi să săriţi într-un picior?!”.

La vârstă septuagenară artistul se joacă, mai sare încă într-un picior şi-şi continuă neobosit parcursul artistic.

Lucrările prezentate la Gura Humorului sub genericul „Matrice 2011” sunt, spune Aurel Brumă, „poeme cromatice”, sunt „psalmii lui Radu Bercea despre dorinţa de a fi fericit”.

O expoziţie pe care prezentatorul a apreciat-o ca fiind „un tremolo, arta vibraţiei la Radu Bercea” (ce subiect seducător pentru o teză de doctorat).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Matrice 2011”, sau „arta vibraţiei” la Radu Bercea.
 Vizualizări articol: 1043 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
„Matrice 2011”, sau „arta vibraţiei” la Radu Bercea5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei