Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 iul 2011 - Anul XVI, nr. 158 (4756)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Muzeul Satului Bucovinean

Atelierul de creaţie „Micii meşteşugari”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Muzeul Satului Bucovinean de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei găzduieşte, în intervalul 4 - 23 iulie a.c., o nouă ediţie a Atelierului de creaţie „Micii meşteşugari”.

 

Organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Secţia de Etnografie a Muzeului Bucovinei, cea de-a XIV-a ediţie a Atelierului de creaţie „Micii meşteşugari” reuneşte şi în acest an copii din şcolile sucevene, dar şi oaspeţi veniţi în vacanţă la bunici.

Copiii, cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani, sunt antrenaţi în activităţi creative în atelierele de sculptură în lemn, pictură icoane şi încondeiere ouă, coordonate de meşteri populari şi artişti.

 

26 de copii s-au înscris la atelierul de sculptură

La atelierul de sculptură, coordonat de meşterul cioplitor Florin Cramariuc, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Bucovina, s-au înscris 26 de copii.

Amenajat la Casa Vicov, obiectiv muzeal care cuprinde, în „plecătoarea” acoperită cu şindrilă, un atelier de lingurar, meşteşug practicat în zonă, atelierul meşterului Florin Cramariuc este organizat pe două grupe, începători, cu copii care vin pentru prima dată să se iniţieze şi să se acomodeze cu meşteşugul, şi avansaţi, unde lucrează copii care s-au instruit deja la ediţiile anterioare.

 

Crestături în lemn pe obiecte de uz gospodăresc

Florin Cramariuc, care abia s-a reîntors de la „Zilele Cetăţii Neamţ 2011”, unde a participat la Târgul de meşteri organizat în Parcul de sub Cetate, şi se pregăteşte să participe, la sfârşitul acestei săptămâni, la cea de-a V-a ediţie a Târgului meşteşugarilor de la Zilele Humorului, îi învaţă pe ucenicii săi cum să facă crestături în lemn pe obiecte de uz gospodăresc.

Crestături decorative executate cu vârful cuţitului sau cu dalta pe linguri, troiţe miniaturale, blidare, lingurare, cuiere sau lădiţe de zestre.

Florin Cramariuc, care este antrenat într-un proiect european pentru învăţarea meşteşugurilor tradiţionale în mai multe zone rurale din ţară, a venit cu sculele proprii, pe care le-a pus la dispoziţia micilor meşteşugari.

 

Pentru disciplina lucrului, fiecare unealtă încredinţată unui copil a fost numerotată pentru a şti la cine se află.

 

36 de copii învaţă meşteşugul picturii pe sticlă

Atelierul de pictură icoane funcţionează ca şi cel de încondeiat ouă în Casa Ostra. În două încăperi artista plastică, Oana Chilariu-Moruz îi învaţă pe cei 36 de copii tehnica picturii pe sticlă.

Copii îşi aleg modelul din numeroasele reproduceri color imprimate pe hârtie, trasează desenul cu tuş pe foaia de sticlă, apoi colorează câmpurile astfel conturate cu tempera.

Între participanţi se află o fetiţă venită din Portugalia. Andreea Strugariu (care a trecut în clasa a VII-a) locuieşte împreună cu părinţii în localitatea Setubal, din districtul cu acelaşi nume.

A venit la Suceava în vacanţă, la o mătuşă, şi împreună cu prietena ei, Alexandra Bîrtoiu, de la Şcoala generală Nr. 3, s-au înscris să participe la acest curs de vară instructiv şi plăcut.

Copiii au la dispoziţie toate materialele necesare şi, dornici să-şi dovedească abilităţile şi talentul, sunt antrenaţi într-o adevărată competiţie.

 

Ouă decorate cu ceară, în relief, şi încondeiate cu vopsele,în tehnica „batik”

Într-o altă încăpere a Casei Ostra, meşterul încondeietor Celica Nistor, din Rogojeşti - Botoşani, îi învaţă pe cei 12 copii - câţi au venit până acum la acest atelier - meşteşugul încondeierii ouălor.

În majoritate fetiţe, acestea sunt împărţite pe două grupe. Cele mai mici, aşa cum spune Celica Nistor, „învaţă să lucreze decorând ouăle cu ceară, în relief, cele mai mari încondeiază ouăle cu vopsele, în tehnica <batik>”.

Şi printre încondeietoare se află o fetiţă din străinătate. Alexandra Ioniţă a venit din Canada, din Winnipeg, capitala provinciei Manitoba, la bunicii din Botoşani, dar acum stă la o mătuşă din Suceava pentru a putea participa la atelierul din Muzeul Satului Bucovinean.

Alexandra este în clasa a V-a şi are deja exerciţiul încondeierii întrucât, aşa cum spune ea, a învăţat meşteşugul la biserica din comunitatea românească din Winnipeg.

                                                            *

Cele trei ateliere de creaţie se vor închide pe data de 23 iulie, zi în care va fi organizată o expoziţie cu produsele realizate de copii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atelierul de creaţie „Micii meşteşugari”.
 Vizualizări articol: 1129 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Atelierul de creaţie „Micii meşteşugari”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei