Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 mai 2011 - Anul XVI, nr. 113 (4711)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Amintiri din comunism – Ioan Pînzar

Fluxul memoriei

Cred că am citit romanul „Desculţ“ de Zaharia Stancu prin tinereţe. Când eram copil era în manualele şcolare, prezentat ca o operă mare a realismului socialist. Adevărul este că eu trăiam la începutul anilor 1950 exact ca în romanul lui Stancu. Eram desculţ şi în general flămând, rupt, plin de frig, şi asta în anii luminoşi de început ai comunismului. Zaharia Stancu îşi trăise copilăria prin 1915-1920.

Eu nu am prins nici bandiţii de boieri, care înfundaseră puşcăriile, dacă nu fugiseră la Paris. Visul copilăriei mele, o pereche de tenişi simpli, din pânză albastră, care costau 40 de lei, nu s-a împlinit în copilărie. Statul comunist nu ne-a dat nouă, copiilor de ţărani, câte o pereche de tenişi să mergem duminica la căminul cultural, unde eu eram prezent permanent.

Un alt vis al copilăriei mele din comunismul de început era o felie de pâine cu marmeladă, cum li se dădea elevilor interni de la şcoala din Costâna în pauza mare. Sigur că mâncam pâine albă de sărbători, dar eu aş fi vrut să fiu elev intern în clasele V-VII, ceea ce nu se putea, evident.

Zaharia Stancu trebuia să scrie un roman în care să arate că în 1950 copiii trăiau la fel ca în „Desculţ“. În acei ani ce scriau literaţii noştri, în marea lor majoritate cominternişti veniţi cu tancul T34? „Ţie-ţi vorbesc, Americă“, „Marelui Stalin“, „Minerii din Maramureş“, „Brazdă peste haturi“ (titlu sinistru pe atunci).

Exact ca în epoca de aur, bolşevicii scriitori vorbeau, în „operele“ lor, despre belşugul şi fericirea poporului român, dar şi despre imperialişti şi chiaburi, despre sabotori şi alţi duşmani ai poporului. Nu vorbeau despre faptul că ţăranul român a umblat desculţ până după 1962. Nici nu era rău. Toţi aveam o imunitate egală cu cea a celorlalte animale. Până şi caii se înţepau în fel de fel de cuie sau alte lucruri, pe care le scoteau ţăranii. Noi, copiii, scoteam toate obiectele intrate în picioare cu acul de cusut. Cât se putea. Se inflamau unele răni şi se făcea puroi, pe care-l storceam înţepând pielea cu acul. Dădeam apoi cu gaz lampant, medicamentul universal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fluxul memoriei.
 Vizualizări articol: 740 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fluxul memoriei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei