Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 apr 2011 - Anul XVI, nr. 79 (4677)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Tradiţie

La Paltinu, ediţia a V-a a Concursului interjudeţean “Oul închistrit”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Căminul Cultural din Paltinu s-a desfăşurat duminică ediţia a V-a a Concursului interjudeţean “Oul închistrit”.

Concursul a fost organizat pentru copii cu vârste cuprinse între 4 şi 10 ani, pe trei categorii, începători grădiniţă, începători învăţământ primar şi avansaţi învăţământ primar. Grupele de concurs au fost formate din trei copii (elevi sau/şi preşcolari) şi au fost însoţite de un cadru didactic şi un meşter popular. Au fost prezenţi copii care au participat şi la ediţiile anterioare, dar şi elevi de la şcolile din Calafindeşti, Vatra Dornei şi Vlădeni - Botoşani care au participat pentru prima oară la concursul de la Paltinu.

 

Pledoarie pentru autentic, vechi şi tradiţional

„Luând în considerare faptul că încă de foarte mici copiii învaţă în familie să încondeieze ouă, încercăm organizarea acestui concurs pentru copiii de 4 – 10 ani tocmai pentru a-i educa în spiritul păstrării valorii autentice în acest meşteşug, pentru a promova micile talente, pentru a trezi respectul şi dorinţa de a păstra valoarea, pentru a le oferi posibilitatea de a cunoaşte şi compara tradiţiile lor cu cele ale altor comunităţi, pentru a-i ajuta pe cei doritori să înveţe meşteşugul, pentru a-i îndruma pe cei care au uitat despre ceea ce este autentic şi specific nouă. Această activitate se vrea o pledoarie pentru tot ceea ce este autentic, vechi, tradiţional în spiritul convieţuirii şi al toleranţei”, ne-a declarat prof. Tudoriţa Huţuleac, coordonatoarea proiectului.

 

80 de concurenţi au lucrat câte un ou demonstrativ specific zonei

Concursul s-a desfăşurat pedouă secţiuni: demonstraţie practică şi explicaţie verbală a tehnicii încondeierii specifice locului din care au venit concurenţii, realizată de fiecare dintre membrii echipei şi prezentarea costumului autentic.

Timp de două ore, fiecare dintre cei peste 80 de concurenţi a lucrat un ou demonstrativ, specific zonei pe care a reprezentat-o, după care, un juriu de specialitate, format din Vera Romaniuc, directoarea Muzeului Obiceiurilor Populare din Gura Humorului, prof. Mihai Camilar, de la acelaşi muzeu, şi prof. Tudoriţa Huţuleac a trecut pe la fiecare copil participant la concurs pentru a aprecia abilităţile dobândite în meşteşugul încondeierii ouălor. Au fost notate de juriu prezentarea în stil propriu a modelelor şi culorilor specifice localităţii din care au provenit concurenţii, demonstraţia practică şi prezentarea verbală a tehnicii încondeierii, vechimea costumelor populare şi prezenţa motivelor ornamentale caracteristice zonei concurenţilor pe acestea.

 

Copiii de grădiniţă continuă tradiţia încondeiatului

„Ediţia de anul acesta se caracterizează prin prezenţa în număr inimaginabil de mare a copiilor de grădiniţă. Este de-a dreptul fascinant să-i priveşti cum mânuiesc chişiţa şi cât de pătrunşi sunt de importanţa momentului, de faptul că ei cunosc care sunt motivele pe care le fac pe ou. Comparativ cu anii trecuţi, remarcăm revenirea la motivul tradiţional, chiar dacă durerea cea mare a producătorilor de ouă închistrite este aceea că aceste ouă tradiţionale au mai puţină căutare. Dacă vă veţi uita pe masă, cele mai multe, în această etapă de evoluţie a festivalului de la Paltinu, sunt ouăle tradiţionale”, ne-a declarat Vera Romaniuc, preşedinta juriului.

Au fost acordate premii I, II, III şi menţiuni, dar şi premii speciale pentru debut în arta încondeierii ouălor, premii pentru cele mai frumoase şi autentice costume, dar şi pentru cel mai frumos mod de prezentare a mesei de lucru, astfel încât toţi copiii au plecat acasă cu un premiu. Pentru efortul depus, participanţii au fost răsplătiţi şi cu dulciuri oferite de sponsori.

Înainte de festivitatea de premiere, Grupul folcloric “Flori din Bucovina” din Paltinu, îndrumat de prof. Maria Iasinovschi, a oferit un program artistic.

 

Participanţi mai puţini, dar mai buni

„Ca număr de copii, ediţia din acest an este mai restrânsă, dar calitatea este mai bună, este mult mai dinamică, copiii sunt mai veseli, mai dezinvolţi. Sunt mai puţini copii, dar sunt mai buni, se constată deja o selecţie a copiilor. Dacă altădată veneau mulţi de la o şcoală, acum vin doar cei care ştiu să încondeieze bine, pentru că şi premiile sunt de valoare, concursul fiind şi în calendarul activităţilor educative aprobat de Ministerul Educaţiei”, a precizat prof. Tudoriţa Huţuleac.

Organizatorii celei de-a V- a ediţii a Concursului interjudeţean „Oul închistrit" au fost Şcoala cu clasele I - VIII Paltinu, comuna Vatra Moldoviţei şi Primăria Vatra Moldoviţei, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina - Gura Humorului şi cu sprijinul sponsorilor locali.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Paltinu, ediţia a V-a a Concursului interjudeţean “Oul închistrit”.
 Vizualizări articol: 587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
La Paltinu, ediţia a V-a a Concursului interjudeţean “Oul închistrit”4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei