Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 mai 2010 - Anul XV, nr. 118 (4409)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Vernisaj „Lumini şi umbre la Dorna”, cu lansare de carte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria municipiului Vatra Dornei şi Casa de Cultură „Platon Pardău” au organizat joi, în Salonul Alb al instituţiei culturale locale, vernisajul expoziţiei „Lumini şi umbre la Dorna”, a artistului plastic David Croitor.

 

Un vernisaj care şi-a amplificat dimensiunile şi consistenţa

Vernisajul expoziţiei, care a reunit în salonul-galerie un număr însemnat de participanţi, şi-a amplificat dimensiunile şi consistenţa prin prezenţa unei echipe de suceveni, care, sub egida Centrului Cultural Bucovina, au organizat prezentarea şi lansarea unor volume recent apărute, unul dintre ele producându-i lui David Croitor surpriza de-a se descoperi printre protagonişti.

Expoziţia, care etalează un număr de 27 de lucrări în ulei, peisaje urbane din Vatra Dornei şi din Balcic (unde David Croitor a participat anul trecut într-o tabără de creaţie), precum şi câteva tablouri cu flori, a fost prezentată de prof. Victoria Ostaficiuc, un avizat comentator al creaţiei plastice a artistului pe care-l consideră a fi „un om hărăzit să vadă şi să ne arate şi nouă ceea ce a văzut”.

 

David Croitor, „un tip luminos, care emană energie pozitivă”

Au apreciat efortul creativ al lui David Croitor, care este un poet al culorii, artistul plastic Mircea Dăneasă (care i-a prezentat, cu 11 ani în urmă, prima expoziţie organizată la Suceava), remarcând că acesta se exprimă „prin culoare şi formă alcătuind o frază plăcută privirii” şi graficianul Mihai Pînzaru PIM (care i-a fost coleg de cameră şi de lucru în tabăra de la Balcic), care-l consideră „un tip luminos, care emană energie pozitivă”.

Scriitorul şi publicistul Ion Drăguşanul (care i-a văzut lucrările într-o galerie la Bistriţa, dar acum s-a întâlnit pentru prima oară cu artistul) a mărturisit că a rămas impresionat de „trăirea imnică a detaliului”.

 

Lumini şi umbre în cromatica expoziţiei şi în destinul şi creaţia unor mărturisitori

În acest context, Ion Drăguşanul a prezentat cele trei cărţi aduse în dar dornenilor: “Evadând din viitor”, de Vasile Pînzariu (ca primul volum din seria cărţilor menite să păstreze şi să transmită mai departe opera martirilor spiritualităţii româneşti din Bucovina), „Mărturii din Infern”, o carte de, cu şi despre Radu Bercea, volum care prezintă portretul omului şi artistului cu statură exemplară, şi „Efigii în filigran” (cartea subsemnatului), un volum de „memorie artistică”, în care sunt conturate profiluri de artişti plastici bucovineni, între care se află şi cel al lui David Croitor.

Lumini şi umbre în cromatica expoziţiei lui David Croitor, lumini şi umbre în destinul şi creaţia unor mărturisitori.

 

„Pictura este ordinea naturii împlinită în artă”

Un eveniment de la care n-a lipsit primarul municipiului Vatra Dornei, ing. Ioan Moraru, care a ţinut să-şi exprime admiraţia şi preţuirea faţă de artistul expozant şi să confirme disponibilitatea în susţinerea şi sprijinirea culturii dornene.

Şi un final în care David Croitor, pentru care „pictura este ordinea naturii împlinită în artă”, le-a mulţumit tuturor celor care au onorat cu prezenţa expoziţia, aducând totodată mulţumiri bunului Dumnezeu pentru că i-a dat putere şi sănătate pentru a putea picta spre a aduce bucurie în ochii şi inima privitorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vernisaj „Lumini şi umbre la Dorna”, cu lansare de carte.
 Vizualizări articol: 617 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Vernisaj „Lumini şi umbre la Dorna”, cu lansare de carte5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei