Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 feb 2010 - Anul XV, nr. 45 (4336)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Expoziţie „Istoria Bălăcenii”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Sala mică a Căminului Cultural Bălăceana se deschide, în ziua de 1 martie a.c., la ora 12:00, expoziţia de pictură cu genericul „Istoria Bălăcenii”.

 

Portretul boierului Constantin  Bălăceanu

Aşa cum aflăm de la cei doi autori, soţii Vasile şi Loredana Chindriş, expoziţia, care este prima manifestare de acest fel organizată la Bălăceana, etalează un număr de circa 40 de lucrări, între care se află şi un portret al boierului Constantin  Bălăceanu, lucrare executată în culori de ulei cu dimensiunile 70 x 50 cm.

Portretul lui Constantin Bălăceanu (1700-1778) este realizat, în urma unor investigaţii istorice, de Loredana Chindriş, chipul boierului din centrul lucrării fiind încadrat de o serie de o serie de elemente menite să amintească şi să sublinieze personalitatea şi rolul acestuia în istoria zonei: un castel şi o mănăstire, dealul Regi, o veche şaretă şi un document vechi pe care este scris cu caractere chirilice următorul text: „Constantin Bălăceanu, un boier cu barba lată ca o coadă de peşte, cu caftanul înflorit cu fireturi şi işlicul cât dimerlia, a apucat vremuri grele...”. Tabloul este evaluat la preţul de 1000 lei.

 

Soţii Vasile şi Loredana Chindriş

Soţii Vasile şi Loredana Chindriş au deschis, cu câţiva ani în urmă, un mic muzeu în locuinţa lor din Ilişeşti, muzeu în care au adunat o serie de obiecte etnografice, cărţi vechi, dar în care au vernisat şi prima lor expoziţie de pictură.

Cu doi ani în urmă Vasile Chindriş, pictor şi colecţionar de documente care vizează cu precădere istoria Bucovinei, care se trage din spiţa fraţilor Ţâpurlea, oameni cu stare din Bălăceana care au descoperit izvorul de saramură de la intrarea în Cacica, a realizat o lucrare monografică intitulată „Istoria Salinei Cacica”, lucrare care cuprinde şi o secţiune ilustrată, în care sunt reproduse o serie de picturi tematice care vizează atât salina, cât şi localitatea Cacica.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie „Istoria Bălăcenii”.
 Vizualizări articol: 640 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţie „Istoria Bălăcenii”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei