Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 oct 2009 - Anul XIV, nr. 231 (4217)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Cronica plastică

„Popas la Suceviţa”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Galeria de Artă “Ion Irimescu” din municipiul Suceava a avut loc, miercuri după-amiază, vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică a artistului plastic sucevean Anghel-Vasile Siminiuc.

 

30 de lucrări, care localizează zona tematică

Expoziţia, care, sub genericul „Popas la Suceviţa”, etalează un grupaj alcătuit din circa 30 de lucrări, care localizează zona tematică, este, aşa cum a subliniat la vernisaj preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici - Filiala Suceava, artista plastică Lucia Puşcaşu, „rodul unei tabere” care s-a desfăşurat în primăvara acestui an, în intervalul 22 aprilie - 6 mai a.c., tabără care s-a circumscris unui proiect transfrontalier iniţiat de Complexul Muzeal Bucovina (CMB) Suceava.
Prezent la vernisaj în dublă calitate, de director al instituţiei muzeale care a derulat proiectul şi de mesager al vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie, din partea căruia i-a transmis felicitări artistului expozant, Constantin-Emil Ursu a precizat că proiectul, intitulat “Arta, un limbaj comun între două culturi”, a antrenat un număr de 30 de artişti plastici, 15 români şi 15 din Ucraina şi s-a soldat cu o expoziţie colectivă de anvergură prezentată atât la Suceava, cât şi la Cernăuţi.

 

O suită de lucrări care developează toată încărcătura cromatică acumulată pe retină

Anghel-Vasile Siminiuc, care, alături de artiştii plastici români Gabrel Baban, Ilie Boca, Cătălin Alexandru Chifan, Marin Gherasim, Eugenia Goraş, Veronica Gridinoc, Ion Grigore, Victor Hreniuc, Costin Neamţu, Traian Postolache, Liviu Suhar, Corneliu Tincu, Constantin Ungureanu BOX şi Dany Madlen Zărnescu şi de 15 pictori şi graficieni ucraineni, a participat la această tabără, şi-a deschis acum o expoziţie personală, în care prezintă o suită de lucrări realizate pe baza schiţelor executate atunci şi care, prelucrate între timp în atelier, developează toată încărcătura cromatică acumulată pe retină.
O tabără la Suceviţa, aşa cum a precizat el, care le-a oferit artiştilor un popas de creaţie în sânul naturii, care s-a soldat cu roade bogate, fiecare din cei 30 de participanţi lăsând în colecţia CMB Suceava câte trei lucrări care completează colecţia de artă contemporană.



Un dialog cu lucrurile fireşti

Lucrările, peisaje care prezintă cu precădere Mănăstirea Suceviţa, ctitoria Movileştilor din ultimele decenii ale sec. al XVI-lea, dar şi decupaje rurale cu case specifice zonei, cu căpiţe de fân şi pâraie susurătoare, oferă privitorului o cromatică dominată de verdele vegetaţiei şi de albastrul cerului.
„Anghel-Vasile Siminiuc - aşa cum a remarcat Lucia Puşcaşu - dialoghează cu lucrurile absolut fireşti, cu copacii, cu cerul, cu casele, case care, peste ani, nu vor mai exista, dar care vor rămâne în aceste lucrări care capătă astfel statut de document”.
Vernisajul a constituit totodată un prilej pentru ca, odată cu aprecierile pentru expoziţie, Anghel-Vasile Siminiuc să primească urările şi felicitările pentru trecerea pragului unui nou an de viaţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Popas la Suceviţa”.
 Vizualizări articol: 983 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
„Popas la Suceviţa”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei