Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 oct 2009 - Anul XIV, nr. 231 (4217)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Delăsare

Asociaţiile de proprietari, înglodate în datorii către Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Imensele datorii acumulate către Termica de o serie de asociaţii din municipiul Suceava pun sub semnul întrebării furnizarea căldurii şi apei calde către locatarii acestora, după data de 15 octombrie, atunci când va fi pornită centrala de termoficare.
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, deşi nu au acumulat noi facturi de plată pe perioada verii, cât nu s-a dat apă caldă, datoria totală a asociaţiilor de proprietari din Suceava a crescut foarte mult comparativ cu anul trecut, în aceeaşi perioadă a anului.
Astfel, Termica are de recuperat de la asociaţii peste 122 de miliarde de lei vechi, în vreme ce anul trecut, înainte de începerea furnizării căldurii, datoria scăzuse sub 100 de miliarde de lei vechi.
Cele mai mari datorii sunt acumulate la asociaţiile din cartierele Burdujeni şi Obcini, iar jumătate din suma care ar trebui să fie încasată de Termica de la populaţie este acumulată de primele zece asociaţii de pe lista datornicilor.

 

Topul datornicilor

Campioana absolută a datoriilor către Termica este asociaţia 33 din Burdujeni, care are de achitat aproape zece miliarde de lei vechi, restanţe şi penalităţi, pentru apa caldă şi căldura de care au beneficiat locuitorii blocurilor aflate în administrare.
Pe locul doi pe lista datornicilor se află asociaţia 34, tot din Burdujeni, care are de plătit către societatea de termoficare peste opt miliarde de lei vechi.
Cea mai mare asociaţie de proprietari de Suceava şi una din cele mai mari din ţară, Asociaţia 8+30, din Obcini, are de achitat 6,5 miliarde de lei, restanţe şi penalităţi, în vreme ce altă asociaţie din Obcini, dar mult mai mică decât prima, are datorii tot 6,5 miliarde de lei vechi.
În lista asociaţiilor cu cele mai mari datorii către Termica se regăseşte şi Asociaţia 52, din cartierul George Enescu, care are de plătit aproape 5,8 miliarde de lei vechi către Termica.
Într-o situaţie complicată se află şi asociaţia 44, o asociaţie mare din cartierul Burdujeni, unde datoriile acumulate la plata căldurii şi apei calde au ajuns la 5,5 miliarde de lei vechi.
Problema datoriilor mari către Termica va afecta fără îndoială şi asociaţia 11 din cartierul George Enescu, care, deşi nu este formată decât din câteva blocuri, are de achitat tot 5,5 miliarde de lei vechi.
Lista primilor zece datornici continuă cu Asociaţia 41 (Burdujeni) – 5,3 miliarde de lei vechi, Asociaţia 31 Eroilor (Burdujeni) - 3,3 miliarde de lei vechi şi Asociaţia 47 (George Enescu) – 3,2 miliarde de lei vechi.
Cumulat, cele zece asociaţii din capul listei datornicilor au de achitat către Termica aproximativ 60 de miliarde de lei vechi, adică jumătate din datoria totală a populaţiei.

 

Apa caldă, doar pentru o parte din asociaţii

În alte cazuri, datoriile asociaţiilor, deşi par mici comparativ cu cifrele enumerate, au o vechime foarte mare, motiv pentru care şi în cazul acestora vor fi deschise acţiuni în instanţă ori vor fi continuate cele deja începute.
“Vom analiza curând situaţia asociaţiilor cu datorii mari sau foarte vechi şi acolo unde este clară lipsa de bunăvoinţă, adică nu s-au mai făcut plăţi de ceva vreme, nu vom relua furnizarea apei calde”, a avertizat directorul SC Termica SA, Constantin Plăcintă.
Acesta a precizat că această situaţie s-a creat şi datorită administratorilor de asociaţii, care, atunci când primesc bani de la populaţie, îi direcţionează către plata altor facturi, în loc să repartizeze corect sumele încasate.
“Când un om vine şi plăteşte la asociaţie, plăteşte şi pentru apa caldă şi căldura consumată, dar banii sunt folosiţi preferenţial, la plata altor facturi, iar asta înseamnă deturnare de fonduri”, a adăugat Constantin Plăcintă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asociaţiile de proprietari, înglodate în datorii către Termica.
 Vizualizări articol: 1380 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 6 voturi
Asociaţiile de proprietari, înglodate în datorii către Termica3.556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vina cui? trimis de
( 2 oct 2009, 12:01:58
"Cand un om vine si plateste la asociatie, plateste si pentru apa calda si caldura consumata, dar banii sunt folositi preferential, la plata altor facturi, iar asta inseamna deturnare de fonduri", a adaugat Constantin Placinta. Dle Placinta americana, situatia aceasta s-a creat si datorita societatii Termica, condusa de ani de zile de d-voastra, care se incapataneaza sa-si creeze propriile casierii pentru a incasa banii direct de la cetatenii care-si achita la timp costurile serviciilor de termoficare. Daca ati fi luat aceasta decizie in urma cu cativa ani, cand se pomenea de acest lucru, acum altfel ar fi stat situatia. Dar asa, d-voastra sunteti principalul responsabil pentru situatia creata. Din cauza unora care nu au bani sa-si achite datoriile au de suferit ceilalti cetateni. Plus ca toate pierderile le-ati inclus in facturile pentru beneficiari, cu scop-ul de ingrasa burdihanele celor din Termica si din primarie. Asa ca nu dati vina numai pe asociatiile de locatari.
1.1  RE: Vina cui? trimis de
( 2 oct 2009, 12:44:21
Si sa mai amintim si faptul ca unii presedinti impreuna cu administratorii de asociatii de locatari confunda incasarile cu propriile lor buzunare...De ce nu se fac niste controale "la sange" din partea celor de la finante si veti vedea unde sunt banii achitati de locatari. Sa va spun ca o vecina de-a mea avea de platit 11.8 lei pentru apa calda in luna august ???

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei