Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 iul 2009 - Anul XIV, nr. 177 (4163)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Celebrare

Ziua reînvierii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua de miercuri, 29 iulie a.c., zi în care trei supravieţuitori ai închisorilor comuniste, mărturisitori prin scris ai ororilor suferite, au primit ca semn de recunoştinţă şi preţuire Trofeul Bucovinei şi Certificatul de martir al spiritualităţii româneşti în Bucovina, a fost “o zi a reînvierii”.

 

Trei supravieţuitori ai infernului concentraţionar care au făcut “mărturii din noaptea oprimării”

Evenimentul, care s-a circumscris complexului de manifestări cu genericul “Comemorarea arderii cărţilor Bucovinei”, manifestări care au debutat în dimineaţa aceleiaşi zile la Muzeul Satului Bucovinean, cu ceremonia sfinţirii ţărânii martirilor Dumitru Cătană şi Zamfir Nicoară şi aşezarea acesteia în culcuşul primitor al mormântului simbolic al eroismului bucovinean, i-a avut ca protagonişti pe cărturarul, monograful şi reputatul genealogist Eugen Dimitriu şi pe poeţii cuvântului răstignit Dumitru Oniga şi Vasile Pânzariu.
Trei supravieţuitori ai infernului concentraţionar, care au avut tăria să facă “mărturii din noaptea oprimării”.

 

Cumplita urgisire a cărţilor şi arderea lor în curtea închisorii din Suceava

Manifestarea, la care au participat oameni care îi respectă şi-i preţuiesc pe cei trei autori de scrieri mărturisitoare, a fost găzduită de Sala de Arte “Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei “I.G. Sbiera”.
Biblioteca suceveană, alături de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Complexul Muzeal Bucovina şi cotidianul “Monitorul de Suceava”, a făcut parte din colectivul de organizatori ai acţiunilor care aduc în atenţie, în premieră absolută, monstruoasa crimă împotriva spiritualităţii şi memoriei româneşti, cumplita urgisire a cărţilor şi arderea lor în curtea închisorii din Suceava, în vara anului 1952.

 

“O iniţiativă care ne-a prelungit viaţa”

Înmânarea Trofeului Bucovinei şi a Certificatului de martir al spiritualităţii româneşti în Bucovina celor trei mărturisitori a fost făcută de către vicepreşedintele CJ Suceava Vasile Ilie.
Emoţiile au fost pe măsura momentului. Eugen Dimitriu, care a apreciat gestul ca fiind “o iniţiativă care ne-a prelungit viaţa”, “o acţiune care ne-a adus o mare bucurie în suflet”, a spus că ziua evenimentului a fost “o zi a reînvierii”.

 

Cartea supravieţuitoare

O zi a reînvierii a fost şi pentru una din cărţile care au scăpat rugului, fiind reeditată acum, sub îngrijirea lui Ion Drăguşanul, cartea “Şi vechi şi noi” (Poezii poporale de Constantin Sasu), carte tipărită în anul 1922 de cărturarul bucovinean Victor Morariu.
Cartea, care a supravieţuit într-un singur exemplar sub draniţa acoperişului unei case din Vama, a fost descoperită de prozatorul Ioan Mugurel Sasu.
Şi tot o reînviere a fost transcrierea şi ilustrarea versurilor unui număr de 33 de poeţi bucovineni, a căror pană a încetat să mai scrie, în lucrările de grafică expuse de artistul plastic Mihai Pînzaru PIM.
 


“Bătrâneţea ne-a adus şi unele bucurii, pentru că tinereţea nu ne-a fost prea favorabilă”

Dumitru Oniga, pe care l-am surprins într-o fotografie ţinând în mâini Trofeul Bucovinei şi Certificatul de martir, adresând mulţumiri organizatorilor, a spus, vorbind şi în numele colegilor săi, următoarele: “Bătrâneţea ne-a adus şi unele bucurii, pentru că tinereţea nu ne-a fost prea favorabilă”.
Vasile Pânzariu, de la care am reprodus sintagma “mărturii din noaptea oprimării”, şi-a mărturisit şi el bucuria momentului, mulţumind conducerii CJ Suceava pentru atenţia dovedită şi, în mod deosebit, lui Ion Drăguşanul pentru faptul că l-a sprijinit să-şi publice cărţile.

 

“În spiritul respectului faţă de memorie”

Certificatul de martir al spiritualităţii româneşti în Bucovina, care reproduce afişul cu programul “Comemorării arderii cărţilor Bucovinei” şi fotografiile celor cinci mărturisitori celebraţi (alături de Eugen Dimitriu, Dumitru Oniga şi Vasile Pânzariu se află scriitorul George Ungureanu şi artistul plastic Radu Bercea), cu ştampila şi semnătura conducătorilor instituţiilor organizatoare, face precizarea că “în spiritul respectului faţă de memorie”, Centrul Cultural Bucovina va include în planul editorial pe anul 2010 tipărirea unei lucrări din opera fiecăruia dintre cei onoraţi, lucrări care vor fi lansate cu prilejul celei de-a doua comemorări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua reînvierii .
 Vizualizări articol: 876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Ziua reînvierii5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei