Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 apr 2009 - Anul XIV, nr. 95 (4081)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cronica plastică

Anghel-Vasile Siminiuc, între „Janus şi Pythia”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
La Galeria de Artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava s-a deschis, în ziua de prăznuire a Izvorului Tămăduirii, expoziţia de grafică cu genericul „Janus şi Pythia”, a artistului plastic sucevean Anghel-Vasile Siminiuc.

 

Un fin coregraf al desenului

Expoziţia, care prezintă un număr de 46 de lucrări realizate în tehnică mixtă (parte dintre ele având în câmpul cromatic elemente compoziţionale acoperite cu foiţă de aur), îl readuce pe Anghel-Vasile Siminiuc în prim-planul vieţii artistice sucevene.

Fin coregraf al desenului, Anghel-Vasile Siminiuc, pe care poetul Mihai Sultana Vicol l-a prezentat ca fiind un „permanent neliniştit”, valsează grafic cu simbolurile între cer şi pământ, între Janus, divinitatea cu două feţe opuse, şi prezicătoarea Pythia, preoteasa care mesteca frunze de dafin în sanctuarul lui Apollo din Delphi.

 

Fizionomii aflate într-o metamorfotică învolburare

Lucrările, care, aşa cum remarca cineva la vernisaj, ar fi putut sta sub semnul avertismentului din filmele americane, care titrează, preventiv, că „orice asemănare cu realitatea este cu totul întâmplătoare”, exhibă o mulţime de chipuri, fizionomii aflate într-o metamorfotică învolburare.

Un puzzle alcătuit din figuri (mai mult sau mai puţin umane), amestecate  într-o scenografie carnavalescă, chipuri pe care Simi, un adevărat magician în aglutinarea detaliilor, le surprinde într-un balans de stări şi expresii contradictorii.

 

„Simţ enorm şi văz monstruos”

Aidoma lui Caragiale, care scria la fine de secol XIX „simţ enorm şi văz monstruos”, Simi, care oscilează între principiile socratice „cunoaşte-te pe tine însuţi” şi „ştiu că nu ştiu nimic”, creează un spaţiu favorabil reveriilor sale onirice provocând veritabile...diversiuni de limbaj.

De limbaj plastic, bine-înţeles, în care creionările sale frenetice, flagelante, m-au dus cu gândul la motto-ul de pe genericul unui blog pe care l-am accesat într-o noapte: „Absurdul întrece realitatea. Realitatea întrece ficţiunea. Ficţiunea e realitatea mea dusă la absurd”.

 

Simi „şi-a schimbat stilul”...„dar năravul, ba!”

„Sufletul rănit al lui Simi - cum a remarcat Mihai Sultana Vicol, mângâind cu privirea această grafică reflexivă - a născut mărgăritar”.

Mărgăritar pe care autorul, aşa cum a mărturisit la final, l-a văzut strălucind mai întâi în grafica unui...poet: Nichita Stănescu.

Şi dacă una dintre admiratoare, Angela Zarojanu, prezentă la „acest eveniment oferit cu generozitate în Săptămâna Luminată” a spus că Anghel-Vasile Siminiuc „şi-a schimbat stilul”, un alt participant la vernisaj a replicat: „Dar năravul, ba!”.

Năravul lui, de grafician cu subtilităţi volatile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anghel-Vasile Siminiuc, între „Janus şi Pythia”.
 Vizualizări articol: 1592 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Anghel-Vasile Siminiuc, între „Janus şi Pythia”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei