Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 mai 2008 - Anul XIII, nr. 117 (3798)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

EU-HOPE DIVERSITY

Electoratul, plătitorul eşecurilor colective ale speculanţilor politici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

România a devenit o lume în care se accentuează necontenit eterogenităţile şi discontinuităţile social-economice şi politice. Altminteri spus, o lume a diversităţilor ce pot deveni radical antagonice; o lume a culturilor şi subculturilor care, dacă se întâlnesc, nu e obligatoriu să se şi placă sau să coabiteze în mod paşnic. O lume în care bătălia pentru puterea politică nu s-a dezbărat de fundamentalismul totalitarist al tipului de discurs public şi al mecanismelor de acţiune. Astfel se şi explică faptul că alegerile din acest an au tot un caracter tipic post-modern, fiind prilej de show mediatic războinic aproape neîntrerupt şi de meciuri în ring folosind o retorică veninoasă.

 

Logistica operaţiunilor militare de comando

Candidaţii şi forţele politice din spatele lor folosesc un limbaj de distrugere a adversarului, tehnici de linşaj mediatic (încă eficiente în jungla concurenţială locală deposedată de maniere), precum şi logistica operaţiunilor militare de comando. Scara valorilor e înlocuită cu presiunea comilitonilor mafioţi din partide, respectul faţă de democraţie e înlocuit de dictatura forţei abil puse la lucru pentru a nu lăsa urme.

Era despărţirilor de trecutul extremist abia se desfăşoară, iar acest lucru are loc foarte lent. Civilizaţia pe care o traversăm este una de aşteptare şi de…aşteptări. Încă nu sunt puşi în evidenţă în plan macro mari curenţi energetici ai societăţii, care să absoarbă în mod benefic potenţialul politic, iar acest lucru amprentează civilizaţia de aşteptare cu o marcă a stagnării. Pe de altă parte, aşteptările actuale ale electoratului ţin mai mult de stabilitatea sistemului social – văzută, însă, prin prisma înecaţilor -, decât de continuarea experimentărilor absurde la care s-au pretat mandat după mandat majoritatea aleşilor.

Problema numărul unu a electoratului românesc este aceea că niciodată nu ştie ce îl aşteaptă după ce şi-a dat votul în urnă. În „buna” tradiţie a regimului de până în 1989, nimeni în România, nici legea, nu-l obligă pe cel ales să se ţină de cuvântul dat alegătorilor. Iar vorbăria şi zgomotul pe care îl fac în mass-media politicienii en vogue diluează la maxim acumulările lor faptice, în beneficiul celor declarative. Realitatea românească geme de agresivitatea veleitarilor şi de actoria ieftină a şarlatanilor, dacă aceştia sunt înregimentaţi politic şi se simt, astfel, susţinuţi de haită. Este un câmp dominat de improvizaţie şi prostie incompetentă, în care candidaţii de calitate abia se zăresc. Este un sistem al contorsionismului legislativ care sufocă cetăţeanul şi lupta sa pentru normalitate.

 

Suntem departe de reuşită în România

Este o dictatură a imposturii, dominată de criza intelectualilor veritabili, a oamenilor cu spirit de responsabilitate şi cu caracter. Suntem departe de reuşită în România, câtă vreme meritocraţia este încă sistematic călcată în picioare de manipulanţii de Putere, iar oamenii de valoare, bunii profesionişti, sunt sistematic îndepărtaţi sau supuşi unor presiuni criminale politizante, în toate instituţiile care configurează climatul democraţiei în societate. Aici, în respingerea continuă de către politicienii români a elitelor româneşti, rezidă cu adevărat eşecul românesc şi presiunea uriaşă a migraţiei.

La urma urmelor, a nu se uita că cel care ar trebui să conteze în toate ecuaţiile alegătorilor este de fapt cetăţeanul, nu candidatul. În binele cetăţeanului stă esenţa societăţii. Acest bine este miza adevărată a alegerilor. Cetăţeanul nu trebuie să se mai lase intimidat şi nu trebuie să se mai resemneze în faţa jocurilor făcute de partide, ci să lupte pentru creşterea influenţei sale. Aşadar, să nu ne rătăcim în hăţişul de argumente adesea incoerente cu care candidaţii deturnează potenţialul societăţii înspre binele lor, ci să ne gândim la binele nostru de cetăţeni. Noi plătim, în fond, eşecurile colective generate de voturile greşit acordate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Electoratul, plătitorul eşecurilor colective ale speculanţilor politici.
 Vizualizări articol: 778 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Electoratul, plătitorul eşecurilor colective ale speculanţilor politici5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Voce in pustiu? trimis de
(21 mai 2008, 16:36:06
Formidabil articol! Doamna Angela Furtuna, aceasta ar fi trebuit sa fie lectia de capatai a politicienilor nostri si a tuturor celor ce vor sa schimbe societatea in Romania, dar mi-e teama ca, in acest moment, vocea dvs este cam singulara in pustiul politicianismului actual, "in aceasta dictatura a imposturii, dominata de criza intelectualilor veritabili, a oamenilor cu spirit de responsabilitate si cu caracter"[definitie extraordinara data de catre autor prezentului] si nu va fi prea, sau chiar deloc,auzita!
2.   VOX POPULI, VOX DEI trimis de
(21 mai 2008, 17:32:28
Sigur e ca autoarea e o voce singulara, onesta, careia i se va pune surdina, insa, intr-un fel sau altul. Tocmai ca sa nu fie auzita. Politicienii de ieri si de azi nu au nevoie de voci inteligente, sau de o populatie care sa se trezeasca, ci de imbecili manipulabili. Cata vreme societatea civila e in stare de somnolenta agravata, democratia e in pericol.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei