Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 113 (6823)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Halep

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am văzut-o, într-o fotografie din anii trecuţi, pe Şarapova îmbrăcată într-un mantou de vulpe polară, coafată, aranjată, pe tocuri – ce femeie! Ziceai că abia revenise din ring după faimosul vals din „Anna Karenina” ori că-i Audrey Hepburn într-o scenă din „Război şi pace”! Maşa a trecut de 31 de ani, tot impecabil arată şi tot năprasnic serveşte; adevărat, acum ţipă ceva mai răguşit şi mai isteric, feţişoara i se strâmbă mai urâţel la efort, dar, oricum, şi-a păstrat ţinuta de mare doamnă, cu paşi mărunţi şi alintaţi, siluetă impecabilă şi gestică atent supravegheată, de balerină la „Bolşoi”. Drept pentru care nu mi-o pot închipui nicidecum citind gazete la closet ca să treacă timpul şi s-o scoată din mână pe fătuca din Constanţa – dar, se pare că asta e! Simona n-are perfecţiunea fizică de manechin a Maşei şi, totuşi, rămâne preferata publicului. Nu-i vorba doar de românii aciuaţi pretutindeni în lumea largă: ansamblul tribunelor a fost (cu excepţia partizanatului de înţeles când joacă un conaţional) mereu de partea ei.

Două mari atuuri ale Simonei: simplitatea şi sinceritatea. Nimeni n-o vede recurgând la şmecherii şi trucuri ieftine: ea intră pe teren ca să lupte, şi asta face: luptă. Cinstit, dăruit, din toate puterile, şi chiar peste puterile ei. Aş zice că pe mutrişoara ei drăgălaşă şi copilăroasă mai bine o prinde ţinuta Nike decât capa de vulpe argintie; farmecul personal nu-i lipseşte, da-i mai subtil, mai ne-contrafăcut, vine cumva din înăuntru, fără prea mare legătură cu perfecţiunea formelor şi box-office-ul în mondenitate. Instinctiv, datorită şi handicapului staturii, cât şi faptului că vine dintr-o ţărişoară mai mică şi mai oropsită, care, se ştie, nici n-are niscaiva merite în formarea şi impunerea tenismenei nr. 1 în lume, Simona este percepută mai degrabă drept Cenuşăreasa din basmul fraţilor Grimm, pe când Şarapova ar întruchipa, cel puţin la prima vedere, una dintre surorile vitrege.

Sigur că-s percepţii subiective, n-au legătură cu performanţa în sine, probabil că intervine şi sfânta invidie cu care din totdeauna este întâmpinată perfecţiunea formelor, dar atunci când Cenuşăresei nu numai că i se potriveşte condurul, ci şi dansează încălţată cu el mai strălucit decât toate celelalte, nu se poate să n-o ai la inimă şi să nu te bucuri de victoriile ei ca de izbânzile tale. A fost o vreme, cu câţiva ani în urmă, când Simona părea că se îndreaptă către un prea grăbit apus al carierei. Scriam atunci, chiar în acest colţ de pagină, despre Cometa Halley, care a fost văzută prima oară în urmă cu vreo 900 de ani şi care, periodic, revine. Cometa Halep a irumpt în 2010, la Marbella, spre a „exploda” literalmente în 2013, când tenismena noastră a câştigat şi râvnite trofee, şi primul milion de dolari. S-a apropiat de periheliu în 2014 (antrenor, Fisette), după care, încet-încet, s-a tot îndepărtat de soarele performanţei, spre a ajunge (cu Cahill!) la un „afeliu” (termenul desemnează nefericitul punct maxim de distanţare) cât se poate de îngrijorător. Câţiva dintre cei ce o scaldă în laude acum îi prooroceau trecerea în anonimat! Făceam apropierea Halep-Halley nu numai din pricina sonorităţii îngemănate a numelor, ci şi pentru că linia destinului Simonei chiar are ceva din traiectoria unei comete: a apărut, s-ar zice, din neant, a strălucit de-ţi lua ochii, iar atunci începea să se mistuie, parcă urmând dictatul legilor cosmosului ce-o cheamă în zona întunecată a elipsei. Dar mai ales dintr-al doilea motiv: cometele dispar, spre a reveni periodic, la fel de strălucitoare. Halley se va arăta din nou pământenilor abia în 2061; Halep, susţineam, va reveni degrabă, fiindcă o îndreptăţesc atât înzestrarea, cât şi vârsta, dârzenia, inteligenţa şi, nu în ultimul rând, buna cuviinţă ce-o deosebeşte radical de anti-modelul Năstase.

Şi iat-o pe Simona, în 2018, hotărât impusă pe harta astrală a marelui tenis! A adus atâta bucurie românilor într-o ţară pusă doar pe scandal, intrigi şi autodemolare, cât n-a făcut-o nici unul dintre sporturile subvenţionate de stat şi diriguite de plăsmuite oficialităţi de carton. S-o afurisim când mai şi pierde? Omeneşte, este dreptul ei; în tenisul feminin, orice este oricând posibil şi explicabil... prin însăşi inexplicabilul suveran. Svitolinei i-au ieşit din nou toate, Simonei, de astă dată mai nimic. Dar este în continuare pe locul I în lume, mai mult ce-om vrea? Şi cel mai formidabil alpinist n-are cum urca mai sus decât înălţimea Everestului.

Merçi, Simona, te iubim!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Halep.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Halep4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei