Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 112 (6822)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Dragi români, suntem bătuţi în cap?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Imagine de politică înaltă. Prim-plan cu două personaje care şed alături. Ea tace lung, total, supusă, cu atenţie concentrată pe mimică, pe aşezarea şuviţelor. Privirea în gol pare a coafa înţelepciune. Concentrare pe imagine şi supuşenie de mâţă faţă de cel de alături care-i pare sultan, stăpân, bărbat căruia îi datorează tot. Bărbatul vorbeşte aşezat, preocupat de ţară, explică ce are de gând să facă, să întreprindă, să decidă. Că, se înţelege, el doar poate să decidă. Nimeni nu mai e prin preajmă, în prezidiu şi în ţară. În faţă par, presupuse, camerele de luat imagini. Toate, buluc, înghesuite, dând din coatele lentilelor pentru a nu rata mimica unei silabe. Imaginile sunt absorbite disciplinat şi transmise naţiei.

Femeia a fost prezentată, din greşeală, premier. Bărbatul nu a fost prezentat decât prin numele lui care acoperă tot – putere politică, putere executivă, putere demiurgică. Doamna, care spunea deunăzi că ”femeia e un motostivuitor”, vrând să arate că femeia româncă e puternică, tace acum fotografic şi aprobator la tot ce spune bărbatul de alături care nu e premier, dar e Stăpânul. Femeia-manechin ar trebui să vorbească. Vorbeşte – pentru a o feri de debitarea unor tâmpenii – Naşul, părintele ei politic, mama-bărbat care a făcut-o ce e.

Scenă politică de nivel înalt. Premierul autoproclamat vorbeşte în numele premierului care se prezintă blond, prin tăcere ignorantă. Ambii sunt fotografia României de azi. În ea încap cei doi. Unul care e şi unul care se face că e. Nu încap în poză sutele inexistente de parlamentari, argaţi ai vorbitorului, preşedintele ţării, suferind de neputinţe, şmecher pe scară mică chiar dacă se arată înalt, instituţiile democraţiei toate. Democraţia integrală a intrat sub mustaţa celui care vorbeşte ca premier şi sub fusta celei care joacă rolul, mimând fără cusur, supuşenia şi – aşa se vede de la distanţă – imbecilitatea. Poate mă înşel şi e doar şmecheria ”femeii motostivuitor”.

Scriam, acum câţiva ani, un comentariu pornind de la spusele unui ambasador care se întreba dacă nu cumva suntem bătuţi în cap. Noi, românii. Articolul meu e încă publicat sub diverse semnături în lumea interneturilor fără sfârşit. Acum întreb şi eu, rămas ca ardeleanul în faţa girafei cu gâtul cât Turnul Eiffel (după o zi de privit, el spune că aşa ceva nu există!), dacă e adevărat ce văd şi vede o naţie? Poza în care guvernul vorbeşte prin neguvern şi nimic nu e ce pare a fi se petrece la vedere. Nu se mai ascunde nimeni de nimic. Paiaţa e pusă să fie paiaţă. Falsul se prezintă obraznic, arătând că-i Kim Ir Sen, Stalin, bulibaşa, sulică din avion. Unii îl iubesc prin licitaţie de interese. Alţii îl iubesc că le-a triplat leafa la primărie. Ce fac cei care n-au decât interesul de a trăi demn?

Ambasadorul ăla, mirându-se îndelung, întreba: ”Românilor, sunteţi bătuţi în cap?” Eu, unul dintre românii suspectaţi de a fi bătuţi în cap, nădăjduiesc că se păcăleşte ambasadorul. Dar realitatea vorbeşte zilnic prin televizor şi arată aceeaşi poză în care unul cuvântează în numele altuia care tace, ca Sheherezada, supusă. Istoria lunecă spre o prăpastie în care am mai fost.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dragi români, suntem bătuţi în cap?.
 Vizualizări articol: 2878 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Dragi români, suntem bătuţi în cap?5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei