Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 aug 2016 - Anul XXI, nr. 199 (6312)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Cronică de festival

Excursie în judeţ, pentru oaspeţii Festivalului UNICA

Luni, 22 august, delegaţia Festivalului UNICA (participanţi, organizatori, juriu) a participat la o excursie în ţinutul Bucovinei, vestita ”Ţară a Fagilor”, aşa cum a fost numită de cei vechi. Obiectivele vizate au fost mănăstirile Voroneţ şi Moldoviţa, celebre mărturii ale artei şi ale culturii religioase medievale, ilustrând umanismul românesc, dar şi atelierul de ceramică din localitatea Marginea şi Monumentul de la Palma. Trei autocare pline cu participanţi la festivalul de film UNICA - germani, englezi şi francezi - s-au îndreptat spre oraşul Gura Humorului. Doamna Antonela Glaser, profesoară la Colegiul Naţional ,,Petru Rareş”, şi-a asumat rolul de ghid şi translator pentru francezi, iar pentru musafirii englezi şi germani acelaşi rol a fost îndeplinit cu succes de studenţi ai Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava.

Primul popas a fost la Mănăstirea Voroneţ, perla Moldovei, supranumită şi „Capela Sixtină a Estului”. Pentru a-şi trage sufletele, participanţii au făcut un popas la Pensiunea Codrii Bucovinei. Mâncarea tradiţională şi vinul românesc au fost apreciate cum se cuvine, iar atmosfera de petrecere a fost întreţinută de oaspeţii ucraineni, care au cântat balade şi cântece tradiţionale de petrecere.

Următorul popas a fost făcut la Mănăstirea Moldoviţa. Măicuţele, cunoscătoare ale limbilor germană, franceză, engleză şi italiană, şi-au îndeplinit cu râvnă şi dragoste rolul de ghid, conducându-i pe oaspeţi prin incinta complexului monahal şi prezentându-le cu mândrie istoria acestui sfânt lăcaş. Vocea caldă a măicuţei care explica imaginile pictate pe zidul mănăstirii a luat forma unui scenariu de film religios, ce se derula pe ecranul minţii noastre, a vizitatorilor. Mănăstirea Moldoviţa este una dintre vechile aşezări monahale din nordul României.

Excursia a continuat cu vizitarea Popasului Ciumârna, la graniţa dintre localităţile Sadova şi Rădăuţi, unde este plasat monumentul de la Palma. La 1.141 de metri altitudine, într-un cadru de vis, se înalţă o operă de artă cu totul originală, reprezentând o mână îndreptată spre cer, ca un memento, evocând eterna legătură cu divinitatea.

Coborând pe acelaşi drum, printre peisaje ce generau exclamaţii de uimire şi încântare în rândul oaspeţilor, peisaje demne de „Cartea Recordurilor”, am ajuns la atelierul de ceramică din localitatea Marginea. Dacă mai devreme vizitatorii au fost delectaţi cu produse culinare tradiţionale, de această dată a venit rândul meşteşugurilor.

S-au cumpărat ulcioare, sfeşnice, vase pentru gătit delicioasele sarmale „înfundate” şi friptura la cuptor, vaze pentru flori şi chiar vase pentru ritualurile sacre - cum ar fi tămâierea mormintelor celor adormiţi în nădejdea Învierii. Excursioniştii au avut şansa de a vedea în timp real întregul proces prin care este creat un vas din lut, prin care materia se metamorfozează în  artă.

Următoarea oprire a fost făcută la Popasul Bucovinei, un loc de suflet al prinţului Charles, unde oaspeţii au fost aşteptaţi cu mâncăruri gustoase şi muzica Ansamblului ,,Ciprian Porumbescu”, care a încălzit atmosfera. Participanţii nu s-au sfiit să se prindă într-o horă bucovineană, încingându-se în timpul dansului şi jucând de mama focului, astfel încât buna dispoziţie a fost la ea acasă.

Succesul acestei minunate excursii a fost marcat de aplauzele din final, pornite spontan, din partea tuturor participanţilor, apoi - un oftat, un zâmbet şi o şoaptă: ”J'aime Bucovina!”

Ileana Boteanu şi Andreea Petrovici

Fotograf Magda Odobescu

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Excursie în judeţ, pentru oaspeţii Festivalului UNICA.
 Vizualizări articol: 1438 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Excursie în judeţ, pentru oaspeţii Festivalului UNICA5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Morcovi acrişori cu nuci Este un preparat rafinat, dulce-acrişor, cu note arabe conferite de condimente, care nu necesită preparare termică, dar poate constitui, în funţie de preferinţele noastre, fie o garnitură specială la friptură de orice fel, fie o salată ce se... Citeşte