Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 aug 2016 - Anul XXI, nr. 199 (6312)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Poveste de succes

Eleva care a cucerit aurul la internaţionala de geografie: „Medalia este rezultatul echipei elev-profesor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Când merg pe stradă văd forme de relief, apoi mă gândesc cum s-au format, ce s-a întâmplat acolo. Alteori mă pierd ore în şir citind materiale pe internet din diverse domenii ale geografiei. Pasiunea nu are limite”, este mărturisirea elevei plutonier Sabina Calisevici, sireteanca ce la finele săptămânii trecute şi-a adjudecat cea mai strălucitoare medalie la Olimpiada Internaţională de Geografie din Beijing, China.

Ediţia cu numărul XIII a olimpiadei s-a desfăşurat în perioada 16-22 august, în Beijing, elevi din 47 de state participând la competiţie.

După patru participări consecutive la fazele naţionale ale olimpiadei, Sabina, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, şi-a câştigat în acest an un loc binemeritat în lotul României. Tânăra din Siret a reprezentat România alături Adrian Toma, din Focşani, Radu Artiom, din Bucureşti, şi Sorina Avădanei, din Neamţ. Sabina şi Adrian au obţinut câte o medalie de aur, Radu medalie de argint şi Sorina medalie de bronz.

„Din fericire, chiar am fost o echipă în adevăratul sens al cuvântului, unită, care a funcţionat foarte bine. Am avut nişte colegi extraordinari, cu care am legat prietenii de durată. Săptămânile de pregătire, stresul, emoţiile ne-au legat foarte mult”, a povestit Sabina. 

Prin rezultatele bifate, lotul României a dovedit şi în acest an că locul geografiei este unul important, chiar dacă în curriculă figurează cu o singură oră pe săptămână. Important de menţionat este faptul că Sabina a repetat rezultatul excepţional al fălticeneanului Constantin Popa, care în 2012 a obţinut aur la internaţionala de geografie din Köln, în Germania. În acelaşi an a absolvit Colegiul „Nicu Gane” din Fălticeni, fiind admis la Facultatea de Inginerie Aerospaţială Bucureşti. De altfel, elevii suceveni au figurat de multe ori pe lista medaliaţilor la internaţionalele de geografie, reprezentanţi de valoare ai judeţului fiind Constantin Popa, Lorena Davidel (ambii pregătiţi de prof. Marcel Porof) şi Sabina Calisevici.

 

Binomul elev-profesor

La Aeroportul “Henri Coandă” Bucureşti, după 12 ore de călătorie, lotul olimpic a fost aşteptat cu bucurie de membrii Societăţii de Geografie din România, Sabina fiind întâmpinată şi de Radu Ciumaşu, profesor de geografie de la colegiul câmpulungean, cel care a pregătit-o şi a îndrumat-o către un rezultat de succes.

„Este un rezultat muncit, însă este rezultatul echipei elev-profesor. Fără ajutorul şi susţinerea domnului profesor nu aş fi reuşit. Îmi amintesc că îmi explica unele lucruri de câte trei, patru, cinci ori, până înţelegeam”, povesteşte Sabina.

Iar munca din spatele medaliei, perseverenţa şi orele de studiu cu siguranţă nu au fost puţine din moment ce Sabina a devansat elevi din ţări unde geografiei îi revine zece ore din orarul săptămânal.

„Au fost ţări favorite, desigur. De exemplu, Singapore, unde se fac câte zece ore de geografie pe săptămână. La noi se face una. Apoi mai sunt şi alte ţări asiatice – China, Taiwan. Diferenţa dintre o oră şi zece ore pe săptămână e enormă”, arată Sabina.

Tânăra a dobândit pasiunea pentru geografie încă din clasa a VIII-a, când a reuşit calificarea la faza naţională a olimpiadei. În liceu, ascensiunea a fost puternică, cu participări consecutive la etapele naţionale, culminând cu etapa internaţională şi medalia de aur din acest an.

 

Probe cu accent pe partea aplicată

La Beijing, competitorii au susţinut trei probe pe durata a patru zile: un test scris, un test multimedia şi o probă practică, toate în limba engleză.

Prima a fost proba scrisă, structurată pe şase teme pe baza cărora au fost formulate întrebări şi exerciţii, timpul de rezolvare al acestora fiind trei ore.

„Cei care aud de o probă teoretică îşi imaginează că asta înseamnă definiţii, formule, transpunerea lor aşa cum le-au învăţat. Ori acolo nu e aşa. Totul e foarte aplicat, e o altă abordare, mai inteligentă, bazată pe exemple. Aceste cerinţe te solicită mult mai bine şi te pun să-ţi valorifici cunoştinţele. Nu vorbim de reproducerea a ceea ce ai citit sau învăţat”, a povestit Sabina, aceasta mărturisind că a fost surprinsă de partea aplicativă a probei, fiind obişnuită cu o abordare teoretizată.

„Am ceva experienţă, deja am peste patru ani de competiţii, am studiat geografia treptat, am avut timp să o înţeleg, informaţia a fost sedimentată şi astfel m-am putut plia pe acest gen de subiecte. De asemenea, timpul de rezolvare a fost foarte scurt. Trebuia să citeşti cerinţa, să scrii, nu aveai timp să te mai gândeşti la altceva”, a mai punctat tânăra.

Proba a doua, cea practică, s-a desfăşurat pe parcursul a două zile şi a avut două secţiuni - observaţii în teren şi identificarea soluţiilor. 

„Observaţiile în teren au ţinut de Beijing, de geografia urbană, de dezvoltarea durabilă în oraş, în timp ce partea a II-a a presupus identificarea unor soluţii pentru problemele semnalate în prima parte a probei. Vorbim de soluţii pertinente, foarte bine argumentate, a trebuit să mergem până în miezul problemei”, a subliniat Sabina. La proba a III-a, cea multimedia, pe baza unor imagini şi filmuleţe, concurenţii au primit 40 de întrebări şi au avut la dispoziţie 45 de minute pentru a răspunde. 

„După finalul probelor nu ştiam clasamentul, nu aveam idee pe ce loc sunt pentru că nu am ştiut vreun barem sau alte rezultate parţiale”, a mai completat eleva.

Medalia i-a fost decernată în cadrul festivităţii de deschidere a Congresului Internaţional de Geografie, de la Beijing. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eleva care a cucerit aurul la internaţionala de geografie: „Medalia este rezultatul echipei elev-profesor”.
 Vizualizări articol: 3237 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Eleva care a cucerit aurul la internaţionala de geografie: „Medalia este rezultatul echipei elev-profesor”4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Morcovi acrişori cu nuci Este un preparat rafinat, dulce-acrişor, cu note arabe conferite de condimente, care nu necesită preparare termică, dar poate constitui, în funţie de preferinţele noastre, fie o garnitură specială la friptură de orice fel, fie o salată ce se... Citeşte