Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 aug 2016 - Anul XXI, nr. 199 (6312)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

După evaluarea bunurilor

Primăria Suceava e pregătită să înceapă negocierile cu Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aleşii locali suceveni au dat mână liberă conducerii Primăriei Suceava să cumpere de la Termica, societate aflată în faliment, bunurile necesare prestării serviciului de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice către cei aproape 18.000 de abonaţi ai sistemului centralizat de termoficare.

În şedinţa de Consiliu Local de joi după-amiază a fost aprobat, cu 19 voturi "pentru" şi 3 abţineri, raportul de evaluare realizat de Romcontrol, privind valoarea bunurilor pe care Primăria Suceava vrea să le cumpere, pentru a întregi sistemul de termoficare al oraşului.

„În măsura în care se votează acum acest proiect, vineri dimineaţă vom transmite celor de la Termica intenţia noastră fermă de cumpărare a acestor bunuri, le vom aduce la cunoştinţă valoarea maximă pe care vrem să o plătim şi sper să avem posibilitatea de a le cumpăra cât mai repede – îmi doresc ca cel târziu pe 30 noiembrie să finalizăm acest procedeu, pentru că noi nu am mai predat aceste bunuri la noul operator de termoficare”, a spus iniţiatorul proiectului de hotărâre, primarul Ion Lungu.

Conform raportului evaluatorului, valoarea bunurilor de acolo se ridică la 1.845.000 de euro, adică 8.226.000 de lei.

„Având evaluarea avem o bază legală de a pleca la discuţii. Nu trebuie să facem jocul celor de la Unicom, care, când erau principalul creditor al Termicii, au supraevaluat aceste bunuri. Valoarea rezultată din raportul evaluatorului este de 4,4 ori mai mică decât cereau ei prin oferta făcută la închiriere. După ce vom face achiziţia acestor instalaţii necesare transportului şi distribuţiei energiei termice, în horă nu vom mai fi trei, ci numai noi şi Thermonet” a adăugat Lungu, care a precizat că, în paralel, Bioernergy negociază cu Termica cumpărarea staţiei de 110 KV, de care au nevoie pentru a introduce în sistem energia electrică produsă în cogenerare.

Liderul grupului PSD din CL, Vasile Mocanu, a spus că aleşii locali social-domocraţi vor vota proiectul, deşi au o serie de obiecţiuni: „Acest raport nu are nici o relevanţă pentru că Termica, adică adunarea creditorilor de acolo, poate să nu ţină deloc cont de această evaluare. E ca şi cum am merge noi la Cumpărătura şi am spune unuia care îşi vinde maşina cu 3.000 de euro că am făcut o evaluare cu un specialist auto şi că nu face decât 1.000 de euro. Negocierea va fi cea care va stabili ce se va întâmpla mai departe. Procedural suntem de acord pentru a rezolva situaţia şi aşa complicată.”

Prin achiziţionarea bunurilor prinse în raportul de evaluare aprobat, s-ar reuşi „descâlcirea” unei situaţii alambicate, în care o parte din aceste instalaţii sunt ale municipalităţii, iar o parte sunt deţinute de Termica, dar folosite în prezent de Thermonet, noul furnizor de energie termică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Suceava e pregătită să înceapă negocierile cu Termica.
 Vizualizări articol: 1709 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primăria Suceava e pregătită să înceapă negocierile cu Termica0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(26 aug 2016, 11:44:04
Domnul Vasile Mocanu are dreptate si pacat ca Primaria Suceava a mai aruncat niste bani publici pe fereastra, la evaluatorul Romcontrol. Pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele instalatii energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare treapta I si II din CET, in componenta carora intra 12 electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, supape de siguranta, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de mare putere 110/6 KV , cu mai multe celule de inalta si medie tensiune, gospodaria de cabluri aferenta, etc… 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Statia de inalta tensiune de 110 KV cu barele de racord la Sistemul Energetic National si celulele aferente, statiile de medie tensiune cu celulele aferente. 5. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 6. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( electricieni ), etc…. Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si in faliment, deoarece acum pentru Thermonet, Bioenergy sau Primarie, care nu au si trebuie sa cumpere sau sa inchirieze de la Termica instalatiile foarte scumpe necesare transportului energiei termice si electrice enumerate mai sus, problemele se complica si mai mult. Oare de ce dorinta mare a edilului sucevean Lungu si a marilor directori generali de la Termica - Placinta si Gemanari - a fost tot timpul falimentarea societatii Termica?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Morcovi acrişori cu nuci Este un preparat rafinat, dulce-acrişor, cu note arabe conferite de condimente, care nu necesită preparare termică, dar poate constitui, în funţie de preferinţele noastre, fie o garnitură specială la friptură de orice fel, fie o salată ce se... Citeşte