Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 mar 2015 - Anul XX, nr. 69 (5881)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Festivalul Judeţean „Soyons Francophones!”, la Gura Humorului

La Gura Humoruluiprimăvara se lasă aşteptată, dar sosirea ei e anunţată pentru al doilea an de Festivalul Judeţean „Soyons Francophones!”. Iniţiativă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, evenimentul se desfăşoară ca emblemă a francofoniei, în Săptămâna Francofoniei (anul acesta a avut loc pe 21 martie), cu sprijinul Colegiului „Alexandru cel Bun” şi al Centrului Cultural din Gura Humorului.

Ideea a aparţinut inspectorului pentru limbi moderne, prof. dr. Constantin Tiron, care a dorit pentru prima dată în 2014 să organizeze o paradă a bucuriei, a muzicii, a dansului și a teatrului în limba franceză. Festivalul „Soyons Francophones!” se adresează tuturor elevilor și profesorilor care au în comun pasiunea pentru limba lui Voltaire şi pentru al doilea an consecutiv s-a concretizat într-un spectacol de amploare care a cuprins recitaluri de poezii și cântece, precum și scenete, toate în limba franceză. Invitaţii de onoare la eveniment au fost inspector şcolar general profesor Gheorghe Lazăr, iar din cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, conf. univ. dr. Simona Aida Manolache şi lector univ. dr. Nicoleta Loredana Moroşan. Invitaţii au apreciat calitatea şi ideea organizării unui festival care dă şansa participanţilor de a se face cunoscuţi şi de a promova studiul limbii franceze.

Este unul dintre puţinele evenimente organizate la nivelul judeţului Suceava care adună pe scenă un număr impresionant de elevi, din clase de gimnaziu şi de liceu, şi care oferă şansa unei după amiezi speciale dedicată culturii franceze. În acest an vorbim despre 390 de elevi din 29 de unităţi de învăţământ din judeţ care au dorit să comunice prin artă, în limba franceză, pasiunea pentru muzică, dans şi teatru.

Merită menţionate unităţile care au contribuit la reuşita festivalului. Din Suceava au dorit să ne încânte elevi de la: Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, CN „Ştefan cel Mare”, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Școala Gimnazială Nr. 4, Şcoala Gimnazială „Miron Costin”, Şcoala Gimnazială Nr. 1. O prestaţie deosebită au avut elevii de la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Şcheia, Liceul Tehnologic „Nicolai Nanu” Broşteni, din Fălticeni au dorit să ne comunice pasiunea pentru limba franceză elevi de la Colegiul Național „Nicu Gane” şi de la  Colegiul „Vasile Lovinescu”, de la Câmpulung Moldovenesc am ascultat piese muzicale, am urmărit dans şi scenete în limba franceză puse în scenă de elevi de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”, Liceul Tehnologic Nr. 1 şi Şcoala Gimnazială „T.V. Ştefanelli”. Adevărate talente s-au dovedit a fi elevii de la Liceul Tehnologic „Nicanor Moroşan” din Pârteştii de Jos, de la Şcoala Gimnazială „Ioan Vicoveanu” din Vicovu de Jos, ne-au încântat elevi de la Școala Gimnazială Vatra Moldoviței, Școala Gimnazială Ciprian Porumbescu,Liceul Tehnologic Cajvana. De la Siret, de la Colegiul Tehnic „Laţcu-Vodă”, de la Școala Gimnazială Todirești, Școala Gimnazială Părhăuți (comuna Todirești), Școala Gimnazială Pojorâta, au urcat pe scenă elevi dornici să cânte, să danseze şi să interpreteze scenete. Oraşul gazdă, Gura Humorului, a fost reprezentat de elevi de la Şcoala Gimnazială „Teodor Balan” şi de la Colegiul „Alexandru cel Bun”.

Timp de şapte ore publicul din sala Centrului Cultural din Gura Humorului a părăsit graniţele României şi s-a regăsit pe un tărâm în care s-a elogiat limba franceză şi unde rigoarea şi profesionalismul francez s-au îmbinat cu succes cu umorul şi atmosfera relaxată. Scenetele prezentate s-au constituit într-un liant între literatura franceză şi literatura universală.

Noi, publicul, am simţit implicarea elevilor, orele de repetiţii, efortul profesorilor coordonatori şi am răsplătit cu aplauze toate momentele pentru frumuseţea limbii folosite, pentru naturaleţe, farmec, talent, dorinţă de a onora o cultură şi o ţară care ne este atât de aproape.

Premierea din final a adus zâmbete de fericire pe chipul elevilor, savoarea festivalului a fost răsplătită cu diplome oferite fiecărei unităţi de învăţământ care a adus elevi la festival şi a dorit să comunice şi să se desfăşoare pe scenă în limba franceză. Prezentatorii, Carina Prepeliţă şi Catrinari Cosmin din clasa a 12-a B de la colegiul humorean, au întregit şi au completat cu eleganţa lor un spectacol de înaltă ţinută şi a cărui reuşită a fost deplină.

Festivalul „Soyons Francophones” va deveni cu siguranţă o emblemă a francofoniei şi o tradiţie bucovineană de primăvară la Gura Humorului.

 

Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Cazacu Lavinia, 12 A

Colegiul „Alexandru cel Bun”

Gura Humorului, Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Judeţean „Soyons Francophones!”, la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 1623 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Festivalul Judeţean „Soyons Francophones!”, la Gura Humorului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Piftie de cocoș cu vin Auzit-ati auzit in calatoriile voastre gurmande prin lume de cocosul cu vin? O sa va grabiti sa-mi raspundeti ca "da", amintindu-va de reteta frantuzeasca de "coq au vin"... Si totusi, intr-un sat ratacit printre podgoriile... Citeşte