Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 mar 2015 - Anul XX, nr. 69 (5881)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Plângere penală

Executarea silită a exploatării de cupru de la Iacobeni va ajunge în faţa procurorilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Executarea silită a ultimei exploatări de cupru din judeţul Suceava, cea de la Iacobeni, va ajunge în faţa procurorilor. Conducerea uzinei de prelucrare a cuprului Iacobeni, deţinută de compania Sinarom Mining Group SRL, a anunţat în cursul zilei de ieri că intenţionează să formuleze o plângere penală cu privire la modul în care s-a încercat executarea acestei exploatări de către un executor judecătoresc, în numele companiei New Mineral Procesing SRL Bucureşti.

Reamintim faptul că, în cursul zilei de luni, activitatea uzinei de prelucrare a cuprului a fost blocată după ce un grup de persoane a intrat în fabrică şi le-a spus muncitorilor că uzina va fi executată silit. Fără a mai sta mult pe gânduri, echipa executorului judecătoresc a început să taie banda transportoare care alimenta o moară, cablurile de alimentare ale unui filtru absolut necesar în procesul de producţie, a scos din funcţiune cel puţin 20 de motoare şi a smuls cablurile de la tabloul electric, astfel încât uzina nu mai poate fi pornită. Imediat după ce au fost făcute toate aceste distrugeri, juristul firmei Sinarom Mining Group a acuzat faptul că executarea silită este ilegală, ea făcându-se în baza unor acte false. Existând riscul unei revolte a celor peste 100 de angajaţi ai uzinei de prelucrare a cuprului, care îşi vedeau ameninţate locurile de muncă, forţele de ordine prezente la faţa locului i-au invitat pe reprezentanţii celor două părţi la discuţii.

În cursul zilei de ieri, directorul uzinei de prelucrare a cuprului de la Iacobeni, Dumitru Iacoban, ne-a declarat că dacă iniţial executorul judecătoresc nu a vrut să renunţe la continuarea executării, în cele din urmă a acceptat argumentul că acest proces urma să se facă în baza unor documente false. „Se pare că executorul judecătoresc şi-a dat seama că înscrisurile aduse în prezenţa poliţiei şi în baza cărora trebuia să se facă executarea s-au dovedit a fi false. Ei (compania New Mineral Procesing SRL Bucureşti – n.r.) au prezentat documente false şi urmează ca justiţia să-şi spună cuvântul. În aceste condiţii am fost informaţi că s-a suspendat executarea silită şi urmează să primim şi justificarea acestei decizii”, a spus Dumitru Iacoban, care a amintit că şi în cursul anului trecut firma bucureşteană a încercat să execute silit uzina de la Iacobeni.

El a precizat că este decis să facă o plângere penală pentru modul în care s-a procedat la executarea silită, în condiţiile în care echipa executorului judecătoresc a distrus componente esenţiale pentru funcţionarea uzinei de prelucrare a cuprului. „Ne va lua o lună să le repunem în funcţiune, iar pierderile pe care le vom înregistra sunt imense”, a subliniat Dumitru Iacoban.

 

Pagubele rezultate din lipsa producţiei vor depăşi 500.000 de euro

El a arătat că echipa executorului a distrus cablurile care alimentau un filtru automat care are o valoare de 600.000 de euro, care este extrem de important în producţie şi care în momentul de faţă este neutilizabil. Directorul uzinei de prelucrare a cuprului a estimat că numai pagubele rezultate din lipsa producţiei pe o perioadă de o lună se ridică la peste 500.000 de euro. „Pagubele vor fi foarte mari, pentru că fiecare zi fără producţie aduce pierderi, pentru că extracţia cuprului este o activitate extrem de scumpă. Iar orice zi de staţionare ne adânceşte mai tare în datorii”, a declarat Dumitru Iacoban. Singura veste bună dată de directorul uzinei este aceea că nici unul dintre cei peste 100 de angajaţi nu va fi trimis acasă pe perioada în care se vor efectua lucrările de repunere în funcţiune a fabricii. Dumitru Iacoban ne-a declarat că toţi angajaţii îşi vor continua activitatea la diverse lucrări de revizii ale utilajelor.

Mai reamintim faptul că, tot luni, unul dintre reprezentanţii firmei care a solicitat executarea, SC New Mineral Procesing SRL Bucureşti, George Neacşu, a declarat că execuţia se face pentru o datorie de 2,8 milioane de dolari a companiei Sinarom Mining Group SRL. De partea cealaltă, juristul firmei care deţine exploatarea de cupru de la Iacobeni a susţinut că executarea este ilegală, amintind că firma bucureşteană invocă o convenţie „care a existat între noi şi ei, prin care noi ne obligam să cumpărăm de la ei o cantitate de pirită auriferă şi giram contractul cu bunurile firmei, pirită pe care ei ar fi urmat să o cumpere de la Remin Baia Mare. Pirita nu s-a mai cumpărat şi avem documente în acest sens, iar ei au făcut o anexă falsă, prin care noi l-am fi mandatat pe un asociat de la New Mineral Procesing, Vasile Sorin, să ne reprezinte. Or Vasile Sorin nu a fost niciodată mandatat de noi. Au mai încercat o dată anul trecut să ne blocheze şi instanţa ne-a dat câştig de cauză. Acum au venit din nou şi fac această acţiune profund ilegală”.

Tot în cursul zilei de ieri, primarul comunei Iacobeni, Angelica Fădor, a declarat că în situaţia în care exploatarea de cupru s-ar închide ar fi afectată întreaga comună. „Tot timpul am susţinut necesitatea investiţiilor. Dacă rămânem şi fără cele 108 locuri de muncă, acest lucru ar echivala cu probleme sociale extrem de grave. I-am susţinut cât s-a putut din punct de vedere legal în aşa fel încât activitatea să nu se închidă, iar acum este păcat că cel puţin pentru o perioadă activitatea va fi blocată”, a spus Angelica Fădor. Ea a arătat că 90% din angajaţii uzinei de prelucrare a cuprului sunt din Iacobeni, iar dacă aceştia rămân fără locuri de muncă va fi afectată toată comunitatea locală. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Executarea silită a exploatării de cupru de la Iacobeni va ajunge în faţa procurorilor.
 Vizualizări articol: 3661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Executarea silită a exploatării de cupru de la Iacobeni va ajunge în faţa procurorilor5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bilantul unei distrugeri premeditate trimis de
(25 mar 2015, 12:23:03
Dupa 1989 1256 de intreprinderi cu minim 1000 de angajati fiecare au fost distruse,falimentate ,privatizate defectuos de guvernele postdecembriste.
Lista intreprinderilor din Suceava
Intreprinderea de retele electrice Suceava
Combinatul minier Suceava
Intreprinderea miniera Cacica Suceava
Intreprinderea mecanica Suceava
Combinatul de prelucrare a lemnului Suceava
Intreprinderea de exploatare forestiera si transport Suceava
Combinatul de celuloza si hartie Suceava
Intreprinderea de utilaje si piese schimb Suceava
Intreprinderea de reparatii auto Suceava
Intreprinderea de tricotaje “Zimbrul” Suceava
Intreprinderea de piele si incaltaminte “Staruinta” Suceava
Intreprinderea de sticlarie de menaj Suceava
Intreprinderea pentru producerea nutreturilor combinate Veresti Suceava
Intreprinderea pentru producerea si industrializarea legumelor si fructelor Suceava
Intreprinderea viei si vinului Suceava Suceava
Intreprinderea de industrializarea carnii Suceava
Intreprinderea de industrializare a laptelui Suceava
Intreprinderea de bere spirt si amidon Radauti Suceava
1209 Intreprinderea de morarit si panificatie Suceava
Intreprinderea de in si cinepa Suceava
Intreprinderea de prelucrare a lemnului Radauti Suceava
“Filatura de bumbac” Campulung Moldovenesc Suceava
Filatura de bumbac” * Humorului Suceava
“Filatura de in si canepa” Falticeni Suceava
2.   Intrebari existentiale trimis de
(25 mar 2015, 12:24:27
Stau si ma intreb ce s-a intamplat cu Romania dupa 90?Distrugerea industriei,agriculturii,a traditiilor si mentalitatilor romanesti a fost intamplatoare.?Faptul ca dam toate bogatiile tarii corporatiilor straine pe preturi de nimic este un lucru intamplator?Faptul ca 3 milioane de romani au plecat in strainatate este intamplator?Faptul ca acum vrem sa dam aurul,cuprul,gazele de sist marilor corporatii este intamplator?Faptul ca vrem distrugerea tarii prin exploatarea fractionata a gazelor de sist si prin folosirea cianurii pentru aurul de la Rosia Montana este intamplator?Eu sper din tot sufletul ca este intamplator si se datoreaza doar faptului va guvernantii nostrii sunt corupti si incapabili de a conduce tara.Nu vreau sa ma gandesc mai departe.
3.   Care sunt prioritatile societatii ? trimis de
(25 mar 2015, 12:45:27
În loc de proiecte culturale sau sportive, avem construcţii şi renovări de biserici. Banii pentru evenimente de interes public județean se dau de fapt, la Suceava, pentru clopotniţe, chilii şi lumânărare. În total, în 2014, 1.000.000 din cei 1.447.000 de lei acordaţi de Consiliul Judeţean (CJ) Suceava.au fost pentru biserici.Către Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava s-au dus 202.000 de lei, pentru restaurarea şi consolidarea turnului clopotniţei. În comuna Slatina, CJ Suceava a finanţat reabilitarea termică, electrică şi sanitară a bisericii cu 25.000 de lei.

4.   Care sunt prioritatile societatii ? trimis de
(25 mar 2015, 12:51:55
Atentie,aici vorbim de fonduri nerambursabile.Sa exemplificam putin.Au fost aprobate pentru finantare urmatoarele proiecte de CJ:
Programe unitati cult: 113 proiecte -1.000.000 lei
Asistenta sociala : 15 proiecte - 150.000 lei
Actiuni domeniu cultural 14 proiecte -102.000 lei
Actiuni si programe sportive 21 proiecte 200.000 lei
5.   Asa-i cu strainii! trimis de
(25 mar 2015, 12:57:31

,,O companie scoţiană care organizează excursii de vânătoare în România a stârnit un val de critici şi acuzaţii pe reţelele de socializare în ultimele zile, după ce a postat o fotografie extrem de dură.

Un vânător a pozat lângă un urs brun pe care tocmai îl împuşcase, specie aflată în declin în ţara noastră şi pe cale de dispariţie în Europa, relatează ziarulring.ro.

Indignată de imaginea publicată pe Facebook, o utilizatoare pe nume Anca T. a decis să ia măsuri, trimiţându-i un email lui George Richmond Elliott de la Hunting and Sporting Scotland Ltd, compania organizatoare a excursiilor.

“Vă rog, nu ne ucideţi urşii. Trebuie să faceţi asta neapărat? Asta este singura modalitate prin care vă puteţi bucura de viaţă?”, a scris ea.

Răspunsul primit a fost unul însă revoltător: “Da, vom ucide toţi urşii voştri, toate păsările voastre din Delta Dunării, toţi cocoşii de munte, toţi mistreţii şi toţi cerbii”, a scris britanicul. “Sunteţi o ţară ieftină, cu conducători ieftini, politicieni corupţi şi asta meritaţi”, a adăugat George Richmond Elliott.

Potrivit sursei citate, Hunting and Sporting Scotland Ltd solicită un onorariu de 4.500 de euro pentru o excursie de vânătoare în România.

6.   Care sunt prioritatile societatii ? trimis de
(25 mar 2015, 13:06:48
Preşedintele Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie” - Filiala Suceava este medicul chirurg Valeriu Gavrilovici.Asociatia a fost foarte activa,a facut mitinguri pentru ora de religie,a dus o campanie foarte mobilizatoare pentru strangerea semnaturilor.Si obiectivul a fost realizat.99,999% din parinti au semnat pentru ora de religie.Foarte frumos ,dar acum asteptam si alte lucruri.Il rugam pe domnul doctor sa continue activitatea laborioasa pentru ca invatamantul romanesc sa se desfasoare in conditii foarte bune.Stie domnul doctor ca Judeţul Suceava ocupă primul loc la nivel naţional ca număr de şcoli cu WC-ul în curte.???Stie domnul doctor ca doar 266 de unităţi şcolare dintre cele 813 existente au avize sanitare de funcţionare????Pai haideti domnul doctor,faceti un miting la Consiliu Judetean si cereti sa avem scoli la nivel european.Domnul doctor a vorbit de o educatie completa, la standarde comparabile cu cele din Germania, Austria, Finlanda şi alte ţări europene.Pai unde credeti ca ne aflam cu WC in curte?La ce standarde?
7.   Care sunt prioritatile societatii? trimis de
(25 mar 2015, 13:27:34
RADUMAMII , ceri prea multe , la noi prioritatile sunt in ordine inversa . A facut cineva miting ca elevii de clasaI nu au avut abecedare multe luni ? NU . Parintii le-au cumparat , frumos , si numeni nu a spus mac , chiar daca in acea perioada campania electorala era in toi si se arunca cu afise scumpe peste tot .
8.   Am sa vad la iarna cum stati cu blana. trimis de
(25 mar 2015, 14:33:14
Comentati in eter, nimeni nu va intelege. Asta e un popor de autisti, iar doctorul era Ceausescu. L-au matrasit sinencuristi si afaceristii de partid, iar amu umbla romanasu` dezlegat si fara adresa.
9.   BILANTUL DISTRUGERILOR trimis de
(25 mar 2015, 16:52:27
SC MONTANA SA -CU ARHIVA MISTUITA IN INCENDIU,PROBABIL A FOST DEPOZITATA INTR-O ,,ANEXA'' NEPAZITA.
F-CA DE CHERESTEA MOLDOVITA CU ARHIVA ARSA IN INCENDIU.
EXPL. MIN FUNDU MOLDOVEI-JEFUITA PANA LA ULTIMA PIULITA.IN 2010 APARE IN PRESA SUCEVEANA UN ARTICOL IN CARE O ,,FATA LUMINATA'' DIN PRIMARIE,DECLARA CA AR MAI FI EXISTAT UTILAJE CA PIESE DE MUZEU.PROBABIL FACEA REFERIRE LA GATERELE CARE TOCAU PADUREA DIN FD.MOLD. IN FOSTA INCINTA MINIERA.GARA ORICUM ERA OCUPATA DE ALTII MAI CU PILE.
F-CA DE MOBILA DEVENITA CARCIUMA ,,MEDIEVALA''PROBABIL SE MAI PRELUCREAZA SI ACUM CEVA LEMN VECHI,AU MAI RAMAS CEVA LACASURI DE CULT PRIN ZONA,CE SA-I FACI DACA MULTE CREDITE AU FOST NEPERFORMANTE,DEGEABA AI MANAGERI PERFORMANTI.
F-CA DE CHERESTEA POJORATA SI COLOANA DE TRANSPORT AUTO-RASE COMPLET.
MAI,,HORCAIE'' INCA ,NU SE STIE CAT,F-CA DE LAPTE.
SC LEGUME- FRUCTE C-LUNG,DE UNDE ,,GRANGURII TARGULUI'' ISI UMPLEAU PORTBAGAJELE MASINILOR,GRATUIT BINEINTELES,INTERESANTA ,,SUVEICA'' ACTIUNILOR DE LA SCLF BUCOVINA-C-LUNG.
ASTEPTAM CU DRAGOSTE SI DOR SI FALIMENTUL UNOR INSTITUTII BUGETARE SI INUTILE DIN GUBERNA,ASA CA SA FIE ,,FESTIVALUL'' INTREG.
CELOR IMPLICATI - INSOMNII USOARE!

10.   Porcarie la nivel maxim trimis de
(25 mar 2015, 19:47:06
Iata ca azi s-a intamplat o mare porcarie.Desi voturile senatorilor au fost 79 pentru ridicarea imunităţii, iar 67 pentru respingerea cererii de arestare DNA Dan Şova a scăpat de arestarea preventivă.Dupa plangaciosul si datul cu mir Varujan Vosganian,dupa Laszlo Borbely iata ca si Dan Sova scapa de urmarirea penala.Este deja prea mult.Presedintele Iohannis trebuie sa ia masuri.Trebuie sa convoace de urgenta la consultari partidele si societatea civila.Aceasta imunitate a parlamentarilor trebuie sa dispara.Procurorii si judecatorii trebuie sa-si indeplineasca menirea.
11.   Mitinguri in tara trimis de
(25 mar 2015, 20:00:44
Aproape 200 de oameni s-au strâns în Piaţa Universităţii.Protestata scandează:
Ponta, nu uita, o să ajungi la DNA!
Ieşim în oraş, pleacă Victoraş!
Parlament penal, marş la tribunal!
DNA curăță politica !
Anticipate! NU se mai poate!
Fara imunitate !
DNA, DNA sa vina sa va ia!
Nu sovam, vrem dreptate!"
Miscari similare sunt anuntate si la Brasov, Cluj, Constanta si Sibiu.
12.   Mironosita Jipa trimis de
(25 mar 2015, 20:19:28
Femeile care l-au uns pe Isus cu mir se cheama mironosite.In cazul lui Vosganian,el s-a uns singur cu mir deci el este mironositul.In cazul lui Dan Sova cea care l-a uns cu mir este Florentina Jipa. l-a dat pe Şova cu mir pe încheieturile mâinilor, pe frunte şi pe cap.Cand i s-a spus de ziaristi ca senatul a incalcat constitutia neaproband ridicarea imunitatii,mironosita Jipa a spus":MAI,LASATI-MA CU CONSTITUTIA."Asa este doamna senator Jipa.Dumneavoastra parlamentarii sunteti o categorie aparte.Sunteti in fruntea tarii la galeata de galbeni.Nu va freaca grija de constitutie,de legile tarii,de faptul ca cetatenii care fac faradelegi trebuie sa raspunda in fata legii.Dumneavoastra parlamentarii sunteti olimpici,sunteti mult deasupra muritorilor de rand.Aveti sange albastru.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Piftie de cocoș cu vin Auzit-ati auzit in calatoriile voastre gurmande prin lume de cocosul cu vin? O sa va grabiti sa-mi raspundeti ca "da", amintindu-va de reteta frantuzeasca de "coq au vin"... Si totusi, intr-un sat ratacit printre podgoriile... Citeşte