Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 nov 2016 - Anul XXI, nr. 269 (6382)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Înjură, domnule, româneşte!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Este vitală înjurătura pentru buna funcţionare a neamului românesc, în principal în zona noastră geografică de est. „Sudalma e tot aşa de trebuincioasă moldovanului ca apa peştelui, aerul paserilor şi pânea tuturor oamenilor”, remarca, încă pe la anul 1840, un condeier remarcabil ca Alecu Russo, în neuitata sa operă „Cântarea României”.

Înjurăturile ne răcoresc şi ne tranşează disputele, când diplomaţia dintre oameni nu mai are spor. A vorbi buruienos e un mijloc verificat de convingere, dar e în egală măsură terapie curată. Toată lumea înjură – indiferent de profesie, sex, vârstă sau stare socială -, dar între ageamii şi profesionişti e şi aici o distanţă de la Pământ la Lună. Căci e nevoie de măiestrie pentru a înjura, o măiestrie care vine deopotrivă din suflet şi din creier. Alegerea tonului potrivit, dar şi a momentului propice pentru emisia unei înjurături are o egală importanţă. Trebuie totodată să facem diferenţa între impactul uneia rostite de la obraz între patru ochi, fără martori, şi alta emisă în plen, de faţă cu toată lumea.

Pe şantierele construcţiei socialiste a ţării (Bumbeşti-Livezeni, de exemplu) femeile au îmbrăcat, prin anul 1950, salopeta meseriilor dure, bărbăteşti. Meserii care nu puteau fi practicate fără o susţinere corespunzătoare prin înjurături bărbăteşti, mai ales a celor cu trimitere la organele sexuale aferente.

Am şi o temă pentru psihiatri: cum de aparent suntem oripilaţi de înjurăturile cu trimitere la cele sfinte – despre cruce, sfinţi şi sărbătorile creştineşti -, dar ne răcorim mai cu seamă prin intermediul lor?

Ajung acum la ceea ce mă indignează mai mult şi mai mult. Ştiute fiind calităţile sudălmii, ce sens au prostioarele astea gen „dă-o-n puii mei!” sau „ce pana mea!”? Suduie, domnule sau domnişoaro, cum e datina din bătrâni: frumos, apăsat, din bojoci, româneşte! Nu te fandosi cu „pana mea” şi „puii mei”!

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înjură, domnule, româneşte!.
 Vizualizări articol: 1718 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 9 voturi
Înjură, domnule, româneşte!3.759

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei