Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 nov 2016 - Anul XXI, nr. 267 (6380)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Cu ce s-a ales România din… alegerile americane?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu nimic, fiindcă asta e regula pe Dâmboviţa. Râurile de miere curg – mai ales în campaniile noastre – cât ţin vârtejurile de promisiuni. Apoi se usucă. Ne-am putea alege cu nişte învăţăminte. Dar noi nu învăţăm nimic, niciodată, orice s-ar petrece aici sau în lume. Prin Trump sau prin Hillary, americanii sunt tot aici, la noi. Nu-s sigur dacă şi CU noi.
Moale ca o pisică, vioaie când nu dădea în hipocalcemie, Hillary n-a fost pe gustul americanilor care l-au preferat pe ”nebunul” de Donald. Ea reprezenta vechiul politician – abil, hârşit, cântărind cuvintele, pitind sub ele promisiunile sau ameninţările. Trump a părut, mimând o semiţicneală, natural, neexperimentat în curvia politică, bădăran cu şi fără măsură. A promis că face zid în faţa arabilor (SUA e plină de musulmani americani şi nu ştiu unde va putea face zidul!), s-a răţoit la femei (el care a avut până acum trei neveste şi-i cam plac fustele, visându-le pe toate date jos), rezolvă războaiele şi nu exclude să rupă NATO. Cine vrea să se apere, s-o facă pe banii lui! Adică noi, românii, pentru a da un exemplu minor, care ne-am pomenit în bătătură cu Deveselu, şi figurăm ca inamici pe hărţile militare ale muscalilor, vom hrăni cu cârnaţi şi cu trotil electronic armia aferentă. Cam astea rezultă din declaraţiile de campanie, iar campaniile – şi la americani – sunt cel mai hidos exerciţiu public de minciuni.
Am un prieten, Radu. V., arhitect român care trăieşte, după ce a fugit de frica lui Iliescu şi a minerilor, în SUA. E cetăţean american acum şi mi-a spus că votează cu Trump. Toţi românii de aici votăm cu Trump, mi-a mărturisit el telefonic acum o săptămână, iar aseară m-a sunat să-mi anunţe Victoria. El speră, pentru România, o schimbare pe care o sper şi eu. Ce să-i spun? Că la noi sunt, de 26 de ani, tot ăia. Ei sunt ”noua clasă politică”, ei promit, ei se aleg, ei îi critică pe cei vechi că n-au făcut autostrăzi (aseară o spunea unul care, ca premier, n-a făcut un centimetru de autostradă), ei care au vândut ţara şterg pe jos cu vânzătorii de ţară? Ce să-i spun? Că în toate sondajele (şi-n America, toate sondajele o dădeau victorioasă, la scor, pe Hillary) iese câştigător virginul PSD care, de la Iliescu încoace, conduce de 26 de ani România, toate punctele cheie fiind ale lor, fie că au fost la putere sau, formal, în opoziţie? Ce să-i spun? Că soarele răsare când Dragneaponta răsare, ca şi atunci când arhitectul părăsea ţara fiindcă fusese în Piaţa Universităţii?
Au vândut România, spunea un politician ieri care aproape că lăcrima de durere, el care a fost ministru al banilor ţării ca şi Udrea în guvernul precedent. Discursul era rostit din Casa Poporului, făcută, sub dictatură, de români. În casa aia, era ambiţia lui Ceauşescu, tot, de la fier beton, piatra cioplită din munţii noştri, candelabre, fire optice, mobilier, tehnologie de vârf băgată în temelii, era făcut în România. Azi nu mai face România nici măcar un fir de telefon clasic, un cablu, o sârmă, un ghivent. Cumpărăm scaune din Italia, şerveţele din Brazilia. Nimic nu mai putem produce. Aveam o industrie proastă, dar funcţională. Azi nu mai avem decât guri – din ce în ce mai rare în patria natală - care consumă praz din Egipt, usturoi din China şi carne ieftină, din rezervele expirate ale NATO. N-am avut patrioţi, ci doar hoţi. Că o spun eu e una. Dar o aud la televizor de la o muhaia penală care a fost mereu la putere şi scapă de orice decont în faţa poporului jefuit.
România trebuie să înveţe de la SUA, zice românul-american! Aş! – mormăi eu. Vom face Statele Unite puternice! – zice Trump. Păi puternice au tot fost, cu toate că au un milion de miliarde de dolari datorii faţă de China. Sau mai mult. Ce se va alege din discursurile electorale ale noului locatar de la Casa Albă? Va face el zid în faţa arabilor migratori în urma unor războaie din care SUA n-a lipsit? Îi va pune la punct pe cei cu deprinderi homosexuale, obligându-i să-şi ia neveste cu fustă? Va juca în hora frăţiei cu Rusia, ambele superputeri având interese care să încingă cuptoarele industriei militare, aducătoare de uriaşe profituri. L-a felicitat Putin! Şi ce dacă? Aşa se face. Şi Trump a vorbit despre măreţele fapte ale rivalei Hillary pe care ieri, în campanie, jura s-o bage la puşcărie pentru trădare, iar azi o medaliază.
Cu ce s-a ales România din alegerile americane? Cu nimic, ca de obicei. Ce învaţă politicienii, siguri pe ei ca nişte cădelniţe atârnate de barba lui Dumnezeu, că vor câştiga, şi unii, şi alţii? Aproape că nu mă interesează. M-ar interesa, în schimb, ce înţelege poporul român, cel jefuit – nu de străinătate, ci de ai lui, fiindcă ai noştri au vândut la fier vechi tot şi au măcelărit tot şi şi-au umflat de 26 de ani buzunarele conturilor şi şi-au tras averi fabuloase – din alegerile de peste Ocean. Tare mă tem că nimic, iar de mâine ne luăm de gâlci pe uliţă, unul spunând că Ponta e mai patriot ca Dragnea, iar altul că Cioloş e mai drăgălaş în iubirea de ţară decât mama Gorghiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu ce s-a ales România din… alegerile americane?.
 Vizualizări articol: 3210 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Cu ce s-a ales România din… alegerile americane?5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei