Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 ian 2015 - Anul XX, nr. 1 (5813)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Suntem africanii Europei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ceea ce mă uluieşte la trecerea dintre ani este exteriorizarea prin focurile de artificii. Primăriile investesc bani grei în bubuiturile strălucitoare de Revelion, organizate chipurile pentru a-şi ferici cetăţenii. Dar nici persoanele particulare nu-şi refuză această plăcere discutabilă; barosani plini de lovele stropind şi ei aerul paşnic, cu artificiile cumpărate din fondurile personale... Totul pentru ca zarva şi lumina să vâre boala în păsările cuminţi ale văzduhului şi-n vietăţile terestre, care o apucă înspăimântate care încotro vede cu ochii.

Ce fel de amuzament o mai fi şi ăsta? Bubuituri şi lumină care durează cinci minute. Ce-i aşa de interesant la nişte focuri de artificii care colorează niţel cerul? Ar fi suficient să le vezi o singură dată ca să-ţi rămână întipărite pentru toată viaţa şi să nu vrei să le repeţi.

Efectele acustice şi chiar vizuale ale focurilor de artificii se aseamănă cu acelea provocate de raidurile aeriene de bombardament. Bucurându-ne ca nişte preistorici, ca nişte tribali ce suntem, nu facem decât să atragem ghinionul. Parcă ni s-ar fi urât cu pacea şi am invita la noi spiritele sângeroase ale războiului, să ne mai scoată din plictiseală. Parcă ne-am fi săturat de linişte şi tihnă şi am avea chef de molime, de morţi, de răniţi, de moloz.

Cineva mi-a replicat că la fel se procedează de Anul Nou şi pe Coasta de Azur. Şi acolo se trage la cer cu tunul de artificii.

Nici nu-i de mirare, pentru un loc acaparat de mafioţii rusnaci. Şi de ce ar fi obligatoriu să-i imităm şi noi pe costazureni sau pe parizieni? Doar susţinem la televiziune că românii au talent, nu?

Mă doare inima şi când ştiu câţi bani – bani publici, îndeosebi, că acolo e obiceiul umblatului cu mierea şi unsului pe degete – se ard pe artificii. Facem economii la asfalt şi la elicoptere SMURD ca să avem ce cheltui pe artificii.

Suntem africanii Europei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suntem africanii Europei.
 Vizualizări articol: 2049 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Suntem africanii Europei5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asa este trimis de
( 6 ian 2015, 15:49:07
Ma raliez intru totul observatiilor facute de dl. Sireteanu: suntem saracii Europei, dar primariile cheltuiesc sume imense pe artificii si luminite de Craciun. Conducem masina pe drumuri pline de gropi, dar umplem cerul cu pocnitori de-ai zice ca esti pe la Las Vegas. Admiram ploi de beteala chinezeasca in noroaie la tot pasul. Mi-e greu sa asociez un oras rupt in ☭ de saracie, mizerie si gropi cu seri magice de artificii, luminite si poleiala estivala. Vorba romanului: nas curat la ☭   ...sa ma scuze cititorii si onorata redactie.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei