Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 ian 2015 - Anul XX, nr. 1 (5813)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Tradiţie

Gheaţă de 20 de centimetri pentru ridicarea crucilor de Bobotează, la Bosanci

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Păstrat cu sfinţenie de aproape 150 de ani, obiceiul ridicării crucilor de gheaţă, în zilele premergătoare Bobotezei, de pompierii din Bosanci, a fost un succes. Gerul din primele zile ale noului an a făcut ca gheaţa de pe lacul Parţâc să fie de circa 20 de centimetri grosime. Sâmbătă, 3 ianuarie, la primele ore ale dimineţii, „înarmaţi” cu drujba, nu cu fierăstrăul, ca pe vremuri, circa 20 de pompieri voluntari au scos de pe lacul Parţâc mai multe blocuri de gheaţă, de circa 300 de kilograme fiecare, pe care le-au transformat în cruci de gheaţă, după forma şablonului.

Dotaţi cu un liniar din lemn, şi acesta vechi de peste 25 de ani, cu şabloanele pentru cruci, confecţionate din carton, dar cu o formă specială, pe care o folosesc doar bosâncenii, cu un creion chimic pentru a da contur crucii după şablon şi cu mult entuziasm, pompierii civili s-au pus pe treabă încă de sâmbătă.

 

Gheaţă bună, cerere mare

Cerinţele au fost mari şi în acest an. Pompierii bosânceni au ridicat cruci de gheaţă pentru cele trei biserici din comună (Biserica „Sf. Gheorghe”, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” şi Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva” din satul Cumpărătura), dar au făcut cruci de gheaţă şi pentru biserici din Suceava, şi chiar din judeţul Botoşani, nu mai puţin de 15 cruci în total. Pompierii din Bosanci şi-au amintit şi faptul că anul trecut, în 2014, în preajma Bobotezei se înregistrau temperaturi de până la 10 grade Celsius, fapt care i-a determinat să aducă gheaţă tocmai de pe un pârâu aflat la graniţa judeţului Suceava cu Bistriţa-Năsăud, la Poiana Stampei, pentru a nu întrerupe obiceiul ridicării crucilor de gheaţă.

Pompierul Viorel Popovici, şofer pe maşina de intervenţie a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bosanci, ne-a spus că în acest an vremea a ţinut cu pompierii şi nu a mai fost nevoie să caute gheaţă prin alte judeţe. „Mergem mai departe cu tradiţiile, atât de vechi şi de frumoase, în cadrul echipei de pompieri civili. Fiind duminica la mijloc, am luat-o de sâmbătă, pentru că blocurile de gheaţă sunt bune. Fiecare cruce are o înălţime de 1,30 metri şi va fi aşezată pe o masă de gheaţă de circa 80 de centimetri”, n-a mai spus pompierul.

 

„Semnul crucii de gheaţă de la Bobotează ocroteşte comuna”

Primarul comunei Bosanci, Anton Curic, a spus că „în fiecare an,la Bobotează, se confecţionează o cruce de gheaţă pentru a îndepărta relele. Localnicii din comună povestesc că în 1867, jumătate din satul Bosanci a fost mistuit de flăcări. Atunci s-a înfiinţat formaţia de pompieri civili din comună. Pompierii au făcut un legământ ca în Ajun de Bobotează să confecţioneze câte o cruce de gheaţă la fiecare biserică din sat. Ei spun că este un semn de recunoştinţă faţă de Dumnezeu că nu a mai trimis nenorociri ca cea din 1867 peste comună, dar şi un legământ ca prin aceasta Dumnezeu să ferească localitatea de rele. Oamenii din Bosanci trăiesc cu speranţa că semnul crucii de gheaţă de la Bobotează ocroteşte comuna, o fereşte de nenorociri, de incendii devastatoare, de necazuri”.

Anton Curic a mai completat că gheaţa din acest an este rezistentă, având circa 20 de centimetri, la ridicarea crucilor de gheaţă muncind în aceste zile 20 de pompieri. „A prins bine gerul din ultimele zile, a binecuvântat această zonă”, a completat primarul.

Gata tăiate, crucile au fost duse cu o căruţă trasă de cai la bisericile din comună. Localnicii din Bosanci ţin şi la superstiţii. Ei spun că dacă gheaţa lacului e mai groasă, e mai uşor să sculpteze crucile, dar e un semn şi că recolta va fi mai bună decât anul trecut.

 

Procesiune de Bobotează

Vasile Spoială, „meşterul gheţar”, omul care sculptează aceste cruci de jumătate de secol, a spus că „niciodată nu s-a întâmplat să fie Bobotează la Bosanci fără cruci de gheaţă. Indiferent că afară a fost viscol, ger sau foarte cald, ca anul trecut, noi am ţinut tradiţia şi o vom ţine mereu”.

În Bosanci se păstrează tradiţia ca după Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei, pe 6 ianuarie, preotul să meargă să sfinţească instituţiile din comună, împreună cu grupul de pompieri civili, îmbrăcaţi în uniforma lor specifică, purtând şi steagul ce-i reprezintă, însoţiţi de corul bisericii şi de alţi credincioşi. Preotul stropeşte cu agheasmă încăperile din instituţii (primărie, şcoli, grădiniţe), iar pompierii, împreună cu cei din cor, strigă Kira Leisa, pronunţarea româneasca a grecescului Kyrie Eleison (Doamne, miluieşte!), iar coriştii cântă „În Iordan, Botezându-Te, Tu, Doamne...”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gheaţă de 20 de centimetri pentru ridicarea crucilor de Bobotează, la Bosanci.
 Vizualizări articol: 3355 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 7 voturi
Gheaţă de 20 de centimetri pentru ridicarea crucilor de Bobotează, la Bosanci3.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei