Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 132 (5339)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ploi şi descărcări electrice în toată ţara, în următoarele două săptămâni

Instabilitatea atmosferică se va menţine în următoarele două săptămâni, în toate regiunile ţării fiind aşteptate ploi, descărcări electrice şi o scădere cu câteva grade a temperaturilor, potrivit prognozei realizate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, la începutul primei săptămâni a perioadei de prognoză, mediile temperaturilor diurne vor fi în scădere, apoi vor creşte uşor. A doua săptămână va debuta cu maxime de 27-28 de grade, iar până la sfarşitul acesteia temperatura aerului va mai scădea cu aproximativ două grade. Regimul termic mediu nocturn va rămâne relativ constant în intervalul 11-23 iunie, urmând a se situa în jurul valorii de 15 grade.

Aversele şi descărcările electrice se vor semnala frecvent până pe 16 iunie şi din nou după 18 iunie, însă ploile vor fi mai importante cantitativ în intervalul 11-14 iunie şi posibil pe 18 iunie.

Conform prognozei ANM pentru intervalul 10-23 iunie, în Banat, la începutul perioadei se va înregistra o scădere a temperaturilor maxime, ce vor atinge pe 12 iunie o medie de 22 de grade, cu cinci grade mai puţin decât în prima zi a săptămânii.

În intervalul 13-17 iunie va urma o încălzire uşoară şi treptată a vremii, spre valori medii ale maximelor diurne de aproximativ 28 de grade, ceea ce caracterizează o vreme caldă pentru mijlocul lunii iunie. Totodată, pe parcursul primei săptămâni, regimul termic nocturn are uşoare variaţii, de 1-2 grade în plus sau în minus, în jurul valorii de 14 grade. Începând din 18 iunie, temperaturile maxime pierd câteva grade, urmând să ajungă la o medie de 26 de grade pe 23 iunie, în timp ce minimele nocturne rămân la valori de 15 grade, în medie.

Ploile, mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice, se vor semnala în Banat pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse vor fi în intervalul 10 - 13 iunie.

În Crişana, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme în răcire uşoară, spre o medie a temperaturilor maxime de 22 de grade în data de 12 iunie, după care regimul termic mediu diurn va fi în creştere treptată spre 28 de grade pe 17 iunie. Ulterior, vremea se răceşte cu aproximativ trei grade până în ultima zi a perioadei de prognoză. Temperaturile nocturne se vor menţine în general constante în ambele săptămâni, situându-se în medie în jurul valorii de 14 grade.

Aversele de ploaie şi descărcările electrice se vor semnala pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, iar ploi torenţiale vor fi mai ales în intervalul 10-13 iunie. Gradul de instabilitate atmosferică se va diminua semnificativ în intervalul 14-17 iunie, în timp ce după 18 iunie va creşte din nou probabilitatea de apariţie a fenomenelor specifice instabilităţii atmosferice.

În Transilvania, dacă în prima zi a perioadei de prognoză se vor înregistra temperaturi maxime uşor mai ridicate decât mediile climatologice ale perioadei, în următoarele două zile, valorile termice diurne vor scădea cu aproximativ cinci grade, ajungând la o medie de 22 de grade pe parcursul zilei de 12 iunie. Vremea se va încălzi apoi, iar începutul celei de-a doua săptămâni de prognoză va fi caracterizat de o vreme uşor mai caldă decât în mod obişnuit pentru a doua decadă a lunii iunie, media temperaturilor maxime urmând să fie de 27 de grade. Până pe 23 iunie, regimul termic diurn va scădea cu aproximativ trei grade, în timp ce minimele nocturne nu vor avea în general oscilaţii pe tot parcursul perioadei de prognoză, situându-se în jurul unei medii de 12 grade.

Fenomenele de instabilitate atmosferică vor fi în fiecare zi, mai frecvente şi la cote ridicate fiind în intervalul 10-14 iunie, precum şi după data de 18 iunie, cu un plus însă pentru zilele de 11 şi 12 iunie, când se vor înregistra cantităţi importante de precipitaţii.

În Maramureş, temperaturile din timpul zilei vor scădea cu aproximativ patru grade în primele trei zile ale intervalului de prognoză, de la valori în jur de 26 de grade pe parcursul zilei de luni, 10 iunie. În intervalul 13-18 iunie se va resimţi o încălzire treptată a vremii, dar după 19 iunie temperatura va scădea din nou, ajungând la sfârşitul zilelor de prognoză spre medii ale maximelor de 24-25 de grade. Pe parcursul nopţilor întregului intervalul de prognoză, temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative, minimele situându-se în jurul unei medii de 13-14 grade.

Ploile, prezente mai ales în 10-14 iunie şi 17-23 iunie, vor avea caracter de aversă şi vor fi însoţite de descărcări electrice, iar probabilitatea pentru cantităţi de apă mai importante va fi semnificativă în jurul datelor de 10, 11 şi 12 iunie.

În Dobrogea, regimul termic se va menţine relativ constant în prima săptămână a intervalului de prognoză, când valorile temperaturilor maxime vor fi, în medie, de aproximativ 26 de grade, iar cele ale minimelor nocturne de 17-18 grade, valori ce se menţin şi pe parcursul celei de a doua săptămâni. Începând din primele zile ale săptămânii viitoare, maximele diurne adaugă, în medie, două grade şi rămân în jurul valorii de 28 de grade până la sfârşitul perioadei de prognoză, caracterizând astfel o vreme caldă pentru a doua decadă a lunii iunie.

Se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică între 13 şi 16 iunie, dar acestea vor fi pe arii mai extinse pe 13 şi 14 iunie, când izolat s-ar putea înregistra cantităţi de apă mai importante. Ulterior, vor fi ploi de scurtă durată, cel mai probabil în jurul datei de 18 iunie.

În Muntenia, după o primă zi cu vreme caldă, în care mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul valorii de 29 de grade, valorile termice vor marca o scădere uşoară, urmând ca în intervalul 11-16 iunie să se situeze în jurul valorilor normale pentru acestă perioadă, respectiv medii de 26-28 de grade. În a doua săptămână, regimul termic mediu diurn se va menţine relativ constant, în jurul valorii de 29 de grade, caracterizând astfel o vreme caldă. Temperaturile nocturne vor marca o creştere cu aproximativ două grade în prima noapte, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză va avea uşoare variaţii în jurul unei medii de 15 grade.

Gradul de instabilitate atmosferică se va menţine ridicat pe tot parcursul primei săptămâni a intervalului de prognoză, urmând a se înregistra cantităţi mai importante de precipitaţii, cu precădere în zilele de 11 şi 12 iunie. Începând cu data de 16 iunie, probabilitatea de apariţie a averselor însoţite de descărcări electrice scade semnificativ. Acestea se vor semnala sporadic, cel mai probabil pe 18 şi 21 iunie.

În Oltenia, vremea, caldă în prima zi, se va răcori treptat, astfel încât pe 12 iunie media maximelor va atinge 23 de grade. Ulterior, valorile termice diurne se vor înscrie pe un trend ascendent, iar la începutul săptămânii viitoare vor ajunge din nou la medii în jur de 28 de grade. Până pe 23 iunie va urma o perioadă cu un regim termic relativ constant la valorile diurne, ce se vor menţine în jurul a 27-28 de grade Celsius, fiind uşor mai ridicate decât mediile climatologice ale perioadei. Temperaturile medii nocturne vor avea uşoare variaţii pe tot parcursul celor două săptămâni şi se vor situa în jur de 14-15 grade.

Ploile se vor semnala frecvent până pe 16 iunie, dar averse mai importante cantitativ, însoţite de descărcări electrice, vor cădea în intervalul 10-13 iunie. În a doua săptămână, fenomenele specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala trecător şi pe arii restrânse, cu precădere în jurul datei de 18 iunie.

La munte, valorile termice vor marca o scădere uşoară în primele zile ale perioadei de prognoză, de la medii ale maximelor diurne de 18 grade în prima zi spre 14 grade pe 12 iunie. Apoi, vor fi în creştere până pe 17 iunie, ajungând din nou la o medie de aproximativ 18 grade, în jurul căreia de altfel se vor menţine până la sfârşitul intervalului. Minimele nocturne vor avea mici fluctuaţii în intervalul 8-10 grade pe parcursul celor două săptămâni.

Aversele, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, vor fi frecvente în prima săptămână şi mai importante cantitativ în intervalul 10-13 iunie. Ulterior, astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse, mai ales în cursul după-amiezelor, cu o probabilitate mai mare de apariţie după data de 20 iunie.

Estimarea ANM pentru următoarele două săptămâni este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ploi şi descărcări electrice în toată ţara, în următoarele două săptămâni.
 Vizualizări articol: 1965 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ploi şi descărcări electrice în toată ţara, în următoarele două săptămâni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei