Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 132 (5339)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Antonescu: Dacă Băsescu nu promulgă Legea referendumului, Parlamentul i-o retrimite la fel

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, luni, după şedinţa USL, că în situaţia în care preşedintele Traian Băsescu nu va promulga Legea referendumului prin care pragul electoral e diminuat la 30%, Parlamentul îi va retrimite legea nemodificată şi va trebui să o promulge în forma agreată de USL.

Solicitat să comenteze afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora şeful statului nu este de acord cu reducerea pragului la 30% şi va reacţiona faţă de Legea referendumului, Antonescu a răspuns: "Preşedintele are acest drept, această prerogativă. Nu e de acord, nu promulgă legea, o retrimite la Parlament. La Parlament, în ce priveşte USL, poziţia nu se va schimba. Vom retrimite preşedintelui legea la fel şi va trebui să o promulge".

 

Băsescu: Şi eu voi reacţiona şi nu sunt de acord cu cvorumul de 30%

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la întrevederea cu susţinătorii de pe Facebook, răspunzând unei întrebări, că nu este de acord cu reducerea cvorumului la referendum la 30% şi că va reacţiona în această privinţă.

"Vă asigur că şi eu voi reacţiona şi nu sunt de acord cu cvorumul de 30%. O să vedeţi cum şi nu e departe momentul în care reacţionez", a spus Băsescu.

Şi la întâlnirea de joi cu susţinătorii săi de pe Facebook, preşedintele Băsescu a declarat că societatea românească nu are încă gradul de maturitate politică pentru a valida un referendum cu un prag mai mic de 50%, el dând ca exemplu faptul că electoratul din România votează oameni cu dosare pe rolul instanţelor de judecată.

Traian Băsescu a arătat că, atât timp cât Constituţia actuală stabileşte că revocarea preşedintelui ţării nu se poate face cu mai puţin de 50% din electorat, nu se poate face revocarea acestuia cu un prag mai mic.

"Nu poţi să vii să spui: îl revocăm cu 30%. Şi cred că n-ar trece nici de Curtea Constituţională aşa ceva", a adăugat Băsescu.

El a spus că, de asemenea, se doreşte modificarea Constituţiei cu prag de validare a referendumului de 30%, deşi aceasta a fost adoptată cu o participare de peste 50%.

Traian Băsescu a adăugat că sunt ţări în care nu există condiţie de cvorum pentru validarea unui referendum, dar sunt ţări cu democraţii extrem de consolidate.

"România nu este încă o ţară în care populaţia să aibă nivelul de gândire democratică care să ne permită să validăm referendumul cu sub 50%. (...) Numai simplul fapt că avem un electorat care votează oameni cu dosare pe rolul instanţelor şi spune destul că a coborî pragul e o mare eroare, poate mai târziu, poate peste 10 ani, dar acum nu avem gradul de maturitate politică pentru a valida referendumul cu mai puţin de 50%", a susţinut şeful statului.

Camera Deputaţilor a adoptat, la sfârşitul lunii mai, în calitate de for decizional, cu 221 voturi pentru, 73 împotrivă, şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

Proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum a fost atacat la Curtea Constituţională de partidele din opoziţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antonescu: Dacă Băsescu nu promulgă Legea referendumului, Parlamentul i-o retrimite la fel.
 Vizualizări articol: 1638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 22 voturi
Antonescu: Dacă Băsescu nu promulgă Legea referendumului, Parlamentul i-o retrimite la fel4.6522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei