Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 114 (5321)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suceava, cele mai multe cazuri de suspendare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, din cauza neplăţii taxelor locale

 

Peste 10.600 de persoane au rămas fără venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei sau indemnizaţia pentru creşterea copilului, prestaţiile fiind suspendate din cauza neachitării taxelor şi impozitelor locale, se arată într-un răspuns solicitat de MEDIAFAX.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice precizează, în răspunsul transmis, luni, agenţiei MEDIAFAX, că, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, 10.668 de dosare au fost suspendate din plată ca urmare a neachitării de către beneficiari a impozitelor şi taxelor locale.

Din cele 10.668 de plăţi suspendate, cele mai multe sunt alocaţii pentru sprijinirea familiei (4.486 de cazuri din totalul de 281.000 de beneficiari).

Din datele centralizate rezultă că au mai fost suspendate 3.369 de dosare pentru acordarea venitului minim garantat, din 221.000 înregistrate în total, şi 2.813 de indemnizaţii pentru creşterea copilului, dintr-un total de 144.000.

Judeţele în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri de suspendare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului sunt: Suceava (246), Dolj (208), Constanţa (136) şi în Bucureşti (898).

Cele mai multe dosare pentru acordarea alocaţiei pentru sprijinirea familiei au fost suspendate în Mureş (582), Iaşi (380), Satu-Mare (293), Dolj (247), Vaslui (204), Buzău (176), Giurgiu (157), Botoşani (142), Sibiu (141), Suceava (127), Vrancea şi Călăraşi (câte 122).

Judeţele în care se înregistrează cele mai multe persoane care au rămas fără venitul minim garantat din cauză că nu şi-au achitat taxele şi impozitele locale, sunt: Mureş (398),Călăraşi (347), Dolj (307),Vrancea (158), Iaşi (155), Buzău (153), Dâmboviţa (143), Covasna (120), Brăila (118), Teleorman (105) şi Giurgiu (104).

 

Acordarea beneficiilor de asistenţă socială, condiţionată de plata taxelor locale

Legea asistenţei sociale nr. 292/2011 reglementează, la articolul 9, alineatul 9, condiţionarea acordării beneficiilor de asistenţă socială şi de achitarea obligaţiilor de plată faţă de bugetul local.

"Beneficiile de asistenţă socială finanţate din bugetul de stat şi, după caz, din bugetele locale se acordă sub rezerva achitării de către beneficiar a obligaţiilor de plată faţă de bugetul local", se arată în articolul menţionat.

În actele normative subsecvente, această obligaţie a fost reglementată ţinând cont de specificul şi natura beneficiilor de asistenţă socială şi se aplică doar în cazul ajutorului social (VMG), a alocaţiei pentru susţinerea familiei (ASF) şi al indemnizaţiei pentru creşterea copilului (ICC).

Totodată, deşi "obligaţiile de plată faţă de bugetul local" reprezintă impozite şi taxe, amenzi şi alte penalităţi, legislaţia subsecventă face referire doar la impozitul pe clădiri şi terenuri şi taxa asupra mijloacelor de transport, numai în cazul în care aceste bunuri sunt în proprietatea beneficiarului dreptului.

Conform prevederilor Codului Fiscal, aceste impozite/taxe se plătesc anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, plata cu anticipaţie atrăgând după sine bonificaţii de până la 10 la sută, iar depăşirea datei de 30 septembrie atrăgând după sine aplicarea de penalităţi şi majorări.

"Ţinem să menţionăm faptul că autorităţile administraţiei publice locale au la dispoziţie instrumentele legale, respectiv, prevederile articolului 286 din Codul fiscal şi ale articolului 125 din Codul de procedură fiscală, în baza cărora pot să dispună asupra plăţii/scutirii/eşalonării/amânării/reducerii, pentru anumite categorii de persoane, a nivelului impozitelor şi taxelor locale", se arată în răspunsul transmis MEDIAFAX.

Începând cu anul 2013, potrivit modificărilor aduse OUG nr. 124/2011, prin Legea nr.166/2012, verificarea plăţii impozitelor şi taxelor locale se efectuează doar în cazul familiilor şi persoanelor singure care au dreptul stabilit de cel puţin şase luni. Sunt excluse de la această verificare familiile monoparentale.

De asemenea, există o perioadă de graţie de 60 zile în care se pot plăti aceste datorii către bugetele locale, timp în care beneficiarul primeşte prestaţia socială, urmând ca după această perioadă să se procedeze la suspendarea dreptului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, cele mai multe cazuri de suspendare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, din cauza neplăţii taxelor locale.
 Vizualizări articol: 1180 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suceava, cele mai multe cazuri de suspendare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, din cauza neplăţii taxelor locale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei