Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 114 (5321)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„La început a fost Cuvântul”

Festivalul Cuvântului, cronica unei iniţiative de succes

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

În perioada 15-17 mai, sala mică a Casei de Cultură a găzduit cea de-a doua ediţie a Festivalului Cuvântului, manifestareorganizată de Consiliul Local Suceava, Primăria Suceava, în colaborare cu Asociaţia „Timp Pentru Unu”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare”, Bucovina Profundă şi Asociaţia „Familia Ortodoxă”.
Prima zi a manifestărilor a fost dedicată cuvântului omagial adus Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava, instituţie ce a aniversat 50 de ani de existenţă. Cristian Şologon, şeful cancelariei Prefectului şi viceprimarii municipiului Suceava, Gavril Vîrvara şi Ovidiu Doroftei, au povestit despre „Cuvântul în administraţie”, foşti şi actuali dascăli ai şcolii au vorbit despre „Cuvântul în educaţie”, iar Tiberiu Avram, redactor-şef al cotidianului Monitorul de Suceava, a ţinut un discurs despre „Cuvântul în presă”. Referitor la „Cuvântul care vindecă” a conferenţiat dr. Tiberius Brădăţan, în vreme ce prof. Romeo Istrati şi actorul Stelian Nistor au vorbit despre „Cuvântul generaţiilor”. „Cuvântul în arta plastică” i-a aparţinut insp. Loredana Ceică, iar despre „Cuvântul în muzica folk” a povestit Cornel Angelescu. Tot în ziua de debut a festivalului a avut loc şi o expoziţie de fotografie, sub semnătura lui Victor T. Rusu, sub genericul “Simboluri ancestrale în arta populară bucovineană”.

 

Virgiliu Gheorghe a conferenţiat despre „Rolul cuvântului în existenţa omului”

Ziua a II-a a Festivalului Cuvântului a debutat cu intonarea imnului de biruinţă “Hristos a înviat!” şi cu prezentarea realizată de dr. Valeriu Gavrilovici biofizicianului Virgiliu Gheorghe, cercetător şi doctor în bioetică. Tema dezbătută de Virgiliu Gheorghe şi de invitaţii săi (elevii Anastasia Gavrilovici, de la CN „Petru Rareş” Suceava, Mircea Andrei Florea, de la CN „Sfântul Sava” Bucureşti, şi Matei Alexandru, de la CN „Mihai Eminescu” Bucureşti) a fost “Spiritualitatea, metafizica, neuropsihologia şi psihosociologia rolului cuvântului în existenţa omului”.

Ideea de vindecare a omenirii la un “spital al cuvintelor” (sintagmă luată de la Lucian Blaga) s-a conturat şi prin prezentarea unui volum de versuri intitulat “Cuvintele”, aparţinând studenţilor Alexandru Stan şi Florin Iulian Foca, de la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava.

 

„Disecat, criticat, cântat, desenat, vorbit, scris, elogiat, <cuvântul> a învins”

Vineri, în ultima zi a festivalului, cei prezenţi s-au putut bucura de prezenţa inspectorului şcolar general din Ministerul Educaţiei Naţionale pentru limba şi literatura română şi limbi clasice, conf. univ. dr. Maria Mina Rusu, şefă de promoţie a Liceului Pedagogic Botoşani, dar şi a Facultăţii de Limba şi Literatura Română dn cadrul Universităţii „Al.I. Cuza”, Iaşi. Aceasta a citit un eseu cu tema „Cuvântul aburind ca pâinea caldă”, lăudând mai apoi iniţiativa profesorilor care au înfiinţat Asociaţia „Timp Pentru Unu”, dar şi cadrele didactice ale Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava, alături de conducerea acestei instituţii, reprezentată de Gabriela Mihai şi Crenguţa Lucica Grosar. Deschiderea celei de a treia zi a Festivalului Cuvântului a fost făcută de deputatul Alexandru Băişanu, acesta precedând discursul insp. şcolar general, prof. Gheorghe Lazăr, care a vorbit despre „cuvântul care mângâie, care pedepseşte, care învaţă”.

Următorul invitat, prof. univ. dr. Corneliu Dimitriu de la Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi, a oferit publicului “Soluţii pentru câteva probleme (controversate) de limbă română (vorbită)”, într-un mod accesibil şi plăcut. Ritmul discursurilor a fost întrerupt de un moment de muzică folk, susţinut de prof. Cristina Macovei, după care Ancuţa Radu, elevă în clasa I, a prezentat cartea personalizată “Prietenul meu, Codruţ”.

Totodată, filologul şi conducătorul editurii Logos din Bucureşti, Alexandru Ciolan, a prezentat ultimul “Dicţionar de cuvinte recente”, unde este coautor, cartea “Misterele cuvintelor”, povestind auditoriului despre “Cuvântul care zideşte”.

La rândul său, dr. Mircea Puşcaşu a recitat poezia “Cuvinte din abecedar” a lui Grigore Vieru, după care spectatorii au fost captivaţi de haiku-urile şi de kimono-ul prezentate de Ana-Maria Fujii. Ultima zi a festivalului s-a încheiat cu expunerea prof. univ. dr. Mihai Valică, care a conferenţiat despre „Cuvântul care zideşte” şi de corul de copii Syn Bucovina, cu Cântările Învierii.

Potrivit organizatorilor festivalului, „şi la ediţia acesta, disecat, criticat, cântat, desenat, vorbit, scris, elogiat, <cuvântul> a învins”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Cuvântului, cronica unei iniţiative de succes.
 Vizualizări articol: 1919 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Festivalul Cuvântului, cronica unei iniţiative de succes0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei