Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 114 (5321)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Definitiv

Gigi Becali, condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri

 

Gigi Becali a fost condamnat definitiv, ieri, de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, iar fostul ministru Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au primit câte doi ani de închisoare, tot cu executare.

Potrivit deciziei luate luni, completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat pe Becali la doi ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată.

În cazul finanţatorului echipei Steaua Bucureşti - condamnat anterior la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind sechestrarea de persoane -, instanţa a revocat suspendarea executării acestei pedepse. Judecătorii au reindividualizat pedepsele de câte trei ani de închisoare primite de Becali în acel dosar şi le-au contopit cu pedeapsa de doi ani de închisoare pentru fapta din dosarul privind schimbul de terenuri.

După recontopirea pedepselor, au arătat judecătorii, Gigi Becali urmează să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de trei ani de închisoare cu executare, din care instanţa a dispus să fie scăzută perioada 2 aprilie - 17 aprilie 2009, în care omul de afaceri a fost reţinut şi arestat preventiv pentru faptele din dosarul sechestrării de persoane.

Potrivit procurorilor, în perioada 1996-1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu Gigi Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.

Decizia de ieri a instanţei supreme, care este definitivă, a fost luată cu majoritate de voturi.

Becali este cercetat într-un nou dosar legat de Avicola Iaşi, fiind oprit să iasă din ţară, în noaptea de duminică spre luni.

 

Becali: Rog organele să aibă decenţă, mă prezint singur, să nu trimită mascaţi

Parlamentarul George Becali a declarat, luni, că va merge acasă, la familie, menţionând că roagă organele în drept "să aibă un minimum de decenţă şi eleganţă" şi să îl aştepte să se prezinte singur, să nu îi trimită mascaţi la poartă, el adăugând că va ataca decizia la CEDO.

El a spus că sora sa a leşinat când auzit vestea legată de condamnarea sa.

Becali a spus că regretă că nu mai este europarlamentar.

"Asta e ţara lui Satan (...) Asta nu e ţară de stat", a spus Becali.

El a precizat că va merge acasă, se va întâlni cu familia, iar în cursul serii se va prezenta la organele în drept.

Becali a cerut "organelor abilitate" să aibă "decenţa, eleganţa" şi să nu trimită mascaţii să îl ia de acasă.

 

Becali nu exclude o cerere de graţiere către preşedintele Băsescu

Parlamentarul George Becali a declarat, ieri, după anunţul privind condamnarea sa, răspunzând unei întrebări, că nu exclude varianta de a cere preşedintelui Traian Băsescu graţierea sa, menţionând că se simte trădat de statul român şi că va utiliza toate mijloacele legale împotriva sentinţei.

Întrebat dacă va face cerere de graţiere către şeful statului, Becali a răspuns că va folosi toate mijloacele legale: "Ce, îmi cad galoanele?".

Becali a spus că va face cerere către preşedinte, iar acesta va decide ce va face cu solicitarea sa.

Parlamentarul a spus că se simte trădat de stat, adică de procurori.

 

Becali: Condamnarea mea, negociată între servicii, judecători, s-a spus că e bine pentru Schengen

Deputatul George Becali a declarat, luni, după aflarea sentinţei, că, de fapt, condamnarea sa fost negociată "între servicii" şi "între judecători", considerându-se că "e bine" pentru Schengen şi pentru MCV.

"Dacă ei au crezut că o să dea drumul la Schengen cu Becali, e problema lor. (...) La mine s-a negociat condamnarea între servicii, între judecători: «Domne, ce facem? Ar fi bine pentru România. Lasă-l naibii, ce contează că-i mai dăm lui Becali o condamnare? Bine pentru Schengen, e bine pentru MCV, cutare, ministru Babiuc, celălalt şef de stat major, Becali deputat»", a spus Becali.

El a arătat că cel mai mare regret al său este că nu a rămas europarlamentar.

"Cel mai mare regret al meu este că nu am rămas europarlamentar, pentru că nu-mi închipuiam vreodată, după ce am fost achitat de trei judecători, că pot să facă asta", a spus Becali.

El a arătat că un alt regret e legat de faptul că s-a întors în ţară, arătând că era mai bine dacă aştepta sentinţa în afara ţării. "Un alt regret este că trebuia să stau eu să aştept sentinţa acolo unde trebuia să o aştept şi-mi vedeam de treaba mea şi stăteaţi voi acum şi nu aveam treabă. (...) Nu mai veneam toată viaţa aici şi cu asta basta", a spus Becali.

 

Becali: Am fost condamnat ca deputat şi europarlamentar; regret că am intrat în politică

Deputatul George Becali a declarat, ieri, după aflarea sentinţei, că regretă că a intrat în politică, el arătând că a fost condamnat pentru că este deputat şi a fost europarlamentar şi că, dacă nu ar fi avut aceste calităţi, nu ar fi suferit nicio condamnare.

Întrebat dacă regretă că a intrat în politică, Becali a spus: "Normal. Tot ce am făcut regret acum. De ce? Nu eram în politică, nu aveam problemele care le aveam. Păi mai eram condamnat acuma? Că ei l-au condamnat pe europarlamentarul şi deputatul Becali. Schengen, MCV şi cutare şi nu ştiu ce".

Întrebat dacă se consideră a fi monedă de schimb pentru intrarea României în Schengen , Becali a spus: "Ce contează la ei? Ce, au ei vreun Dumnezeu? Ce, dacă e bine, lasă să sacrificăm. Schengen, MCV... n-au Dumnezeu".

El a arătat că se simte trădat de statul român, respectiv de instituţiile acestuia, reprezentate de procurori şi judecători.

 

Babiuc şi Cioflină ar putea sta cel mult opt luni la închisoare, iar Becali - maximum doi ani

Fostul ministru Victor Babiuc şi generalul Dumitru Cioflină, condamnaţi luni la câte doi ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri, ar putea sta în detenţie cel mult opt luni, iar Gigi Becali, care a primit trei ani cu executare, ar putea petrece după gratii maximum doi ani.

Potrivit Codului Penal, condamnaţii bărbaţi trecuţi de vârsta de 60 de ani pot fi eliberaţi condiţionat după executarea unei treimi din durata pedepsei, în cazul în care au primit o pedeapsă de cel mult 10 ani.

Astfel, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc (75 de ani) şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină (70 de ani) vor face efectiv maximum opt luni de închisoare, din cei doi ani la care i-au condamnat judecătorii instanţei supreme, în dosarul schimburilor de terenuri MApN-Becali.

Gigi Becali, în vârstă de aproape 55 de ani, care a fost condamnat la trei ani de închisoare în acelaşi dosar, va sta după gratii cel puţin doi ani. Potrivit legii, condamnaţii care execută pedepse ce nu depăşesc 10 ani de închisoare pot beneficia de eliberarea condiţionată după ce execută cel puţin două treimi din pedeapsă.

Dacă vor munci după gratii sau vor elabora lucrări ştiinţifice, invenţii sau inovaţii, cei trei mai pot beneficia, teoretic, de o reducere a pedepsei, de câteva zile până la câteva săptămâni.

 

Celelalte condamnări din dosar

Tot în dosarul schimbului de terenuri Becali-MApN, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată.

În cazul fiicei fostului ministru al Apărării, Ioana Babiuc, instanţa a dispus menţinerea achitării decise de cei trei judecători ai instanţei de fond.

Prin aceeaşi decizie, judecătorii instanţei supreme au dispus interzicerea unor drepturi civile, timp de cinci după executarea pedepselor, în cazul lui Becali, Babiuc şi Cioflină, Astfel, aceştia nu vor avea voie să aleagă şi să fie aleşi în autorităţile publice sau în funcţii publice, să ocupe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi nici să ocupe o funcţie sau să exercite o profesie ori să desfăşoare o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Instanţa a mai dispus ca Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină să plătească în solidar 421.280 de dolari sau echivalentul în lei, plus dobândă calculată începând din 5 octombrie 1998, către statul român.

De asemenea, Babiuc şi Becali trebuie să plătească, tot în solidar, 448.378 de dolari sau echivalentul în lei, plus dobândă calculată începând din 1999, către statul român.

Totodată, instanţa a dispus menţinerea măsurilor asigurătorii puse de procurorii anticorupţie pe bunurile celor trei inculpaţi condamnaţi şi i-au obligat pe fiecare dintre aceştia la plata a câte 25.000 cheltuieli judiciare către stat.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gigi Becali, condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri.
 Vizualizări articol: 1928 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Gigi Becali, condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Justitia isi face datoria trimis de
(21 mai 2013, 11:58:26
In sfarsit vedem inca un parlamentar corupt condamnat la inchisoare.E o bila alba pentru justitie.De schimbul de terenuri cu armata se vorbeste din 1999.S-au scris sute de articole in ziare pe aceasta tema.Rezulta ca ceea ce dezvaluie presa are un sambure de adevar.Asteptam cu mare interes anul 2015 in care se vor relua cele trei dosare ale lui Basescu.Doarul Flota,dosarul casa din Mihaileanu si dosarul Schimburi terenuri Casuneanu.
.Gigi Becali a luat eventul: Campionatul şi trei ani.
.Uite că, după ce a făcut schimb de terenuri, Becali o să facă schimb şi de locuinţe
.O fi Dumnezeu român, dar se pare că nu e stelist
.Cică Borcea îl aşteaptă pe Becali la casa acestuia din Pipera. Cât îl aşteaptă? Trei ani?
.Laurenţiu Reghekampf a anunţat că, în onoarea patronului Becali, sistemul de joc la Steaua se va schimba de la 4-4-2 la singur-între-4-pereţi.
.Gigi Becali tocmai a devenit războinicul luminii care se stinge la oră fixă.

1.1  RE: Justitia isi face datoria trimis de
(21 mai 2013, 19:18:43
Radule, ți-am citit și eu comentariul (că zecile de comentarii ale tale mă plictisesc și, de cele mai multe ori, le trec cu vederea) și pot zice că de data aceasta sunt de acord cu tine.
Nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege! Așteptăm ca și ceilalți infractori să-și ispășească păcatele!
2.   Papagalul turnator,RADUMAMII(sau BAISANU) trimis de
(21 mai 2013, 16:07:49
Ce spiritual poti sa fii mai neuron singuratic
3.   Oauuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!! trimis de
(21 mai 2013, 16:28:42
Raducule iti pleaca idolul in Kazahstan.Ii platesti tu transportul? Sau macar masa(la cat mananca)
4.   GIGI trimis de
(21 mai 2013, 19:47:01
Călugării de la muntele Athos vor intra în insolvență, deoarece nu vor mai avea surse de venit.
Steaua Bucureşti va juca începând din sezonul viitor în LPFP (Liga Profesionistă de Fotbal a Penitenciarelor).Dar nici un jucator nu vrea sa fie fundas.
Tănase va putea, în sfârşit, să îşi petreacă toate nopţile în cluburi.
Gigi Becali va construi o biserică în incinta penitenciarului.
SURSE: Gigi Becali va încerca să intre în Champions League și cu FC Rahova.
Despre Gigi Becali, de pe un forum al suporterilor steliști: „A intrat? Adevărat a intrat!”.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei