Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 90 (5297)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ponta: Recunoaşterea despăgubirilor în bani pentru imobile genera un deficit de neacoperit

 

Sistemul compensării prin puncte prevăzut de Legea imobilelor naţionalizate a fost acceptat de CEDO şi este compatibil cu standardele UE, iar orice altă variantă, respectiv recunoaşterea despăgubirilor în bani, ar fi ridicat deficitul la un nivel care nu mai putea fi acoperit, afirmă premierul Ponta

"Vreau să fac o precizare, pentru că există parlamentari care cunosc situaţia şi doar din demagogie o exploatează pe la televizor, iar alţii care nu cunosc. Orice altă variantă decât cea cu puncte, şi anume recunoaşterea despăgubirilor în bani, se introduce imediat în calculul ESA al deficitului public şi ar fi dus România imediat, la momentul recunoaşterii acestor despăgubiri, la un deficit pe care niciun fel de guvern nu l-ar fi putut vreodată gestiona", a spus Ponta, în plenul Parlamentului.

El a cerut scuze tuturor celor care au fost deposedaţi de imobile în regimul comunist, dar mai ales tuturor cultelor religioase, cu o menţiune pentru cultul greco-catolic, arătând că, după 70 ani, era necesară o astfel de poziţie şi a arătat că pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) se află în prezent peste 3.500 dosare privind retrocedarea imobilelor naţionalizate.

Premierul a explicat totodată necesitatea angajării răspunderii pentru un proiect care trebuie asumat la nivel politic, deoarece toate guvernele au adoptat legi în domeniu care nu au rezolvat însă problemele, şi a asigurat din nou că nu intenţionează pentru perioada următoare să repete acest demers care trebuie folosit doar în situaţii excepţionale şi pe care l-a criticat în perioada în care s-a aflat în opoziţie.

În final, Ponta a cerut Parlamentului un "parteneriat" prin care să se dovedească faptul că pot fi luate decizii grele, dar necesare pentru societate, fără scuze caracteristice unei "impotenţe politice" prin care să fie amânată rezolvarea problemelor legate de retrocedarea imobilelor, dar şi ajutor pentru ca persoanele care au fraudat statul în 2009-2011 prin cesionarea de drepturi litigioase să răspundă penal.

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Premierul Ponta a asigurat că noua lege privind imobilele naţionalizate nu îi va afecta în niciun fel pe foştii chiriaşi care au cumpărat astfel de imobile în baza Legii 112/1995 şi nu vor exista cazuri în care aceştia să fie scoşi din casă de fostul proprietar, deoarece vor fi acordate despăgubiri.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, marţi seară, că Guvernul a acceptat şapte amendamente la Legea imobilelor naţionalizate, prin care limitează punctele pentru cumpărătorul de drepturi litigioase, dar schimbă condiţia de modificare a categoriei terenului pe izlazul comunal şi nu mai tratează chiria către proprietarul unui spital/şcoală ca plată lunară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta: Recunoaşterea despăgubirilor în bani pentru imobile genera un deficit de neacoperit.
 Vizualizări articol: 1283 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta: Recunoaşterea despăgubirilor în bani pentru imobile genera un deficit de neacoperit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei