Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 90 (5297)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preşedinţia a reziliat oficial contractul cu TAROM pentru avionul VIP

 

Contractul încheiat de Preşedinţie cu Tarom în 2010 pentru închirierea avionului Airbus 310, botezat "aeronava VIP", a fost reziliat la sfârşitul lunii martie, în urma disputei publice dintre preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, informează publicaţia "Gândul".

"Contractul este reziliat în acest moment. Tarom nu mai are nicio obligaţie faţă de Administraţia Prezidenţială", a explicat pentru "Gândul" Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei naţionale de transport aerian.

Ruperea legăturilor cu Tarom este confirmată şi de Preşedinţie. "A doua zi după conferinţa de presă în care s-a vorbit despre acest lucru, s-a trimis o adresă Tarom în care Administraţia Prezidenţială a anunţat că nu mai doreşte continuarea acestui contract", spune Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Potrivit informaţiilor "Gândul", Preşedinţia nu este în acest moment în discuţii cu nicio altă companie aeriană privată pentru închirierea unei aeronave în regim charter. Variantele luate în calcul la Palatul Cotroceni pentru deplasările externe din următoarele 2-3 luni ale lui Traian Băsescu sunt cursele de linie, iar, pentru situaţii de urgenţă interne, cele două avioane sau elicopterele armatei.

După conflictul cu Relu Fenechiu care a prezentat public un document prin care managerul TAROM, Christian Edouard Heinzmann, cerea Ministerului Transporturilor suportarea unor costuri de 22.689.000 de lei, adică aproximativ 5 milioane de euro pe an pentru aeronava VIP din care în 2012 s-ar fi recuperat doar 1.519.000. de lei, Traian Băsescu a anunţat că renunţă definitiv la zborurile cu Tarom.

"Vă asigur că la nevoie, atunci când va fi nevoie, voi lua în charter un avion de la o companie străină, ca să ne spună atunci Guvernul cât costă avionul", spunea preşedintele pe 21 martie, susţinând iniţial că "nu există contract, nu am ce să reziliez, pur şi simplu, s-a propagat o minciună".

După câteva momente, Băsescu a revenit însă în sala de conferinţe de la Palatul Cotroceni cu o precizare: "Acum am aflat în lift că există o minută, un contract. Categoric nu mai merg cu TAROM". La acel moment, preşedintele a fost însă evaziv în legătură cu rezilierea. "O să văd, nu pot să vă spun, abia am aflat că există", a ezitat Băsescu să dea un răspuns tranşant.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, a doua zi, Preşedinţia a cerut Tarom rezilierea. Decizia a venit în condiţiile în care conducerea companiei anunţase că va trimite o scrisoare la Palatul Cotroceni "prin care s-a solicitat instituţiei să precizeze dacă doreşte continuarea actualului contract sau rezilierea". "Nu am mai trimis-o pentru că am primit un telefon şi apoi o solicitare scrisă de la Preşedinţie că doresc rezilierea", a explicat pentru gândul Dan Pascariu.

Preşedintele CA al Tarom spune că Administraţia Prezidenţială a trimis înştiinţarea de reziliere a contractului de închiriere fără a propune sau a solicita vreo soluţie alternativă din partea Tarom pentru deplasările preşedintelui în străinătate. În intenţiile Tarom intră vânzarea aeronavei pe care compania nu speră să obţină mai mult de 2-3 milioane de euro.

Ca urmare a disputelor politice, România nu mai are în acest moment nicio aeronavă oficială. Vechiul avion al ROMAVIA Boeing-ul 707-3K1C Carpaţi, cunoscut drept AIR FORCE ONE al României, folosit de la Nicolae Ceauşescu încoace de toţi preşedinţii, a fost vândut în 2012 pentru 2 milioane de euro şi va opera din 2014 în misiuni militare ale SUA şi ale NATO. La momentul vânzării, aeronava Carpaţi avea interdicţie de aterizare pe aeroporturile europene din cauza nivelului de zgomot care depăşea limitele admise în UE. Pentru zborurile preşedintelui, se obţinea însă o derogare.

Avionul Airbus 310 VIP, în care a fost instalat un sistem de telecomunicaţii special prin care pasagerul oficial să poată primi telefoane şi faxuri pe linia securizată a STS, interiorul rămânând neschimbat, a fost contractat de Preşedinţie şi folosit doar pentru deplasările şefului statului începând cu 2010.

Fără avion oficial, Băsescu va merge în următoarele deplasări cu aeronave de linie, costurile plecărilor sale recente în această formulă ridicându-se la 5.000-7.000 de euro pentru un drum în Europa. "Pentru următoarele deplasări se analizează soluţii de transport", este evaziv Bogdan Oprea.

Pentru situaţiile de urgenţă pe de altă parte, există două aeronave ale armatei cu care preşedintele a mers în anii trecuţi la inundaţii sau în teatrele de operaţiuni. Acestea au însă dezavantajul că nu pot ateriza decât în condiţii speciale şi nu pot fi folosite în vizite externe din raţiuni de imagine.

Administraţia Prezidenţială nu are încă deocamdată o soluţie pentru vizitele oficiale sau de stat, în care protocolul presupune primirea şefului statului cu onoruri militare la aeroport. În acelaşi timp, agenda lui Traian Băsescu pentru luna mai nu include vizite oficiale sau de stat, ci o deplasare la Consiliul European de la Bruxelles şi câteva summit-uri la care pot fi contractate bilete pe curse de linie.

Varianta închirierii permanente a unei aeronave de la o companie privată nu este în acest moment în discuţie. Bugetul total al Preşedinţiei pentru deplasări externe este în acest an de 5.230.000 de lei, adică 1.160.000 de euro.

Potrivit lui Victor Ponta, Guvernul are intenţia de a cumpăra sau închiria "un avion de 10-12 persoane, cu echipament de comunicaţii", fără a avansa însă un termen. "În momentul în care vom avea posibilitatea financiară, vom achiziţiona, vom închiria un avion din acesta pentru preşedinte, pentru premier", a spus recent primul-ministru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedinţia a reziliat oficial contractul cu TAROM pentru avionul VIP.
 Vizualizări articol: 679 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preşedinţia a reziliat oficial contractul cu TAROM pentru avionul VIP0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei